En el seu discurs va fer referència a l'essència de l'ésser humà, a la denúncia social i a la transformació. L'experta va parlar del risc d'acostumar-se a la vulnerabilitat, ja que, segons va dir, el fet d'estar-ne sempre a prop pot portar a deixar de crear vincles amb els altres. En les seves paraules, només des de la proximitat en la quotidianitat és possible acompanyar i cuidar, estar atents a la preocupació de l'altre.
En el mateix àmbit dels riscos, va parlar del risc de burocratitzar la vulnerabilitat, del qual va comentar que es menysprea l'esforç del cuidador i que no es contempla el desgast emocional. I, seguint en la línia dels riscos, va esmentar el que suposa simplificar la complexitat. En aquest sentit, va fer referència a l'augment de la complexitat social en els darrers anys, fet que, segons va exposar, es tradueix en nuclis més empobrits, més precarietat laboral en els entorns cuidadors, més sobrecàrrega en cuidadors, més presència de malaltia mental en els cuidadors i escassos recursos de suport social a domicili. També va subratllar que no només les situacions són cada vegada més complexes, sinó que estan també més interconnectades.
Finalment, entre altres aspectes, va recordar que la lògica administrativa no pot prevaldre a la lògica assistencial i va esmentar que cal tenir en compte que, a vegades, es comparteixen intervencions però no lògiques.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que va fer Carme Casas a la sessió:
La primera taula de la sessió es va centrar en nadons, adolescents i adult jove, i va estar moderada per Sabel Gabaldón, cap de Psiquiatria de l'Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu. Aquesta taula va incloure la presentació de diverses experiències (feu clic a sobre el títol per descarregar la presentació):
La segona taula, en la qual es van tractar casos d'adult gran i gent gran, va estar moderada per José Antonio Larraz, director mèdic de l'Hospital Sagrat Cor de Martorell de Germanes Hospitalàries. En aquesta part de la jornada es van donar a conèixer diverses experiències (feu clic a sobre el títol per descarregar la presentació):
A continuació, va comentar que el Treball Social és una professió avocada a afrontar sovint dilemes ètics i va aprofundir en algunes situacions referides al maneig i la gestió de la informació, com el deure d'informar a terceres persones, l'autonomia dels usuaris, la veracitat de la informació, l'elaboració dels informes o de la història clínica i l'obtenció del consentiment informat. En aquest sentit, va destacar que moltes de les problemàtiques que es plantegen en el dia a dia dels treballadors socials no tenen resposta amb les eines legals de les quals disposem. Malgrat això, va aprofundir en cada una de les situacions i va especificar quina normativa hi fa referència.
Per acabar la conferència, l'assessor jurídic de La Unió va mencionar que s'han de tenir en compte els codis de la professió, ja que, segons va apuntar, la seva existència valida pràctiques a nivell col·legial. Encara que, tal com va dir, no eviten, en principi, el risc de vulneració de la normativa.
També va parlar dels condicionants de l'entorn, en una clara referència a l'elevada complexitat actual, la qual obliga a tenir en compte totes les noves variables a l'hora de prendre decisions. A banda d'això, va recordar els valors de no maleficència, llibertat i autonomia, i va animar a aprofitar les oportunitats de desenvolupar conductes preventives per minimitzar els conflictes ètics. Per acabar, va destacar que parlar i compartir experiències –que és el que fa La Unió amb les seves jornades– és la millor manera d'avançar i tirar endavant.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que va fer Josep M. Bosch: