L'última part de la jornada va acollir la presentació de la publicació “Benchmarking Unió: compartim, aprenem, actuem”, en la qual es recull tota la feina feta en aquest camp des que es va posar en marxa l'any 2010, així com alguns exemples d'experiències d'èxit.
A l'hora de presentar la publicació, Joan Maria Ferrer, director d'Assessorament, Consultoria i Serveis de La Unió, va ressaltar que l'objectiu del projecte és conèixer i aprendre del demés. Igualment, va recordar que l'exercici de benchmarking no és complet si no es donen a conèixer els resultats. També va comentar que la iniciativa de benchmarking de La Unió és un projecte obert i va convidar a totes les entitats que encara no en formen part a que s'animin a participar-hi i a aportar-hi idees.
Participació de més de 200 professionals
A la publicació s'explica que el projecte de benchmarking es basa en una plataforma web a través de la qual més de 200 professionals de 40 entitats comparteixen dades que donen resposta a indicadors relacionats amb salut mental, atenció especialitzada, primària, sociosanitària, infermeria i infraestructures i equipaments. Aquests indicadors s'han elaborat en funció de les àrees d'interès dels participants.
La metodologia de treball del projecte de benchmarking de La Unió comença amb la definició de paràmetres i indicadors, que han estat establerts pels participants al projecte, per poder adaptar-los a les especificitats de cada àmbit i tenint en compte les característiques dels centres. Ara per ara, hi ha sis grups de benchmarking: de salut mental, d'atenció especialitzada, de primària, de sociosanitària, d'infermeria i d'infraestructures i equipaments. Cada grup compta amb els seus propis indicadors. Després d'establir els indicadors, s'han anat introduint les dades, que, posteriorment, han permès identificar els millors resultats i aprendre de les millors pràctiques.
Més enllà de la recollida de dades
Així, el projecte de benchmarking de La Unió va més enllà de la recollida de dades. S'analitza la informació i es donen a conèixer les experiències que han permès als centres obtenir millors resultats.
Entre la gran varietat d'elements analitzats en el projecte de benchmarking de La Unió, s'han estudiat aspectes com l'eficàcia dels programes de salut mental, les mesures de contenció de la despesa de farmàcia a centres d'atenció primària, l'evolució dels malalts polimedicats en atenció sociosanitària, actuacions per reduir el dolor postquirúrgic o els indicadors de consum energètic, entre molts altres.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99