El passat 18 de maig, Vinay Prasad va oferir la conferència 'Com revetir pràctiques clíniques d'escàs valor' a Barcelona en el marc de la 5ª Jornada 'Right Care', que organitza la Secció de Gestió Clínica de la Societat Catalana de Gestió Sanitària (SCGS). Prasad, hematòleg-oncòleg conegut per la seva recerca en fàrmacs oncològics, polítiques de salut, medicina basada en l'evidència, biaixos, salut pública, medicina preventiva i reversió de pràctiques d'escàs valor, va explicar que s'enten per aquesta darrera.
Així, va afirmar que una reversió mèdica és la necessitat d'aturar una activitat clínica degut a que un estudi ben fet, normalment un assaig clínic amb indicadors finalistes, demostra que en la realitat no es compleixen els resultats desitjats, o que els efectes adversos no compensen els seus beneficis. En aquest sentit i per argumentar la seva afirmació, Prasad va posar diversos exemples com la cateterització del Swan Ganz per monitorar l'equilibri hemodinàmic dels pacients en xoc, el tractament hormonal per a dones post-menopàusiques amb la finalitat de reduir el risc vascular coronari o cerebral i la col·locació de stents coronaris en pacients amb angina estable per disminuir el risc d'infart, augmentar la supervivència o, fins i tot, per retardar l'angor d'esforç.
El darrer bloc del consultor en gestió clínica, Jordi Varela, qui va assistir a la xerrada, ofereix un ampli resum de la ponència.