La primera taula de la jornada va acollir la presentació de cinc experiències i va ser moderada per Enric Arqués, president de Fòrum Salut Mental. Les iniciatives presentades són (cliqueu sobre el títol de cada experiència per descarregar les presentacions):
- Projecte Maresme Continuum, a càrrec de Guillem Homet, director mèdic de la Comunitat Terapèutica del Maresme. Aquesta iniciativa, que pretén donar la millor resposta possible a les necessitats en salut mental del Maresme, posa l'èmfasi en la continuïtat assistencial i en la cerca de la millora de la qualitat de vida de les persones. Destaca especialment per la diversitat de les institucions vinculades al projecte.
- Integració territorial de serveis de salut mental, explicada per Joan Vegué, director mèdic del Centre Psicoteràpia Barcelona Serveis Salut Mental i director de l'Àrea Tècnica Assistencial de BCN Salut Mental. Aquesta és una aliança estratègica de diferents entitats proveïdores de la Xarxa de Salut Mental a la ciutat de Barcelona. El seu objectiu és potenciar l'experiència assistencial i de gestió, i facilitar la integració funcional de les diferents organitzacions per optimitzar l'articulació de recursos i promoure la millora de la qualitat de l'atenció a la població de referència.
- MOSAIC, Pla Integral de Salut Mental i Àrea del Bages. Sumant esforços, presentat per Pere Bonet, director de Salut Mental de la Fundació Althaia, Xarxa Universitària i Assistencial de Manresa. L'objectiu principal d'aquesta aliança és aconseguir que Mosaic esdevingui una veritable eina i recurs en l'atenció a les necessitats socials, d'oci, lleure i laboral de les persones que pateixen una malaltia mental.
- Programa de testimonis de violència domèstica (TEVI), exposat per Fernando Lacasa, coordinador del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil de Sant Joan de Déu de Cornellà, de l'Hospital Sant Joan de Déu. Aquest programa es va posar en marxa el 2005, amb la intenció d'atendre els menors de llars on existeix o ha existit violència. La consolidació del treball integral entre adults i infants s'ha aconseguit a través del circuit i la coordinació CSMIJ / CSMA, del grup terapèutic CSMIJ / CSMA (dones víctimes de violència i la seva funció de mares), i de la incorporació del CSMIJ a la Comissió Institucional de Violència de Gènere.
- Programa Interxarxes: pensar i actuar junts en l'atenció infanto-juvenil, donat a conèixer per Fina Borràs, coordinadora del Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil Horta Guinardó, de l'Hospital Sant Rafael. Aquest és un programa de treball en xarxa adreçat a la infància (de 0 a 18 anys) i a les famílies en risc del districte d'Horta-Guinardó que es va posar en marxa l'any 2000. Té l'origen en el desconeixement de serveis, la duplicitat o absència d'intervencions i manca de criteris d'actuació comuns. Compta amb la participació de les xarxes d'atenció social, educació i salut, és a dir, de serveis públics i entitats privades.