Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, Josep M. Boch, assessor jurídic de La Unió reflexiona sobre la vinculació de l'entitat amb un estil de gestió orientat a la millora en totes les àrees d'impacte: ambiental, econòmic, laboral, comunitari i de bon govern.
Avui volem recordar que en el marc de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC), La Unió, entre altres eines elaborades al servei de l'associat, compta amb les pautes de progrés. Recentment, hem fet la de medi ambient.
Això no és nou, la RSC forma part dels nostres eixos estratègics recollits al Pla Estratègic 2016-2020 i també forma part del projecte +Futur. Més enllà, es troba en el propi l'ADN de l'entitat i dels seus associats, i, es reflecteix en un estil de gestió que contempla de manera integral i integrada els compromisos ètics i de sostenibilitat orientats a una millora dels resultats en totes les àrees d'impacte - econòmic, laboral, ambiental, comunitari i de bon govern. Aquest estil de gestió es teixeix a partir del diàleg amb els grups d'interès, de la presa de consciència sobre la pròpia conducta corporativa, la incorporació de bones pràctiques i objectius de millora i comunicant aquestes accions com a exercici de retiment de comptes i transparència.
Cada cop més, la societat demana a les organitzacions, i, en especial, a les empreses que actuïn com a veritables motors de transformació i de progrés social. Més enllà de fer les coses bé en el conjunt de la seva actuació, com a ciutadans volem que les empreses aportin valor social.
Seguint aquest corrent, els canvis normatius també ens adrecen a gestionar de forma intel·ligent la RSC. Els escenaris de contractació pública, els criteris d'acreditació de serveis, les obligacions de transparència i de gestió de informació no financera de les organitzacions ens portaran en els propers anys a un increment notable de l'exigència en termes de gestió de la responsabilitat social. Però no tot es limita a un entorn normatiu.
Per l'activitat que realitzen, les entitats sanitàries i socials són especialment properes al compromís amb l'entorn, la seva missió les porta. Incorporant les veus internes i externes, cal fer un pas de l'excel·lència de gestió a l'excel·lència social, a través d'una gestió sistematitzada que ens proposa l'RSC, sobre la base de valors com ara l'ètica, la sostenibilitat, la transparència i l'equitat. Això ens permet situar els sectors sanitari i social en un espai de centralitat entre les organitzacions que estan al servei del progrés humà i específicament al servei del desenvolupament sostenible, consensuat avui en l'Agenda global 2015-2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.
En aquest camí, La Unió a través d'un exercici de prospectiva que ha configurat el Projecte +Futur preveu acompanyar les entitats associades a encarar aquests reptes. S'han detectat 8 àrees d'acció prioritàries, ara destaquem la de “Comunicació, Responsabilitat Social i Bon Govern”. En aquest sentit, hem de veure les entitats del sector com a organitzacions arrelades en el territori, properes a les poblacions per les quals hi treballem. Per tant, necessitades de manera imprescindible de la confiança legitimadora de la població.
Recentment, vam organitzar la II Jornada de RSC en la qual es va constatar el compromís dels associats amb la comunitat. També hem presentat una Guia pràctica sobre RSC per a les organitzacions associades a La Unió per tal d'acompanyar-les en aquest camí.
Recupera la newsletter de la Jornada
Descarrega't la guia
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99