Projecte vital i benestar emocional

Projecte vital i benestar emocional
Dimarts 29/05/2018

Per acabar la jornada, el director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba, va impartir la conferència ‘Projecte vital i benestar emocional', a través de la qual va proposar donar enfocament de la salut mental des de l'ètica i, concretament, des de l'ètica en la relació dels grups vulnerables.

Francecs Torralba (dintre)_V Jornada Salut Mental Torralba va assegurar que, actualment, hi ha un paradigma en declivi i un emergent, en el qual el concepte de ‘projecte vital' és molt important. Així, va explicar que el projecte en declivi, que encara conviu amb l'emergent, era dual, és a dir, es basava en la relació metge-pacient, mentre que el que està sorgint és comunitari, per la qual cosa s'ha de cuidar la persona des de diversos àmbits.

El paradigma que acabarà desapareixent era paternalista. El metge manava i el pacient obeïa, no se li preguntava què volia fer amb la seva vida, es vulnerava la seva autonomia. Per contra, en el del futur, el pacient deixa de ser un objecte de cures per interpretar, decidir, fer i dir coses i desenvolupar-se, i és necessari ajudar-lo.

Un altre aspecte que els diferencia és que el d'abans era un model de separació, d'estigmatització. El grup vulnerable s'havia de separar i el nou posa el focus en la persona, la qual constitueix el centre d'atenció, es subratlla la seva autonomia i autodeterminació, és un subjecte de drets i aquests són els mateixos que els de qualsevol altra persona i, per tant, se l'ha d'integrar.

Per al filòsof i teòleg, dins d'aquest nou paradigma, la paraula ‘projecte vital' és clau. Per a ell, aquest concepte es refereix a “aquell horitzó que la persona, lliurement, es proposa aconseguir i suposa una activitat que l'omple”. Perquè els individus pertanyents a grups vulnerables el puguin desenvolupar són necessaris tres elements, va dir: la capacitat de desenvolupament i d'articulació, ja que els costa pensar en el futur; la reflexió sobre el discerniment del projecte per dialogar i valorar si és possible aconseguir-lo i evitar la frustració que suposaria no fer-ho, i la complicitat d'altres actors perquè el recolzament de la gent que envolta el pacient és fonamental.

D'altra banda, hi ha diferents factors que poden afavorir o frenar el desenvolupament, com són l'entorn familiar i empresarial, l'emancipació, l'afectivitat i la sexualitat, entre d'altres. Igualment, ha de produir-se un treball en xarxa i una permeabilitat entre la família, l'empresa i l'Administració. Torralba va finalitzar la seva intervenció afirmant que “el projecte vital comporta benestar i ganes de viure”.

En el següent vídeo es pot veure la conferència de Francesc Torralba íntegra.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025