La Unió reuneix 80 responsables de Recursos Humans al seu Plenari
Domingo 22/04/2018
El passat 19 d'abril, La Unió va celebrar el
Plenari de Responsables de Recursos Humans amb la presència de 80 assistents. La trobada va servir per presentar el
Projecte QCI 'Quadre de Comandament Integral', que vol oferir als associats un instrument que permeti contrastar els objectius pretesos mitjançant un sistema d'indicadors que recullin el nivell d'assoliment i/o desviació per poder adoptar les mesures adients. Igualment, es va actualitzar l'actual situació del convenis del SISCAT, Privades, Dependència i SAD i es va explicar quina és la situació a dia d'avui de la situació jurídica i normativa en matèria de relacions laborals, posant especial èmfasi en el segon Acord d'Ocupació Pública (anomenat Acord Montoro). La trobada va ser inaugurada per la directora general de La Unió,
Roser Fernández.
La directora general va assegurar que "els professionals són el nostre principal actiu, per la qual cosa se'ls ha de tenir en compte si les organitzacions volen assolir la sostenibilitat". En aquest sentit, va explicar que "les professions sanitàries s'han d'adequar perquè ara ja no es tracta només de curar, sinó també de cuidar i això farà canviar el rol dels actuals professionals i afavorirà l'entrada d'altres". I va afegir que "serà necessari que les organitzacions innovin en nous models d'organització del treball".
El director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió,
Xavier Baro, va explicar que el conveni del sector de la Dependència és estatal i va avançar que els sindicats reclamen un increment dels salaris en funció de l'IPC i que l'acord tingui una vigència fins a final del 2018.
D'altra banda, Baro va donar a conèixer la iniciativa sorgida des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que proposa la creació d'un conveni català de dependència, mitjançant el qual els professionals que treballen en centres concertats equiparin els seus sous als dels que ho fan en centres públics. Però, tot i que patronals i sindicats estan d'acord, existeix el problema de trobar els recursos econòmics necessaris, perquè hi ha una diferència salarial d'entre el 15 i 20%.
L'assessor jurídic del Bufet Vallbé,
Paco Carretero, es va referir a la retribució en vacances com a principal cavall de batalla del conveni del SISCAT. Aquest tema, que està pendent de la sentència del Tribunal Suprem, inclou el cobrament dels plusos, que en principi, s'han d'incloure si fan referència a aspectes habituals del treballador. També, va donar a conèixer els diversos punts que inclou el segon Acord d'Ocupació Pública, que a Catalunya és aplicable a treballadors públics i no públics donat la singularitat del sistema sanitari català. Aquest acord proposa un increment fix per cada any de vigència, però el dubte es troba en si la seva aplicació entrarà dins els límits de despesa de les Comunitats Autònomes perquè, en cas contrari, Catalunya haurà de fer un gran esforç per pagar les estanques de l'any passat.
Finalment, Xavier Baro va presentar el Projecte QCI, que té com a objectius identificar, definir i compartir els principals indicadors de gestió de persones per les institucions sanitàries i socials, posar en comú la identificació dels aspectes claus de la gestió de RH i dissenyar els indicadors que han de permetre analitzar les matèries prèviament definides. Així, va afirmar que "aquest document serà útil per al sector si és útil per a les organitzacións" i va anunciar que "no és un document final, sinó que s'ha acabat la primera fase del treball i, ara, els associats de La Unió hauran de decidir si volen seguir avançant".
La informació ampliada d'aquest plenari es troba en les dues presentacions adjuntes.
PDF 308KB
PDF 261KB