El canvi forma part de la realitat de tots els sectors i de totes les organitzacions. Es fa necessari mutar per evolucionar i adaptar-se a les noves realitats que venen marcades pels nous escenaris de tipus polític, social, demogràfic, econòmic o tecnològic. En aquest sentit, la transformació digital ha suposat, en els darrers anys, una revolució a l'hora de concebre el món i fer les coses. Elements com smartphones, apps, intel·ligència artificial, big data, etc. s'han introduït a la vida quotidiana i als processos laborals. En aquest marc i per analitzar i debatre com aquesta transformació està canviant el món de les infraestructures sanitàries, La Unió va organitzar, el passat 18 d'octubre, la jornada 'Noves respostes per a temps nous'. La sessió va comptar amb l'assistència d'un centenar de professionals i va permetre conèixer diverses experiències dutes a terme en diferents centres però que tenen diversos denominadors comuns: l'ús cada vegada més intensiu de les noves tecnologies i l'adaptació dels espais a les persones. | |
Així, Daniel Navajas, professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i cap d'estudis del grau d'enginyeria biomèdica, va analitzar la importància que està adquirint la figura dels enginyers biomèdics dins l'àmbit hospitalari i va revelar perquè és una professió de futur. A més, la infermera de la Direcció d'Infraestructures i Enginyeria Biomèdica de l'Hospital Clínic, Mª Jesús Alcocer, va reclamar la introducció d'uns estudis d'especialització en aquest àmbit dins la formació d'Infermeria. | |
Aquesta newsletter inclou un resum de la sessió, així com les presentacions que van fer els ponents de la jornada. |
El director general del despatx d'arquitectes PMMT, Forward Thinking Healthcare Architecture, Patricio Martínez, qui compta amb una dilatada experiència dissenyant i construint hospitals arreu del món, va fer una anàlisi acurada dels factors que no s'haurien d'oblidar a l'hora de concebre i aixecar un nou centre sanitari, tenint sempre present que s'ha d'adaptar a les persones i a l'entorn.
En aquest sentit, PMMT ha desenvolupat el Clear Code Architecture®, un mètode propi i objectiu que garanteix que totes les persones, sense discriminació, puguin utilitzar i gaudir dels espais de manera autònoma. Permet mesurar el nivell d'accessibilitat de qualsevol espai, construït o en projecte, proposant unes mesures que li permetin créixer en termes d'equitat i inclusivitat.
Segons va explicar, per facilitar l'accessibilitat s'hauria d'apostar per sales d'espera polivalents, espais per situar els gossos guia o senyalística en idioma Braille, entre d'altres coses. D'altra banda, l'elecció dels materials és també un factor destacat en la concepció actual dels centres sanitaris, ja que avui dia, la concentració de contaminants en l'aire interior pot arribar a assolir un nivell 5 vegades superior al de l'aire exterior. Per això, va destacar que és important avaluar i comparar objectivament com afecten els materials de construcció a la salut dels espais interiors i, com a conseqüència, a la salut dels seus ocupants.
Per conèixer més a fons el Clear Code Architecture®, podeu consultar el document adjunt amb la presentació que va realitzar Patricio Martínez:
La primera taula rodona de la jornada es va centrar en els ‘Nous rols professionals en l'àmbit de les infraestructures hospitalàries'. Moderada per Jordi Vivancos, responsable de l'Àmbit d'Infraestructures i Manteniment del Consorci Sanitari Integral, va comptar amb la participació del professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i cap d'estudis del grau d'enginyeria biomèdica, Daniel Navajas, i la infermera de la Direcció d'Infraestructures i Enginyeria Biomèdica de l'Hospital Clínic, Mª Jesús Alcocer.
Aquest fet es deu a que el desenvolupament de productes que facilita l'enginyeria biomèdica garanteix l'avenç de la medicina. És per això que les universitats han posat en marxa estudis d'especialització en la matèria, com el Grau d'Enginyeria Biomèdica de la Universitat de Barcelona, que té la interdisciplinarietat, la innovació i la internacionalització com a pilars bàsics.
Finalment, Navajas va reflexionar sobre la importància que té per als hospitals disposar d'enginyers biomèdics a les seves plantilles. Segons va dir, en aquests moments, és freqüent que facin d'interlocutors entre les empreses i els centres, però la seva feina seria molt més eficient si, dins l'estructura hospitalària, hi hagués una persona que compartís una manera de veure les coses i parlés el seu mateix idioma.
Segons va donar a conèixer, l'Hospital Clínic va decidir, l'any 2009, introduir la figura d'una infermera dins la seva Direcció d'Infraestructures i Enginyeria Biomèdica amb l'objectiu que la seva visió permetés innovar i adaptar millor els equipaments als reptes de futur. Objectiu que, tal com va afirmar, s'ha aconseguit. Ara, Alcocer reclama la introducció d'una formació específica en aquest àmbit dins el grau d'infermeria, ja que està convençuda que és un camp en el qual queda molt per evolucionar, amb grans possibilitats de desenvolupament i amb resultats molt positius perquè contribueix a millorar l'eficiència en la gestió de l'equipament, així com la innovació que sorgeix de la practica de les cures.
Per ampliar la informació, podeu consultar les presentacions que van fer els ponents:
Joan Bayona, director de Serveis Generals del Parc Sanitari Pere Virgili, va ser l'encarregat de moderar la segona taula rodona de la jornada, en la qual es van exposar diferents ‘Eines per millorar la gestió de les infraestructures'. Van ser Rubèn Moragues, director de Serveis Generals de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; Raül Enríquez, cap d'Infraestructures i Serveis del Consorci Hospitalari de Vic; Mª Josep Planas, directora de Planificació i Experiència del Pacient de l'Hospital Sant Joan de Déu, i Joan Vila-Masana, director d'Infraestructures i Enginyeria Biomèdica de l'Hospital Clínic, els qui van donar a conèixer els mecanismes que han introduït als seus respectius centres per millorar la gestió de les infraestructures.
D'aquesta manera, Moragues va explicar que estan treballant en el disseny d'un nou model de contracte amb l'empresa proveïdora del servei. S'ha abandonat el contracte per hores, que comportava l'assumpció de les ineficiències de la companyia, per centrar-lo en unitats diferenciades (classificació dels espais, sistemes de supervisió, necessitat de registre, control de la presència i compliment dels programes). Tota aquesta informació es pot gestionar gràcies a una eina informàtica i a la utilització de dispositius individuals. Finalment, va voler clarificar que aquest sistema de gestió de l'equip de neteja contempla unes garanties salarials i socials per als treballadors.
Enríquez es va mostrar molt satisfet del nou sistema de treball i va assegurar que encara es pot millorar. En aquest sentit, pensa que en el futur es pot disposar d'una major funcionalitat mitjançant una xarxa 4G o Wifi per evitar perdre el que es fa.
Tenint en compte que els seus pacients tenen una edat entre els 0 i els 18 anys, va explicar, s'ha intentat cobrir les necessitats de tots, procurant canviar la percepció de la seva estada i de la malaltia. Així, s'han utilitzat els animals com a element decoratiu integrador, s'ha jugat amb el calor de la fusta i la llum per donar confort i s'ha creat l'Espai Famílies per donar acollida en un únic espai als diferents serveis que poden necessitar els acompanyants dels nens ingressats. A més, per donar les gràcies per les col·laboracions que han fet possible aquest nou hospital, s'ha fet visible la imatge de les institucions que més hi han contribuït. sexprice
Per a Joan Vila-Masana, totes les innovacions depenen de l'aplicació del coneixement, que arriba per dues vies: la interna, mitjançant grups de treball transversals i multidisciplinaris, i l'externa, a través d'universitats, estudiants i divulgació. Amb aquesta reflexió, va concloure que el coneixement de la tecnologia clínica es troba en els centres sanitaris i que la tecnologia, cada vegada més complexa i híbrida, requereix de personal tècnic qualificat. Per acabar, va destacar que la tecnologia obre un gran canvi en el món de la sanitat i cal estar preparats perquè suposa una gran oportunitat.
Els documents adjunts contenen les presentacions dels diferents ponents: