Durant la presentació, el president de La Unió, Enric Mangas, va destacar el rol de la governança a les entitats sanitàries i socials i la necessitat d'aprofundir-hi per avançar. En aquesta línia, la conferència de Salvador Alemany, president d'Abertis, va abordar elements o propostes de reforç de la governança per tal d'encarar els reptes de futur. Tot seguit, el director general d'Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Manel Jovells, va fer el contrapunt sobre 'La rellevància dels òrgans de govern, la visió del directiu', en la qual va defensar l'autonomia de gestió i també va destacar la responsabilitat de les entitats amb la comunitat a la qual serveixen. Posteriorment, el conseller delegat de l'Institut Pere Mata, Joan Amigó; el president del patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Enric Argelagués; el president del Grup Mutuam, Josep Arqués; el president del patronat de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, Josep Ma. Cortés, i el representant de l'equip de la Direcció General de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Germà Joaquim Erra, van participar a la taula rodona sobre 'L'Evolució del model quant a la governança', moderada per Josep Ma. Bosch, assessor jurídic de La Unió. Durant la discussió es van tractar diversos aspectes, com ara la importància d'una governança potent, els riscos del moment actual en el desplegament del govern de les organitzacions sanitàries o l'orientació del govern de les organitzacions en un futur. La directora general de La Unió Helena Ris, va clausurar la sessió subratllant que totes les organitzacions, pel que fa a la governança, independentment de la seva titularitat jurídica, es troben davant de reptes similars. En aquest sentit, va anunciar que des de l'entitat es cercaran solucions que igualment siguin aplicables a les diverses organitzacions i que, per fer-ho, s'obriran més espais de trobada. En aquesta newsletter trobareu un resum de les intervencions de la sessió, així com les presentacions i els vídeos de la sessió.
|
Entre els elements de reforç de la governança, Alemany va destacar la importància que té que el projecte tingui essència, és a dir, que sigui útil per a la societat, ja que "això serà el que farà que es consolidi i prosperi, per sobre del benefici econòmic. Només amb aquest darrer punt com a objectiu, qualsevol iniciativa no tirarà endavant". Així, va detallar pas a pas quina seria l'actuació més recomenable per a l'equip de governança:
Posteriorment, Salvador Alemany va analitzar el funcionament dels diferents tipus de govern que hi ha a les institucions: Administradors, consells d'administració i patronats. Igualment, va voler constatar quines són les responsabilitats que ha de tenir el consell d'administració i quines ha d'assumir la direcció. En aquest sentit, va explicar que la tendència actual és que el president es faci càrrec de la direcció i la direcció, de la gerència. També, va considerar que per tal que el treball dels membres del consell d'administració sigui transversal és útil l'establiment de comissions i va recomanar tres: d'Auditoria, de Nomenaments i Retribucions i de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).
Alemany va cloure el seu discurs aportant diverses definicions sobre com ha de ser un líder i quins trets i formes d'actuar l'han de caracteritzar.
En el seu discurs, Jovells va coincidir plenament amb Salvador Alemany en quins han de ser els trets que han de marcar el govern d'una institució a nivell general i, en concret, dins l'àmbit sanitari, especificant que:
En primer lloc, els participants a la taula van intercanviar opinions sobre la importància que té per a una entitat disposar d'una governança potent. En aquest sentit i al marge del model de governança establert a les seves respectives institucions, tots van coincidir en el fet que el compromís, la implicació i la identificació amb el projecte resulten fonamentals per construir i consolidar la seva identitat.
Respecte al desplegament del govern de les organitzacions sanitàries i l'orientació cap al futur, els representants de les institucions van defensar l'autonomia de gestió i el fet de donar continuïtat als projectes a través de l'equip de govern i direcció. Igualment, van considerar que s'ha de treballar per tal d'establir més ponts de diàleg amb la relació amb l'Administració, ja que es coincideix en la percepció de més recentralització de les institucions i empreses, la qual cosa, segons va convenir la taula, comporta un sistema més rígid. Aquest diàleg també és necessari per tal d'enfortir la col·laboració publicoprivada i fer-la encara més eficient. Finalment, van concloure que les millors eines de les quals disposen les entitats per avançar cap a un bon futur són precisament el diàleg i el treball en xarxa.
Tot seguit, a la cloenda de la jornada, Helena Ris, directora general de La Unió, va destacar la importància d'aprofundir en la reflexió d'aspectes com la governança. A més, va afirmar que esdeveniments com aquesta sessió “resulten molt positius per pensar i analitzar en quina situació ens trobem, on volem anar i com hi volem anar” i en aquest sentit va anunciar més espais d'aquest tipus.