La presentació del Pla de Salut 2016-2020 va tenir lloc el 25 de juliol, en un acte encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Salut, Toni Comín. El Pla, aprovat dimarts passat pel Consell Executiu, és l'instrument de referència per a totes les actuacions públiques que haurà de seguir la Generalitat en aquests cinc anys per millorar la salut i la qualitat de vida de la població. Un objectiu que el Govern vol assolir reforçant un sistema sanitari públic, universal, just i centrat en les persones.
El nou pla té cinc novetats principals respecte el document anterior. Així, treballarà per disminuir les desigualtats socials, reforçar la salut pública, impulsar la recerca i la innovació en salut i la política del medicament, i millorar el reconeixement a la tasca dels professionals. En total, el document fixa 28 objectius, l'evolució dels quals s'avaluarà anualment. Així, es treballarà per continuar augmentant l'esperança de vida amb bona salut; per reduir les desigualtats en salut; per disminuir la mortalitat per càncer i malalties circulatòries, respiratòries i mentals, o per millorar els indicadors de risc (tabaquisme, sedentarisme, mals hàbits alimentaris i consum excessiu d'alcohol). També es vol reduir l'impacte de malalties prevalents (com el VIH, les infeccions de transmissió sexual o la fractura de fèmur) i per millorar la qualitat dels serveis i la seguretat.
El document és fruit d'un ampli procés participatiu iniciat ara fa un any en què han intervingut més d'un miler de persones, entre membres de l'administració sanitària, proveïdors, societats científiques, col·legis professionals, universitats, món local, altres o associacions de pacients i ciutadans. Per ampliar la informació podeu consultar la nota de premsa del Departament de Salut.