Transparencia y buen gobierno

Transparencia y buen gobierno
07/03/2016
Josep Maria Bosch, Advocat / Assessor jurídic

A l'Assemblea de desembre de 2015, La Unió va tancar un cicle que havia començat a l'assemblea de desembre de 2011. Aleshores es varen aprovar nous estatuts i, recentment, s'ha donat compte de la primera reunió constitutiva del Consell de Bones Pràctiques. Es tracta d'un òrgan creat a partir de l'aprovació del Codi de Bon Govern i que, essencialment, té com a objectiu vetllar pel desplegament i l'aplicació dels principis de governança de La Unió.

Durant aquest període de temps, l'entitat ha hagut de fer front a una època complexa: crisi econòmica de dimensions fins ara desconegudes que ha castigat durament el sistema sanitari i social del país, amb uns agents que han hagut d'encarar-la amb el màxim d'esforç, sacrifici i talent per minimitzar-ne els efectes. A la vegada, la necessària i legítima crítica pública s'ha vist ofegada per una extremada ofensiva mancada de rigor i orientada a destruir uns models que, en el pitjor dels casos, han permès mantenir amb garantia de qualitat dos dels pilars bàsics de l'estat del benestar: sanitat i serveis socials.

No només per això, però també, La Unió ha entès que el seu paper no passa exclusivament per defensar els interessos de les entitats associades, sinó per afavorir el coneixement públic de les virtuts d'aquests models (col·laboració publicoprivada, orientació a resultats, autonomia de gestió), les quals han estat sovint utilitzades precisament per estigmatitzar-los davant l'opinió pública. Però, en realitat, aquests són els trets diferencials que han permès mantenir dempeus serveis públics essencials en moments molts durs.

Davant d'aquest escenari, La Unió i, sobretot, les entitats que representa demanen un esforç per tal d'enfortir valors com la transparència i el bon govern, amb voluntat de legitimar el model, les institucions i els centres que el fan possible servint a la societat. Ja no n'hi ha prou amb explicar què fem i perquè ho fem, sinó, també, com ho fem i amb quins resultats. Com a entitats socialment responsables, hem de sotmetre la nostra actuació a la reflexió permanent i tenir capacitat de revisar els principis de governança que ens guien, traslladant-ho tot plegat als agents i grups d'interès que en major o menor mesura se'n senten concernits.

A aquesta intenció s'orienta el Consell de Bones Pràctiques de La Unió. Es tracta d'un òrgan que té atribuïdes funcions derivades del Codi de Bon Govern, que orientarà la seva activitat als mandats continguts en el Codi, com són la verificació de la compatibilitat de la pertinença als Òrgans de Govern de La Unió, la seva autoavaluació permanent, la regulació dels conflictes d'interès i, en definitiva, el bastiment de polítiques de bon govern institucional. El Consell, en la seva reunió constitutiva, es va mostrar ambiciós i, en aquest sentit, també vol orientar els seus treballs a reflexionar sobre el model sanitari i social, no només des de la perspectiva tècnica, sinó també des de l'òptica dels valors del bon govern. Serà, per tant, un estadi de treball a La Unió que ha de reforçar el rigor tècnic tradicional del nostre anàlisi i que ha de refermar la nostra posició de defensa del model al servei de la societat.


2 Comentarios
Comentarios

M’apunto del tot al concepte “la transparència i el bon govern amb voluntat de legitimar el model”
16/03/2016
Joan Amigó Ferrater
No puc fer cap comentari ja que estic totalment d'acord amb el que diu en Josep Maria Bosch referent a la transparència i el bon govern de les institucions.
08/03/2016
Joan Grané Alsina

Deja tu comentario
Notificación vía correo electrónico de los nuevos comentarios
La Uni se reserva la no publicacin de los comentarios que por su contenido no respeten las normas bsicas de educacin, civismo y dilogo.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Fecha última actualización: 21/12/2024