|
- Sessió de treball procés d'anàlisi SARS-CoV-2 Recuperació de l'activitat ajornada i planificació de la xarxa per una segona onada epidèmica. 3 de juny. Organitzada pel Servei Català de la Salut amb la participació d'una trentena de persones d'entitats proveïdores i de les organitzacions de proveïdors. La sessió es va desenvolupar en tres grups de treball sobre a) recuperació de l'activitat ajornada, b) gestió de la demanda a l'atenció primària i comunitària i atenció especialitzada i hospitalària i c) planificació segona onada epidèmica. Algunes de les reflexions més rellevants que van plantejar els assistents fan referència a què seria més apropiat parlar de priorització i adequació que no de recuperació d'activitat, no es podrà fer fer tot el que es feia i es tracta de minimitzar la pèrdua de capacitat, convé virar cap a un model productiu més enfocat a resultats que a activitat i regit per prioritats i valor (revisar indicacions, analitzar la variabilitat, per focalitzar l'activitat a allò que respon a necessitats i és adequat fer, més en un entorn de restriccions estructurals i incertesa). S'ha d'organitzar l'activitat amb visió de totes les línies assistencials. Cal donar confiança als centres en la seva viabilitat econòmica i posar els incentius en les prioritats. És imprescindible recuperar i cuidar els professionals. Aprofitar l'explosió de les TIC i l'experiència de gestió de la demanda no presencial. Davant una possible segona onada, coneixem millor la malaltia, tindrem més mitjans diagnòstics, sabem coses que no poden fallar (aprovisionament de material) però els professionals podrien acusar una situació de cansament mental important. No es podrà mantenir tota l'activitat i caldria treballar el qui, com i on.
|
- Nova reunió del president de la Generalitat Quim Torra amb les associacions representatives de les residències. Va tenir lloc el 3 de juny i es va fer un seguiment i valoració del pla d'acció a les residències com a conseqüència de l'impacte de la COVID 19. Per part de La Unió hi va assistir el vicepresident 1r i comissionat de la Junta Directiva en l'àmbit social, Joan M. Adserà. La Unió va posar sobre la taula els següents temes: la necessitat d'avançar serenament però amb celeritat en la reflexió del model de residències del futur i el model d'atenció sanitària a les residències; vetllar per un correcte encaix dels plans de desescalada i de recuperació de l'activitat ordinària amb el pla de xoc de la primària a les residències; en l'àmbit econòmic revisar tarifes per impacte COVID, revisar tarifes per començar a fer efectiu el compromís que recull la llei de mesures que acompanya als PGC 2020 (a proposta de La Unió) per tal d'aportar els recursos per a equiparació de les condicions laborals dels professionals de la xarxa concertada amb els centres propis; i a efectes de tresoreria accelerar el pagament pendent del mòdul social als centres sociosanitaris pot no fer perillar el pagament de la paga extra.
|
- RESOLUCIÓ SLT/1200/2020, de 2 de juny, per la qual es deixa sense efectes la limitació en el règim d'ingressos i de visites en l'àmbit dels centres residencials establerta per la Resolució SLT/720/2020, de 13 de març, per la qual s'adopten noves mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2. En l'escenari actual de retorn progressiu a la normalitat s'han revisat les mesures organitzatives de restricció d'activitat adoptades en un altre estadi epidemiològic. Per això, aquesta Resolució deixa sense efectes la limitació en el règim d'ingressos i de visites en l'àmbit dels centres residencials d'atenció a la gent gran, de les persones amb discapacitat i de salut mental, establerta a la Resolució SLT/720/2020, de 13 de març. També resolt que l'acceptació de nous ingressos en els centres residencials i el règim de visites a les persones residents, s'han de subjectar a les condicions, els requisits, les estratègies de gestió i altres indicacions i mesures organitzatives previstos, per a cada fase de la desescalada, en el Pla de desescalada en centres residencials.
|
|
|
|
|
|
|
- Neteja i desinfecció en residències geriàtriques. Departament de Salut. 28 de maig. És recomanable que s'intensifiquin els procediments de neteja i desinfecció habituals que es duen a terme a les residències geriàtriques, atès que la supervivència del Covid-19 en les superfícies és molt variable (entre 2h i 9 dies). Les accions de neteja i desinfecció que s'han de prioritzar impliquen a tots aquells elements o zones que poden tenir més contacte amb les mans. El document descriu les zones d'actuació i els tractaments de desinfecció.
|
- Pla de desescalada en centres residencials Departament de Salut. 27 de maig. La desescalada es preveu en 4 fases (que van de la fase 0,o preparatòria, a la 3), que corresponen a les mateixes fases que les 4 que preveu el Pla per a la transició cap a una nova normalitat. En el document es detallen els elements clau que han de guiar la preservació de les mesures de seguretat dels residents, familiars i professionals, en 4 aparats: aïllament, acceptació d'ingressos, visites de familiars i recuperació de la normalitat.
|
- Salut impulsa la consulta no presencial en Atenció́ Especialitzada i Atenció Sociosanitària. L'Àrea de Sistemes d'Informació del Servei Català de la Salut ha posat en marxa, conjuntament amb l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, un pla pilot per a implantar la consulta no presencial en Atenció Especialitzada i Atenció Sociosanitària a Catalunya. La iniciativa, pionera a l'Estat, permetrà connectar a través de les noves tecnologies professionals assistencials i pacients per tal d'evitar desplaçaments innecessaris, mantenint alhora la imprescindible comunicació entre els usuaris i el sistema de Salut. Vegeu vídeo.
|
|