Presentació de l’estudi de La Unió sobre Col·laboració Publicoprivada

Presentació de l’estudi de La Unió sobre Col·laboració Publicoprivada
Dimecres 18/02/2015

La segona intervenció de l'acte va ser a càrrec d'Anna Riera, directora Sanitària, Social i de Participació Associativa de La Unió, que va presentar l'Estudi sobre aliances estratègiques i col·laboració publicoprivada de l'associació empresarial. Tal com va exposar, aquest estudi identifica acords formals de col·laboració entre dues o més entitats independents, que treballen per dur a terme activitats conjuntes, intercanviant i compartint recursos i capacitats o bé generant-ne de nous, de manera que aquest compromís permeti augmentar i mantenir els avantatges competitius de cadascuna d'elles en el temps i assolir un resultat millor per la comunitat que si operessin separadament. Així doncs, l'expressió “col·laboració” combina diferents formes de cooperació entre organitzacions de dret públic i privat. Riera va destacar que, sobretot, es plantegen col·laboracions que es basen en la premissa del triple win: jo hi guanyo, tu hi guanyes i la societat hi guanya.

L'estudi s'ha fet a partir de dues enquestes, una primera, que es va dur a terme el 2009 amb intenció inicial, qualitativa i amb una definició lliure d'aliances estratègiques; i una altra que s'ha desenvolupat entre el 2013 i el 2014. Aquesta segona és de revisió, amb millora de les definicions i amb intenció qualitativa i quantitativa per presentar resultats. En total, s'han inclòs 208 iniciatives, reportades per 35 entitats però que n'impliquen a 118.

Resultats principals
La directora Sanitària, Social i de Participació Associativa de La Unió va resumir alguns dels resultats de l'estudi:

  • El 80% de les col·laboracions s'han realitzat en l'àmbit d'activitat d'atenció especialitzada.
  • El 50% de les col·laboracions s'han realitzat entre el sector públic i el sector privat.
  • El 30% de les col·laboracions se han realitzat a la comarca del Vallès Oriental, el 18% al Vallès Occidental i el 17% al Barcelonès.
  • La distribució territorial mostra iniciatives de col·laboració en tot l'àmbit territorial i proporcionalment al dimensionat de les estructures sanitàries i socials, per població i necessitat de prestació de serveis. Malgrat això, com les respostes a l'enquesta han estat voluntàries i vinculades a l'àmbit associatiu de La Unió, la manca d'informació sobre acords en alguns àmbits territorials no pressuposa la falta d'iniciatives en aquest sentit.
  • El 64% de les col·laboracions establertes són operatives: permeten millorar l'eficiència, la qualitat i l'accessibilitat dels serveis assistencials que es presten en els diferents àmbits d'actuació i afavoreixen l'atenció de proximitat.
  • S'observa que el 92% són col·laboracions formalitzades amb convenis propis. 
  • El 40% són col·laboracions estables establertes  fa més de cinc anys.
  • El que impulsa a les organitzacions a establir les col·laboracions és millorar l'efectivitat de la pràctica (41%).


Per concloure, Anna Riera va subratllar que els acords de col•laboració estables són un factor clau per a la sostenibilitat de les organitzacions sanitàries i socials, així com una realitat ja existent a tot el territori i en tots els àmbits del sistema sanitari català. A més, va posar especial èmfasi en en la millora del servei públic que representa aquest model de col•laboració publicoprivada, i, segons va apuntar, “és el nostre deure preservar-ho”.

 

Podeu descarregar la presentació d'Anna Riera: 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025