Per la seva part, la directora general de La Unió, Helena Ris,a l'assemblea, va presentar la memòria d'activitats de l'exercici 2016, que va ser aprovada. Durant la seva intervenció va demanar a Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectivade La Unió, que expliqués l'informe de la gestió economicofinancera. A més, a la sessió, els vocals-presidents dels consells de sector i el coordinador del Fòrum d'Associats Col·laboradors de La Unió van destacar l'activitat més rellevant que s'ha desenvolupat al llarg de 2016. L'assemblea, que es va celebrar a la nova seu de La Unió, va congregar els associats, així com diverses personalitats del sector salut i social. En aquesta newsletter trobareu informació ampliada de l'acte, un resum de les intervencions, vídeos de la sessió i tots els materials que s'hi van presentar. |
Helena Ris, directora general de La Unió, va presentar la Memòria d'activitats de l'exercici 2016. A la seva intervenció, va destacar algunes de les fites més rellevants que l'entitat ha assolit el 2016 i que tenen continuïtat el 2017. Així doncs, va fer referència a la publicació de l'informe Repensant el Model d'atenció a les persones amb dependència, un document que recull diverses propostes per ajudar a millorar, preservar i potenciar l'actual sistema d'atenció a la dependència i que serà presentat el proper 17 de maig.
D'altra banda, la directora general va recordar la importància del Projecte +Futur, un exercici de prospectiva a través dels espais de participació de La Unió, que té per objectiu identificar les tendències que afectaran la provisió i l'organització dels serveis sanitaris i socials, i construir escenaris per tal d'adaptar els serveis als elements d'entorn i influir en l'organització adequada dels sistemes sanitari i social. Helena Ris va fer una actualització del seguiment dels treballs i el grau d'execució del projecte.
Tot seguit, va explicar que des de La Unió s'està preparant una exposició itinerant que portarà per títol 'Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom'. En el marc dels 40 anys de l'entitat, l'objectiu és explicar a la ciutadania el model sanitari i social català a través de la contribució de les entitats associades. En una primera fase, aquesta exhibició es farà a l'Hospital de la Santa Creu i San Pau.
Finalment, la directora general va repassar la feina feta en comunicació, de la qual va destacar les trobades periodístiques amb responsables de mitjans de comunicació, les sessions de formació per a periodistes (sobre diferents aspectes del SISCAT i la prescripció infermera), la publicació d'articles d'opinió a premsa i del número 15 de Referent, papers de la Fundació Unió, així com la consolidació del compte de Twitter @uchcat.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que es va fer a l'Assemblea:
Els vocals-presidents dels Consells de sector de La Unió van presentar les principals actuacions desenvolupades el 2016, que es resumeixen a continuació.
Fòrum Associats col·laboradors
Per ampliar la informació, podeu descarregar el PDF que resumeix les principals actuacions dels Consells, així com les presentacions i píndoles que han dut a terme:
Mangas va fer referència a la publicació del document Repensant el Model d'atenció a les persones amb dependència, realitzat des de La Unió per reflexionar i fer propostes sobre l'actual model i els canvis que són necessaris per garantir la continuïtat dels serveis i la sostenibilitat del sector (podeu veure el tall de vídeo). També es va centrar en l'àmbit de la salut mental i en la importància que té el fet que el Pla Integral continuï desenvolupant línies que han de donar una nova dimensió a aquest àmbit (podeu veure el tall de vídeo). Igualment, va agrair l'esforç del Departament de Salut i de l'ICS per assignar més recursos a l'atenció a la salut mental i pel fet que aquesta assignació quedi reflectida enguany de manera molt rellevant en el Pressupost de la Generalitat.
A continuació, va repassar algunes de les iniciatives desenvolupades des de La Unió per posar en valor el model sanitari i social català, entre les quals destaquen l'organització de la taula rodona 'L'evolució del model quant a la governança' –que va tenir lloc el 4 de maig– i de l'exposició itinerant 'Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom', que està previst inaugurar pròximament. Així mateix, va ressaltar la tasca que es fa des de l'associació empresarial per desenvolupar el seu projecte de difusió internacional, amb l'objectiu d'obrir el sistema sanitari català al món i d'explicar i ensenyar els projectes de les institucions que en formen part. Tal com va dir, això es fa a través de la participació de La Unió com a membre molt actiu dela International Hospital Federation (IHF).
Per últim, amb referència a la transposició de la directiva europea que afecta la concertació i contractació dels serveis públics d'atenció a les persones, Enric Mangas va afirmar que el fet de deixar fora del concert a les mercantils o de substituir el concert per encomanes de gestió no aporta valor a un sistema fins ara d'èxit i valorat, i introdueix inseguretat jurídica i risc d'afectació dels elements centrals del model. En aquest sentit, va explicar que des de La Unió es creu que caldria que la Llei de de fórmules de gestió s'adaptés al que preveu la LOSC, llei feta amb el màxim consens del Parlament de Catalunya d'aleshores, que en el seu article 5è especificava totes les entitats que podien ser proveïdores del Servei Català de la Salut, establint, a més, la preferència del públic sobre el privat i de les entitats non profit sobre les profit (podeu veure el tall de vídeo).
Per ampliar la informació, podeu veure el vídeo de la intervenció del president de La Unió o descarregar el text en PDF amb el discurs complet:
David Elvira, director del Servei Català de la Salut, va ser l'encarregat de fer el discurs de cloenda de l'Assemblea, en el qual va ressaltar que, entre tots, s'estan fent avanços per seguir reivindicant que el sector salut és “rellevant, important, transparent i honest”. Segons va dir, una mostra d'això és l'augment del pressupost que es destina a l‘atenció a la salut mental, l'increment dels recursos destinats a la lluita contra la desigualtat a l'Atenció Primària o la recuperació de l'equivalent a l'1 % per la via de tarifa.
Elvira va agrair i va reconèixer el paper de La Unió, “a nivell assistencial, històric, de 400 centres i 60.000 professionals” i, sobretot, va destacar que, malgrat obvies i clares discrepàncies tècniques, des de La Unió sempre s'han trobat ponts de comunicació i diàleg per arribar a consensos i acords (podeu veure el tall de vídeo). El director del CatSalut va aprofitar la seva intervenció per fer un balanç de sector dels últims 12 mesos. En aquest balanç va mencionar la tasca feta amb la llei d'universalització de l'assistència sanitària per garantir que el sistema és universal, i l'esforç realitzat per transparentar l'equitat i mostrar com s'assignen els recursos per aconseguir un sistema més equitatiu –com per exemple amb l'assignació de recursos a Atenció Primària en funció de les desigualtats socials, va apuntar–.
David Elvira també es va fixar en el Pla Nacional d'Urgències i Atenció Continuada, del qual va remarcar que s'ha fet amb una alta participació i tenint en compte el que els ciutadans reclamen per arreglar el model, i en el canvi de paradigma en l'abordatge de les llistes d'espera.
D'altra banda, va incidir en la qualitat del sistema i va posar com a exemple per aconseguir aquesta qualitat el Pla contra la Precarietat en la contractació de professionals. Aquest pla, va dir, és important perquè “està fet amb un ampli consens i amb una clara voluntat política”.També va fer referència al Pla Integral d'atenció a persones amb trastorn mental i addiccions i a la intenció de seguir treballant per aconseguir una major interacció entre l'àmbit sanitari i el social.
En un altre ordre de coses, el director del CatSalut va posar en valor els ajuts atorgats des del Departament en matèria de recerca en Salut mitjançant el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS). Així mateix, va recordar que “la recerca que es fa al sistema sanitari és clau per a la recerca de tot el país” i que la competició en recerca “ens fa més forts”.
Per últim, va comentar que, després de 25 anys de la posada en marxa del Servei Català de la Salut, calia fer un canvi per aconseguir un sistema més proper al territori, més governant del territori i més implicat amb el territori. Així mateix, va apuntar que el Servei Català de la Salut ha de "sanitaritzar" més el seu discurs per, segons va dir, acostar-se més al territori. I, per acabar, es va mostrar convençut que aquest canvi es farà de la mà de tots els operadors del sistema.
Per ampliar la informació, podeu veure el vídeo de la intervenció completa de David Elvira: