Observar para ver a venir

Observar para ver a venir

El passat 9 d'octubre es va presentar el primer informe sobre els Efectes de la crisi econòmica en la salut de la població a Catalunya. Des d'aquell mateix dia ja es pot consultar al web, a l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya.

En resum, destacaria que fins ara no es veu un impacte en els indicadors de salut en termes de població general. L'esperança de vida continua en augment, la mortalitat per al conjunt de les causes manté la tendència descendent i la salut autopercebuda ha presentat una tendència a la millora si es compara l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2006 amb les dades més recents de l'ESCA contínua dels anys 2011-2012.

Tot i això, quan s'analitzen les dades per grups de població s'observa que els més desfavorits i vulnerables (segons classe social, situació laboral, renda i nivell d'instrucció) presenten indicadors més negatius i en alguns casos empitjoren (risc de patir problemes de salut mental en població amb atur d'un any o més, consum de tabac en homes amb atur d'un any o més). També han augmentat les hospitalitzacions per intent de suïcidi, encara que la mortalitat per aquesta causa no presenta canvis significatius.

Més enllà d'aquestes pinzellades de resum, crec que val la pena resseguir aquest primer informe amb detall i esperar que tingui continuïtat. A partir de la informació disponible al nostre sistema de salut, posa dades damunt la taula sobre un tema que ens preocupa però que, a vegades, es tracta sobre la base de les suposicions i amb poca informació analitzada amb rigor.

De tota manera, si poguéssim prendre la temperatura de l'informe pel que fa als riscos de la situació, em sembla que el vermell més intens estaria en la part que mostra les dades dels determinants socioeconòmics. L'augment de l'atur, del 7,5% al 24,5% entre el 2006 i el 2013 i amb més del 50% per a la població en edat d'entrar al mercat laboral i iniciar una vida autònoma, la precarietat laboral que se suma als problemes de l'ocupació i l'augment de les desigualtats en la distribució de la renda sabem que són determinants importants per a la salut i ens avisen de possibles efectes a mig i llarg termini. Des dels serveis assistencials poc podem fer per corregir l'evolució d'aquestes variables d'entorn, però ens interessa veure a venir els canvis que es puguin produir en les necessitats individuals i de la població, a les quals haurem de donar resposta.


1 Comentarios
Comentarios
M'agrada. L'informe al qual és refereix aquest resum, és de força interés i tindria que ser de lectura , com a mínim recomenada, per tots els professionals del sistema.
18/10/2014
José Luis Ibáñez Pardos

Deja tu comentario
Notificación vía correo electrónico de los nuevos comentarios
La Unió se reserva la no publicación de los comentarios que por su contenido no respeten las normas básicas de educación, civismo y diálogo.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 21/12/2024