Protocols i sistema d'activació

Protocols i sistema d'activació
Dijous 30/10/2014

Mireia Jané, jornada Ebola La segona presentació va ser a càrrec de Mireia Jané, subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública del Departament de Salut i coordinadora del Comitè d'Anàlisi i Seguiment del virus de l'Ebola, qui va explicar que no hi ha una relació molt estreta entre Catalunya i els tres països on es viu la situació més greu d'epidèmia: “No hi ha un gran trànsit i tampoc una residència molt nombrosa de població d'aquests llocs a casa nostra, comparat amb d'altres com Nigèria, per exemple. A més, els cooperants que estan treballant allà estan identificats. Tot plegat fa que el risc es minimitzi molt”.


Tanmateix, va assenyalar que cal estar preparats per si arriba algun cas. El personal sanitari està dins del grup de població de més risc perquè té línia directa amb l'única font possible de contagi, que és un pacient amb Ebola. “Però ens podem protegir amb vestits i d'altres mesures i amb tots els protocols que hi ha en aquests moments”, va destacar Jané. També va remarcar que l'Ebola “no es contagia per l'aire, sinó per contacte directe amb els fluids corporals del malalt, i que tampoc es transmet en el període asimptomàtic. Tot això rebaixa la seva perillositat pel que fa al contagi”. 

Segons l'experta, davant un cas sospitós d'Ebola, cal complir dos criteris. El més important és el criteri epidemiològic que pugui aportar una persona que vingui d'algun dels tres països africans més afectats per la malaltia o que hagi estat en contacte amb algun malalt durant els 21 dies previs a l'inici dels símptomes. L'altre criteri és el clínic, on cal tenir en compte la febre sostinguda superior als 38.6ºC i altres símptomes com la cefalea intensa, els vòmits, les diarrees o el dolor abdominal que, a més, són comuns amb moltes altres malalties, fet que compica el diagnòstic. 

En aquest escenari, Jané va incidir que el paper de la xarxa assistencial és fonamental, perquè és on es detecten els possibles casos. “Cal que hi hagi un treball conjunt entre la xarxa assistencial i la xarxa de vigilància epidemiològica i buscar sinergies entre ambdues. Potser tenim maneres de treballar diferents, però els objectius són comuns”, va indicar. 

Podeu descarregar la presentació de Mireia Jané a l'arxiu adjunt i consultar el material sobre l'Ebola al web de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025