Què és la compra innovadora?

Què és la compra innovadora?
Dilluns 27/06/2016

1r taller compra innovadora, Hospital de Sant Pau, Neus Colet,La primera part de la sessió va ser una explicació sobre què és la compra innovadora, a càrrec de Neus Colet, secretària tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa, i Ramon Maspons, chief innovation officer de l'AQuAS. Per començar, Neus Colet va insistir en el fet que la compra pública innovadora viu un punt d'inflexió a partir dels canvis a les directives europees del 2014, fet que ha suposat que l'escenari legislatiu variï substancialment. Tal com va exposar, actualment cal tenir en compte el dret comunitari de contractes i directives, les normes estatals de contractes de sector públici les normes reglamentàries de desenvolupament, i les normes autonòmiques de contractació pública.
 

1r taller compra innovadora, Hospital de Sant PauNeus Colet va donar especial importància al fet que les noves directives de 2014, per primera vegada, parlen de compra pública innovadora com un element estratègic, que ha de permetre incrementar la seguretat jurídica, augmentar l'eficiència de despesa pública i facilitar la participació de les PIME. A més, també va comentar que, per primer cop, les normatives comunitàries fan referència a la innovació, concretament, es defineix com la introducció d'un producte, servei o procés nous o significativament millorats, que inclou, encara que no s'hi limita, els processos de producció, edificació o construcció, un nou mètode de comercialització o un nou mètode d'organització de pràctiques empresarials, l'organització dels llocs de treball o les relacions exteriors, entre d'altres. L'objectiu és ajudar a resoldre desafiaments de la societat o a donar suport a l'Estratègia Europa 2020 per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
 

D'altra banda, va apuntar que la nova directiva obliga a repensar la cultura contractual tradicional. Així doncs, va explicar, ara es va més enllà de l'execució pressupostària i els estalvis immediats, i cal tenir en compte criteris com sostenibilitat, innovació, eficiència, polítiques públiques. De manera que qui dissenya els plecs per a les contractacions ha de tenir en compte tot això, va assegurar. Demo sürümünde, sizin için sanal kazançları tutacak sanal bir hesap oluÅŸturulur. Bunu stratejilerinizi uygulamak ve geliÅŸtirmek için kullanabilirsiniz. Demo sürümünü anonim olarak da oynayabilirsiniz. Betandreas giriÅŸ Oyuncular aÅŸağıdaki masa ve kart oyunlarına eriÅŸebilir: Sürükleyici Rulet, Blackjack, Baccarat, Oracle 360 Rulet, Live Texas Holdem Poker yaklaşık 50 oyun daha.

Tot seguit, va definir les diferents tipologies de compra pública innovadora, que es resumeixen en aquest quadre:

compra pública innovadora, Neus Colet,

Per acabar, va fer referència a la nova figura introduïda per les directives de 2014 de l'associació per la innovació, la qual, segons va dir, està destinada a ser el “pal de paller de la compra pública innovadora” i es caracteritza per ser un procediment d'adjudicació que té com a finalitat el desenvolupament de productes, serveis o d'obres innovadors i la compra ulterior dels subministraments, dels serveis o de les obres resultants, sempre que corresponguin als nivells de rendiment i als costos màxims acordats entre els poders adjudicadors i els participants.

1r taller compra innovadora, Hospital de Sant Pau, Ramon Maspons, AQuAS,A continuació, Ramon Maspons va destacar que la compra innovadora ha de permetre deixar de comprar el que es vol per comprar el que realment es necessita. A la seva intervenció va aprofundir en les diferents opcions de finançament, que són els fons de Catalunya, els fons europeus o fons FEDER. Tal com va dir, “si som capaços de convertir una compra recurrent en una compra innovadora ens podem estalviar molts diners”. Així mateix, va apuntar que, com més innovació tingui un projecte, més opcions hi ha d'aconseguir fons FEDER.
 

En un altre ordre de coses, Ramon Maspons va subratllar que la compra innovadora requereix un enfocament multidisciplinari. També va explicar que des de l'AQuAS es dóna suport en l'avaluació de propostes de projectes per optar a fons de finançament de compra innovadora, així com també des de la Junta Consultiva de contractació en tot allò relatiu a l'elaboració dels plecs. En aquest sentit, va manifestar que, malgrat la dificultat que implica aquest canvi de forma de pensar i treballar en els processos de compra, en el sector sanitari a Catalunya s'ha fet una corba d'aprenentatge prou sòlida com perquè cada vegada sigui més fàcil dissenyar aquests processos de compra. I va afegir que, a Catalunya, tot el que té a veure amb la innovació a l'àmbit de la salut s'avalua des de l'AQuAS i, el que no és de salut és avaluat per part d'ACCIÓ.

Per acabar, va donar especial importància al fet que, abans, els hospitals no podien comprar les seves pròpies innovacions, ja que no tenien eines per fer-ho. Ara, però, va dir, sí que poden, perquè ja existeixen mecanismes que permeten comprar les pròpies innovacions dels centres.

Per ampliar la informació, podeu consultar les presentacions que Neus Colet i Ramon Maspons van fer a la sessió:

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025