IV Convocatòria de casos de l'Observatori UNIÓ-ESADE

IV Convocatòria de casos de l'Observatori UNIÓ-ESADE
Observatori de la Cooperació Publicoprivada en Polítiques Sanitàries i Socials de La Unió i ESADE 2015
L'Observatori de la Cooperació Publicoprivada en Polítiques Sanitàries i Socials de La Unió i l'Institut de Governança i Direcció Pública d'ESADE va presentar la seva quarta edició el 19 de març de 2015. L'acte va incloure una conferència de Jordi Torrades, gerent de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona, sobre els mercats de la ciutat comtal com a exemple de cooperació publicoprivada en la gestió municipal. Així mateix, es van donar a conèixer les dues experiències finalistes de l'Observatori: el projecte de validació de la tècnica selectiva del gangli sentinella de la Regió Sanitària Girona –realitzat amb CETIR– i la Unitat de Crítics Multicentre del Parc Taulí i l'Hospital General de Catalunya.
 

A la presentació de l'acte, Albert Serra, director de l'Institut de Governança i Direcció Pública d'ESADE i del programa PARTNERS, va destacar el paper de la col·laboració publicoprivada (CPP) com una eina de present i futur en la gestió de les polítiques públiques i de l'acció de govern. Segons va dir, aquest tipus de col·laboració és imprescindible en qualsevol sector, especialment en el de la salut. A més, va posar en relleu l'aportació de La Unió per promoure aquest tipus d'activitat, així com per fomentar la recerca i la innovació necessàries per continuar avançant.

D'altra banda, Manel Jovells, president de La Unió, va recordar que la cooperació publicoprivada té una llarga història d'èxit a Catalunya. Jovells va fer referència a l'amenaça que viu actualment el model de salut i social català, fet que, tal com va comentar, posa en risc una oportunitat que estava guanyada des de fa temps.

Per la seva part, Helena Ris, directora general de La Unió, va explicar que el sistema sanitari català va començar amb consens polític i amb una voluntat en comú de fugir de la burocratització i d'optar per la modernització. Però aquest consens ja no existeix i el sistema s'ha vist perjudicat, va afegir. Per fer front a aquesta situació, Ris va reclamar que cal seguir demostrant que la CPP és un èxit, un model que funciona i que dóna bons resultats quantitatius i qualitatius.

Projectes d'èxit

A la segona part de l'acte es van presentar les dues experiències seleccionades. Mònica Reig, directora associada del Programa PARTNERS, va destacar l'alt nivell dels projectes presentats. Així mateix, va explicar que s'havia tingut especialment en compte el nivell d'implantació i desenvolupament a l'hora d'escollir les dues iniciatives guanyadores.

Observatori de la Cooperació Publicoprivada en Polítiques Sanitàries i Socials 2015


Les experiències seleccionades són:

  • Projecte de validació de la tècnica de biòpsia selectiva del gangli sentinella a la Regió Sanitària Girona. Aquest és un projecte liderat per la Regió Sanitària Girona del Servei Català de la Salut per tal de portar la tècnica a tot el territori, amb la col·laboració directa del grup mèdic privat CETIR. La voluntat d'implantar la tècnica amb criteris d'assistència universal en els diferents hospitals d'un mateix entorn geogràfic, però amb diferències demogràfiques significatives, condueix a la idea d'establir un protocol consensuat i comú entre centres mèdics/hospitals públics i privats de la Regió Sanitària Girona, implicant diferents especialitats mèdiques i quirúrgiques. Aquesta iniciativa va ser presentada a la sessió per M. Teresa Faixedas, cap de Planificació de la Regió Sanitària de Girona, i Eduard Riera, coordinador de Medicina Nuclear de CETIR.
  • Servei integrat d'atenció al malalt crític del Parc Taulí - Hospital de Sabadell i IDCSalud - Hospital General de Catalunya. Aquest és un projecte de col·laboració entre l'Àrea de Crítics de l'Hospital de Sabadell i el Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital General de Catalunya. Aquesta aliança entre el sector públic i el privat té com a objectius principals transferir coneixements i generar una alternativa per donar resposta assistencial als intensius a la ciutat de Sabadell i a la seva àrea d'influència del Vallès Occidental, en situacions de pressió assistencial elevada, augmentant la disponibilitat de llits per a malalts crítics al territori. D'altra banda, també té la finalitat de crear un treball en xarxa, pioner a Catalunya, amb la vocació de millorar tant l'atenció al malalt com la formació dels professionals implicats. Aquesta experiència va ser presentada a la sessió per Joan Martí, director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí, i per Xavier Mate, director regional Quirónsalud.

S'ha editat un llibret en el qual es recullen les dues experiències seleccionades a la IV Edició de l'Observatori de cooperació publicoprivada en les polítiques sanitàries i socials de La Unió i ESADE, amb informació detallada sobre les dues iniciatives. Podeu consultar el llibret descarregant el PDF adjunt. També podeu consultar el vídeo resum de la jornada, així com llegir la notícia publicada a Acta Sanitària sobre la sessió.

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/11/2024