L'acte va començar amb una presentació sobre la necessitat de la reorientació efectiva del sistema sanitari, a càrrec de Joan Guix, secretari general de Salut Pública del Departament de Salut. Després, hi va haver un col·loqui sobre què és i què pretén el projecte COMSalut, que va incloure la intervenció d'Andreu Segura, coordinador del projecte COMSalut. La sessió també va comptar amb tres taules, una amb la visió dels professionals, una sobre la visió de les entitats proveïdores i, finalment, una altra centrada en la visió de les entitats locals i ciutadanes. En aquesta newsletter trobareu un resum de la jornada, així com les presentacions que es van fer a l'acte. |
La sessió es va iniciar amb la conferència “La necessitat de la reorientació efectiva del sistema sanitari”, a càrrec de Joan Guix, secretari general de Salut Pública del Departament de Salut. A la seva intervenció, va recordar que hi ha factors socials que juguen un paper destacat en la salut i que, segons el seu punt de vist, no es poden deixar de banda.
Per tot això, va apuntar la necessitat de definir un nou model sanitari que, tal com va matisar, ha de ser equitatiu, eficient, sostenible, públic, de qualitat, eficaç, participatiu i que fugi de la iatrogènia. I és en aquest nou model on la salut comunitària ha de jugar un paper important, va afegir. Per acabar, va subratllar que cal replantejar el sistema sanitari per tal de millorar-lo.
Pel que fa als reptes més rellevants del COMSalut, Andreu Segura va enumerar:
D'altra banda, va fer referència a la importància que el COMSalut dóna a parlar amb la gent del carrer, les entitats, els diferents equips, etc. Tot, per donar una altra mirada a la feina que es duu a terme. Per acabar, entre altres coses, va destacar el fet de tenir en compte la dimensió social de la persona a l'hora d'atendre-la.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que Andreu Segura va fer a la jornada:
D'entre les aportacions que van fer els professionals de les entitats proveïdores, destaca la necessitat d'ajustar el contracte programa per integrar els canvis que són necessaris, així com incloure modificacions en els indicadors de la part variable. També es va donar especial importància a l'avaluació de la tasca realitzada i al fet de fugir dels paradigmes antics i anar més enllà per fer els canvis que calen.
D'altra banda, es va comentar que s'ha d'aconseguir que es doni una orientació comunitària per part de tots els actors que intervenen en l'atenció sanitària. És a dir, que es faci també des dels hospitals, altres departaments, etc. i no només a l'atenció primària. En aquest sentit, també es va demanar que la formació integri l'atenció comunitària perquè sigui ja des de les facultats que es tingui en compte.
Per últim, van insistir que el COMSalut és un projecte que va de baix cap a dalt, que surt directament dels equips de primària –aspecte que van considerar molt positiu– i que, des del CatSalu,t s'ha dut a terme un gran reconeixement de la feina feta fins ara.