Sebastià Santaeugènia, director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut i membre del Comitè operatiu del Programa Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària de la Generalitat, va impartir una conferència en la que va fer un repàs de l'evolució del model sociosanitari existent a Catalunya. En referència a aquest model, Santaeugènia va valorar que “té una vigència de 25 anys i ja no pot aportar més informació perquè els sistemes de pagament i les formes d'atenció, entre d'altres aspectes, han canviat”.
En el seu parlament, Santaeugènia va explicar que l'atenció sociosanitària té quatre línies estratègiques: atenció a la gent gran, atenció pal·liativa, atenció a la malaltia d'Alzheimer i altres demències i malalties neurològiques que cursen amb discapacitat. Igualment, el model hauria de donar resposta a cinc paradigmes: com agregar salut als anys, obtenir un envelliment saludable, com promoure i atendre la salut a la vellesa, com orientar el sistema de salut a les persones grans i com desenvolupar sistemes de cures de llarga durada. Precisament, aquests darrers van merèixer una especial atenció.
Santaeugènia va explicar que es necessita un canvi sistèmic, ja que els sistemes de salut estan més orientats a curar malalties agudes que a gestionar i reduir al mínim les conseqüències dels estats crònics prevalents en la vellesa. També va afegir que no estan adequadament integrats amb els sistemes d'atenció de llarga durada i que s'acostuma a utilitzar els costosos serveis d'atenció de casos aguts per atendre quadres crònics.
En aquest sentit, l'especialista va considerar que “el perfil del pacient de convalescència ha canviat. Avui, no hi ha gent que ocupi llits innecessàriament i la llarga durada va de persones, no de serveis; per la qual cosa s'ha de valorar si la vessant predominant dels pacients que són ingressats per temps és la sanitària o la social”.
Finalment, va parlar dels actuals reptes que té el model sociosanitari de Catalunya i va especificar que són el sistema transicional de les persones de l'àmbit hospitalari al sociosanitari, l'atenció de les persones grans als serveis d'urgències i l'adequació dels professionals, la majoria dels quals, avui, no són especialistes en l'atenció a la persona.
Al document adjunt, es pot veure la presentació i, a continuació, el vídeo amb la conferència.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99