La primera taula rodona va abordar ‘Vencent mites. Tres experiències d'exit en processos en la cultura de la no subjecció' amb tres experiències que estan incorporant el model Libera-Care.
Un dels centres que va compartir la seva experiència va ser el Centre Sociosanitari Sant Joan de Déu d'Esplugues, representat per la terapeuta Núria Pérez. En el seu cas van voler demostrar a través d'imatges l'evolució del centre, després d'implementar la norma Libera-Care. A part, van deixar-ho palès amb dades, i és que el 2013, l'any del seu inici, tenien un 21% dels pacients amb contenció física i un 26% de caigudes. El 2016, en canvi, només un 4% tenen una contenció física, i s'han registrat un 12% de caigudes, per tant estan “molt orgullosos per la feina feta”, va manifestar la terapeuta.
Van explicar que la reestructura d'espais, així com una reestructuració de la ubicació i els horaris dels professionals, han estat claus per la implementació del Norma Libera-Care.
Dolors Becerra, directora del centre Residència Joviar de Lleida va assenyalar que tenir cura d'una altra manera és possible. La directora va exposar com es van iniciar en el model de la No Subjecció. Va ser a través d'un viatge en un centre residencial d'Alemanya en el que van veure aquest mena d'assistència, i a partir de llavors ho van traslladar fins a Lleida. Es va realitzar una formació per a l'equip, i una explicació per a les famílies que mica en mica ho van acceptar sense problema.
Per aplicar-ho també disposen de cadires basculants, llits articulats i sensors de moviment, que “tot i que necessiten una petita inversió, és assumible”. Amb tot plegat, de 26 mesures de contenció que utilitzaven quan ho van implantar, ara en tenen només 3. “Sí que es pot. A mi també em semblava impossible fa 2 anys, però pot ser una realitat”, va animar a tots els assistents.
També es va explicar e cas de Sanitas Mayores a partir de 2011. David Curto, cap de Gestió Assistencial, va comentar que va ser aleshores quan van fer un “canvi de xip” i van revisar la seva situació. D'un total de 4.000 residents, el 27% tenien algun tipus de subjecció. “Això és molta gent, i ens va convèncer per replantejar-nos coses, tractar la gent amb més dignitat”, explicava als assistents. La clau del seu èxit ha estat canviar hàbits de rutina, sense haver d'augmentar personal, sinó reconduint l'entorn. Això ha suposat beneficis tant per als residents, per la famílies i també per als professionals i cuidadors, que se senten més implicats.
Actualment, l'any 2016, amb 5.000 residents, utilitzen només un 1% de subjeccions. Des del centre estan molt satisfets amb els seus resultats i asseguren que s'ha desmitificar la idea que es té, ja que “deslligar no vol dir més caigudes, sinó tot el contrari. En definitiva, millorem la qualitat de vida de les persones que és essencial”.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99