A partir de l'informe sobre salut 2013, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana als països que continuïn invertint en recerca per tal de contribuir a un sistema de cobertura universal adaptat a la situació concreta de cada país. La recerca és un factor clau no només per al control de les malalties, sinó també per a la prevenció i la seva influència en el funcionament dels sistemes sanitaris. Així mateix, l'informe destaca que la col·laboració internacional facilita la publicació de més recerca. Val a dir que, a Catalunya, la producció científica en recerca biomèdica representa un 8% de l'europea i un 2,8 de la mundial. A més, la trajectòria dels nostres metges ens situa al capdavant de la medicina internacional amb professionals de la talla de Valentí Fuster, Josep Tabernero, Lluís Donoso o Bonaventura Clotet, entre altres.
Des del Comitè d'Ètica d'Investigació Clínica (CEIC) de la Fundació Unió, fa tretze anys que tenim com a missió vetllar per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en assajos clínics i altres projectes d'investigació, que s'avaluen oferint garantia pública.
El CEIC està format per professionals experts que efectuen, de forma voluntària, una gran tasca per assolir els objectius marcats. Metges internistes, especialistes en medicina familiar i comunitària, oncòlegs, pediatres, farmacòlegs, farmacèutics, infermeres, psicòlegs, juristes i diplomats en empresarials formem un equip polièdric i sòlid que avalua els protocols des estudis, la idoneïtat dels investigadors, les instal·lacions, els mètodes, els documents d'informació de l'assaig i el consentiment informat.
Tot això ho fem des del convenciment que la recerca és una peça clau per a les organitzacions sanitàries i socials i, per aquest motiu, actualment acompanyem més de 30 entitats en el desenvolupament de l'activitat vinculada a aquest àmbit. A més dels centres hospitalaris, pioners en el projecte, també s'hi han sumat equips d'atenció primària, sociosanitaris, centres de diagnòstic per la imatge i centres de salut mental.
Al llarg de 2014, el CEIC de la Fundació Unió va avaluar protocols vinculats amb malalties oncològiques (16), respiratòries (16), neurològiques i de salut mental (14), cardiovasculars (9), pediatria (8), altres malalties mèdiques (23) i quirúrgiques (8).
En aquest temps, el CEIC ha aprovat 94 assajos que han estat classificats pel Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, d'acord amb la tipologia del projecte, en 33 assajos clínics, 19 assajos post-autorització i 42 altres (no EPA, estudis, beques).
La memòria de 2014 i el treball fet al llarg de més de 150 reunions durant aquests anys ens anima a seguir contribuint a l'enfortiment del sistema sanitari amb el que sabem fer, donar suport a la recerca.
De cara a l'any que ve, el repte serà adaptar la revisió de la normativa de funcionament dels CEIC que es farà a escala estatal i que inclou la normativa europea sobre recerca sanitària a la realitat del nostre entorn.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99