Més de 120 persones es donen cita a la III Jornada Sociosanitària de La Unió
Domingo 22/04/2018
La Unió va celebrar, el passat dia 18 d'abril, la
III Jornada Sociosanitària, que, sota el títol '
Propostes disruptives per a l'evolució del model d'atenció sociosanitària', va reunir més de 120 professionals. Impulsada pel Consell de Sector d'Atenció Sociosanitària amb l'objectiu de posar en relleu la necessitat de redissenyar el model d'atenció en aquest àmbit i buscar respostes a les exigències assistencials actuals i futures, va comptar amb la presència del director del
Servei Català de la Salut,
David Elvira, qui va inaugurar l'acte. La inauguració també va estar presidida pel vicepresident primer de La Unió,
Joan Maria Adserà, i
Francesc Brosa, vocal-president del Consell de Sector d'Atenció Sociosanitària de La Unió.
David Elvira va considerar que el sistema català de salut porta la innovació a la seva genètica i que ha fet de la necessitat, una virtut. En aquest sentit, va especificar que la transició del curar al cuidar de la persona no sempre es fa com es voldria i que, actualment, suposa un dels principals reptes per al sector. Per la seva banda, Joan Maria Adserà va fer referència al paper de Catalunya com a capdavantera en desenvolupar el sector sociosanitari. Finalment, Francesc Brosa va afirmar que el sistema no ha de canviar, sinó repensar-se.
La jornada es va iniciar amb la conferència que va impartir el director del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut i membre del Comitè operatiu del Programa Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària de la Generalitat,
Sebastià Santaeugènia. El seu discurs va tenir com a objectius reflexionar sobre un model sociosanitari amb certs signes d'esgotament, plantejar propostes de present i futur de forma creativa, apostar pel coneixement d'un àmbit que és clau en el futur de l'atenció a persones grans i analitzar perquè hi ha una generació de professionals que se'n va.
A continuació, es van celebrar dues taules rodones en les que es va analitzar, des del punt de vista de les diverses organitzacions implicades, l'actual funcionament de la xarxa assistencial a Catalunya i es va valorar si és possible fer realitat el repte de treballar en xarxa. Així, en el debat sobre 'Reptes de funcionament de la xarxa assistencial: Atenció Primària, Hospitals i Sociosanitari', hi van participar el director del centre d'Atenció Primària Vallcarca-Sant Gervasi, Lluís Gràcia; la directora de l'Àrea d'Atenció Primària i Atenció a la Comunitat de l'ICS, Rosa Morral; la directora clínica d'Urgències de l'Hospital Vall d'Hebron, Assumpta Ricart, i la directora del Servei d'Urgències de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Mireia Puig.
La taula rodona centrada en 'Treball en xarxa: una utopia?' va comptar amb Josep Ganduxé, director general de Centres Blauclínic; Lydia Padró, cap de la Divisió d'Innovació i Cartera de Serveis Sanitaris; Mónica Ribas, subdirectora general d'Atenció i Promoció de l'Autonomia Personal de la Direcció General de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i Ricard Fernández, gerent de l'Àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona.
El secretari d'Afers Socials i Famílies,
Francesc Iglesias; la directora general de La Unió,
Roser Fernández, i Francesc Brosa van ser els encarregats de cloure la jornada. Iglesias va reconèixer que hi ha molta feina per fer a l'hora d'aconseguir un treball en xarxa eficient a causa del diferent funcionament de les Conselleries de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies i va explicar que s'està posant ordre per poder avançar. Roser Fernández, per la seva banda, va analitzar la realitat de l'assistència sociosanitària i va assegurar que un dels aspectes més importants de cara al futur del sector i al seu bon funcionament és el reconeixement dels professionals i la millora de les seves condicions laborals. Finalment, Brosa va remarcar que l'atenció domiciliària serà, cada vegada, més rellevant dins l'àmbit de l'atenció a la persona.
Properament, s'enviarà una newsletter amb informació ampliada sobre la jornada.