La directora de participació associativa de La Unió, Anna Riera, va presentar l'informe 'Repensant el model d'Atenció a les Persones amb Dependència' . Primer, va fer una radiografia de quina és l'actual situació dels serveis d'atenció a la dependència i, per tant, de quin ha estat el punt de partida del treball. En aquest sentit, va assegurar que “s'ha de preservar el bo que tenim, però també és imprescindible reflexionar per intentar millorar”.
A continuació va abordar el desplegament de la Ley de promoción de la autonomía personal y atención a las personas en situación de dependencia (LAPAD) i va explicar que ha estat molt complicat, tant a causa de la crisi econòmica com de la manca de voluntat política, i que resulta excessivament fragmentat, la qual cosa fa que el llarg procés administratiu redueixi atenció al pacient. A més, va apuntar que aquesta llei s'ha centrat molt en el col·lectiu de la gent gran.
A continuació, va assenyalar la manca d'estàndards que garanteixin la qualitat dels serveis que es contracten com una de les principals dificultats en la relació entre l'Administració i els proveïdors.
Pel que fa als serveis, va subratllar que són poc flexibles i adaptables, la qual cosa dificulta la coordinació i la transversalitat amb el serveis sanitaris. També va posar èmfasi en el fet que es tracta d'un sistema excessivament burocratitzat i poc incentivador de la innovació. Finalment, va comentar que, en l'àmbit de les relacions laborals, hi ha un conveni estatal que no contempla la singularitat de Catalunya.
Així, després d'analitzar l'avui, Anna Riera va destacar les principals conclusions a les que s'ha arribat amb aquesta revisió del model i quines propostes es fan per tal de millorar-lo:
Per ampliar la informació, podeu consultar el document adjunt, amb la presentació que va fer Anna Riera:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99