Reflexió des de l'experiència del professional del Treball Social

Reflexió des de l'experiència del professional del Treball Social
Dijous 20/11/2014

III Jornada Treball Social, taula 2La segona taula de la sessió, moderada per Melinda Jiménez, responsable de Treball Social del Consorci Sanitari Integral, va recollir diverses experiències presentades per professionals del Treball Social amb l'objectiu de debatre al voltant del paper que juguen en l'atenció al pacient crònic. La primera a intervenir va ser Carme Guinovart, treballadora social i coordinadora d'aquest àmbit a l'Hospital Santa Creu de Vic, qui va posar èmfasi en la necessitat d'assegurar els drets dels usuaris. A banda d'això, va parlar de l'evolució de l'atenció a la cronicitat i va recordar que en la intervenció dels treballadors socials no es pot oblidar la singularitat de les persones, és a dir, dels pacients. A més, va voler destacar que el que ha de fer el Treball Social és acompanyar les persones.
 

A continuació, Pepita Rodríguez, referent de l'Àrea de Treball Social a l'Àmbit Barcelona ciutat, de l'ICS, va mostrar la seva decepció perquè la majoria de vegades l'atenció social queda en un segon terme i perquè, tal com va dir, “ha estat difícil fer sentir la veu del Treball Social en l'atenció a la cronicitat”. Tanmateix, va subratllar que des d'aquesta disciplina hi ha una manera de veure les coses que integra una visió de la complexitat i un mètode de treball que, segons el seu parer, s'ha de mantenir. D'altra banda, també va convidar els assistents a fer una reflexió sobre el rol del Treball Social en l'atenció a la cronicitat.

La tercera intervenció va ser a càrrec de Cristina Tudó, treballadora social de l'Hospital de Terrassa, del Consorci Sanitari de Terrassa, qui va donar a conèixer la intervenció social amb pacients crònics complexos en aquest centre. Tal com va dir, han optat per treballar de manera més proactiva, assegurant així una atenció integral i augmentant la prevenció. La treballadora social va incidir en el fet que no s'ha de “culpabilitzar” el pacient reingressador i que cal anar molt en compte amb les pressions basades en criteris economicistes.

Més tard, Mercè Riquelme, treballadora social del Servei de Suport Integral de l'ICO Badalona, es va centrar en l'aplicació del Treball Social en pacients amb càncer, és a dir, en l'aplicació per a casos de cures pal·liatives. Entre altres coses, va donar a conèixer la “consulta VIP”, de Valoració Integral Pal·liativa, que s'ha posat en marxa en aquesta entitat. Per acabar, Riquelme va destacar que encara queda molt camí per recórrer en aquest àmbit.

La cinquena intervenció va ser la de Juan Manuel Rivera, treballador social, referent comunitari de Dependència al Garraf, qui va reclamar a les institucions que assumeixin la seva responsabilitat per donar una millor atenció al pacient, ja que, des el seu punt de vista, cal fer un salt per incorporar la coresponsabilitat de les institucions. A més, també va fer referència a la importància de realitzar un abordatge transversal per als pacients crònics.

Per acabar, Tina Ureña, treballadora social i CAP d'Àrea de Rehabilitació del Centre Psicoteràpia Barcelona – Serveis Salut Mental, es va centrar en les respostes assistencials a la cronicitat en l'àmbit de la salut mental i va donar a conèixer el programa de gestió de casos de l'Eixample. En la seva intervenció va remarcar especialment que el Treball Social és un potent gestor de casos i que ho ha estat històricament, i va recordar que les persones vulnerables han d'estar al marge de la distribució de les tasques dels professionals a nivell organitzatiu. 

A continuació podeu descarregar les presentacions que van fer alguns dels participants a la taula:

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025