Troncalitat i registre de Professionals Sanitaris

Troncalitat i registre de Professionals Sanitaris
Dijous 06/11/2014

La segona part del Plenari va comptar amb la participació d'Alicia Ávila, coordinadora general en l'àmbit de les professions sanitàries de la Direcció General de Planificació i Recerca en Salut, qui va informar dels requisits establerts en el Real Decret 639/2014, de 25 de juliol, regulador de la Troncalitat en la Formació Sanitària Especialitzada, i del Registre de Professionals Sanitaris de Catalunya.

Decret regulador de la Troncalitat en la Formació Sanitària Especialitzada
Alicia Ávila, Plenari de Directius Assistencials En la seva intervenció, Ávila va explicar que la troncalitat –que va definir com un procés d'aprenentatge per a l'adquisició de competències nuclears i comunes a diverses especialitats mitjançant un procés de formació troncal– ha de permetre la flexibilització de les especialitzats. De manera que, tal com va assenyalar, la troncalitat comportarà “un canvi essencial en la formació especialitzada i, també, en el mapa de centres sanitaris”. A més, va afegir que suposarà modificacions en els processos d'acreditació de les unitats docents.
 

Així doncs, el Decret de la Troncalitat especifica que el tronc mèdic tindrà 21 especialitats i el tronc quirúrgic, 10. També es crearan quatre noves especialitats: Psiquiatria del Nen i de l'Adolescent, Farmàcia Hospitalària i d'Atenció Primària, Genètica Clínica, i Anàlisis Clíniques i Bioquímica Clínica.

El calendari previst indica que les modificacions referents a la troncalitat seran aplicades a partir de la convocatòria de places per al curs 2018-2020. En aquest sentit, Ávila va subratllar que, malgrat sembli una data que està molt lluny, “s'ha de començar a treballar per adaptar els centres de Catalunya al futur model”. La coordinadora general en l'àmbit de les professions sanitàries també va voler posar èmfasi en el fet que a Catalunya es treballa des de fa anys per la troncalitat, però que hi ha alguns aspectes del Real Decret amb els quals el Departament de Salut no hi està d'acord.

Registre de Professionals Sanitaris
Plenari Directius Assistencials, Alicia Ávila i Helena Ris D'altra banda, Alicia Ávila va parlar del Registre de Professionals Sanitaris (RPS), el qual, tal com va dir, permetrà disposar d'un sistema d'informació integrat amb totes les dades dels professionals que desenvolupen la seva activitat a Catalunya. Així mateix, va ressaltar que el decret que regula el RPS s'aplica a totes les entitats amb professionals sanitaris (Administració, col·legis, centres sanitaris, entitats d'assegurances, associacions professionals) i que les inscripcions tenen naturalesa declarativa.
 

Per acabar, Alicia Ávila va comentar que fins ara s'han rebut 208.724 registres, però va puntualitzar que, després de la depuració i el tractament de dades, hi ha 176.809 professionals sanitaris registrats. A més, també va incidir en el fet que encara falta informació, ja que hi ha moltes dades de les quals no se n'ha informat.

Podeu descarregar les presentacions que va realitzar Alicia Ávila: 

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025