El passat 22 de juny, el professor
José Luís Monzón, catedràtic d'Economia Aplicada de la
Universitat de València, president de la Comissió Científica de
CIRIEC-Espanya i director de l'
Observatori Espanyol d'Economia Social, va abordar quins són els elements determinants a les organitzacions per afirmar que es tracta d'entitats d'economia social en un seminari molt participatiu. Prèviament,
Josep Ma. Bosch, assessor jurídic de
La Unió,
va contextualitzar l'aparició d'aquest concepte fent un recorregut per la normativa des de la transposició de les lleis europees sobre contractació, fent un mapa de la situació a les diferents comunitats autònomes fins arribar a l'aprovació de la memòria de l'avantprojecte de contractació. Josep Ma. Bosch va subratllar que l'economia social no és un concepte nou, sinó que està legislat per l'Estat, però mancat de desplegament legislatiu. D'altra banda, la doctrina que el defineix i configura és sòlida, però en els darrers temps apareixen noves visions que poden conduir a una certa confusió a l'hora de considerar si una organització pot ser entesa com a entitat d'economia social.
El seminari tenia com a objectiu debatre i compartir amb els primers responsables executius d'entitats associades a La Unió com hem d'entendre i traslladar a les organitzacions els principis de l'economia social (primacia de les persones i de la finalitat social sobre el capital, aplicació dels resultats en funció del treball aportat per sòcies i socis, promoció de la solidaritat interna, iIndependència respecte als poders públics).
Podeu ampliar la informació al document de presentació del professor Monzón: