Reunió del Consell del Sector d'Atenció a la Dependencia

Reunió del Consell del Sector d'Atenció a la Dependencia
Del 13/06/2006 al 19/06/2006

Durant el consell:
a.Es va aprovar el rapport del consell anterior

b.Respecte a l'acord de col·laboració ICASS 2006-2007: implicacions i calendari de treball:
-Rapport de la sessió constitutiva de la Taula Tècnica d’Atenció a Gent Gran. El passat 2 de juny es va constituir aquesta Taula Tècnica, de la que es va lliurar el rapport. Un dels primers punts que vol tractar la Taula Tècnica és realitzar un estudi de resultats, que previsiblement l’ICASS encarregarà a la Fundació Avedis Donabedian, dins el conveni de col·laboració que tenen signat. Caldria determinar les variables i la metodologia per realitzar aquest estudi.
-A la Taula Tècnica, la Unió va fer referència a les repercussions en els costos de personal del nou conveni de sanitat concertada que afecta de manera directa tant a salut mental com a sociosanitari, i indirectament afectarà al sector d’atenció a la dependència. Aquest acord suposa un impacte en la massa laboral superior al 70% i en suposarà un encariment dels costos. Tindrà repercussió en l‘Acord de Gent Gran que s’acaba de signar, en l’estabilitat laboral i en l’aplicació de la nova Llei d’autonomia personal a Catalunya. S’haurà de calcular aquest impacte en el mercat laboral català, que quedarà modificat.
-Taula d’estudi de costos. Ha estat posposada la constitució d’aquesta Taula. També es va acordar que abans del 21 de juny s’aporti informació de costos per grans temes (aprovisionaments, personal, amortitzacions, altres despeses d’explotació, despeses financeres i despeses extraordinàries) per a cada línea d’atenció (centres de dia i atenció residencial), per tal de començar a preparar els treballs d’aquesta Taula.
-Es va demanar la disponibilitat de les entitats a col·laborar de forma activa a les dues Taules per tal d'enriquir la participació de La Unió. La representació de La Unió podria ser de dues persones a cada Taula.

c.Seguiment de les propostes legislatives del sector: informació i novetats:
-Compareixença de La Unió a la Comissió de Política Social del Parlament de Catalunya. El dia 7 de juny la Unió va ser convidada a comparèixer davant la Comissió de Política Social del Parlament per exposar les seves recomanacions sobre el projecte de llei de serveis socials. A la ponència, el Vocal President del Consell va subratllar l’aposta per desenvolupar uns serveis professionalitzats d’atenció a les persones, fonamentats en criteris d’economia i eficiència, sotmesos a un control que es sustenti en valorar els resultats assistencials, de qualitat i d’eficiència i no tant en els procediments o protocols d’atenció. Per tal que la llei reculli aquests aspectes, La Unió va fer les següents recomanacions: que no es continuï classificant als proveïdors per la seva naturalesa jurídica sinó pels resultats; que es desenvolupi un sistema d’acreditació i concertació dels serveis; que es tingui en compte l’aportació del sector privat -potenciant la figura de les entitats concertades com a prestadores de serveis públics en tots els àmbits- considerant que ja existeix un sector professional, que presta serveis de qualitat i que està capacitat per prestar serveis. Després d’exposar els arguments i d’atendre les rèpliques dels parlamentaris, La Unió va concloure que uns dels elements necessaris per l’aplicació efectiva d’aquesta Llei és la definició explícita d’una cartera de serveis socials que inclogui la seva traducció econòmica.

d.Proyecto de Ley de Autonomía Personal y de Atención a las Personas con Dependencia: Es va parlar, sense entrar en detalls, sobre els actes que el ministre Caldera va realitzar a Girona, que van ser molt polítics, i el que realitzarà el 13 de juny a Barcelona. Es van anunciar esmenes a la totalitat del proyecto de Ley per part de diversos partits polítics.

e.Recursos Humans, comparativa de l’impacte de costos laborals segons conveni estatal d’atenció a la dependència i conveni XHUP:
La Secretaria Tècnica de Recursos Humans va presentar uns quadres comparatius per categories professionals que compara els conceptes salarials d’ambdós convenis. Es constata una diferència molt substancial entre tots dos convenis. D’aquesta forma, el preu hora del personal assistencial titulat de grau superior es situa en un 31% del preu hora de la mateixa categoria segons conveni XHUP, un 47% del preu hora per al personal assistencial titulat de grau mitja i en el 50% del preu hora del personal assistencial amb titulació i/o formació professional o tècnica.

f.Sistemes d’informació per serveis sociosanitaris i domiciliaris: Es va presentar l'empresa XSISS per oferir una solució informàtica per als proveïdors de serveis sociosanitaris i d’atenció a domicili. Es convidarà a realitzar una presentació a aquesta empresa en una propera reunió, així com a altres empreses que puguin ser d’interès.

g.Convocatòria de Premis a la recerca en atenció a la dependència: No ha estat presentada encara la proposta inicial a la Junta Directiva, i queda posposada per a una propera ocasió.

h.Proposta de Jornada del Sector d’Atenció Sociosanitària: Es va informar al Consell de la voluntat del Consell Sociosanitari d’organitzar una jornada tècnica adreçada a tots els sectors pel primer trimestre de 2007. Es demana al Consell si volen fer-se aportacions a aquesta proposta.

i.Altres temes d’interès: Es comenta un projecte d’agrupament residencial de persones grans sordes presentat per la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), que implica participar en una prova pilot que inclou la formació del personal en el llenguatge de signes. La persona de referència serà a càrrec de la FESOCA i el cost dels cursos bàsics serà assumit per l’ICASS, i sols s’haurien de quantificar els cost de les adaptacions tècniques.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025