La jornada també va comptar amb la participació de Pere Joan Cardona, investigador biomèdic especialitzat en l'estudi de la tuberculosi i President del Consell d'Administració de l'AQuAS, qui va impartir una conferència sobre la seva experiència innovadora en el desenvolupament d'una vacuna contra aquesta malaltia a partir de l'anàlisi del seu origen i funcionament. | |
La directora general de La Unió, Helena Ris, va cloure la trobada afirmant que "per aconseguir innovar, s'han de tenir en compte valors com l'esforç, la constància i el treball en equip, tots ells, molt vinculats a la professió infermera". Així mateix, va subratllar que s'ha de posar el focus en el client, en aquest cas, el pacient, i s'ha de tenir tolerància al fracàs, aspecte per al qual els infermers i infermeres estan molt preparats. Cal destacar l'excel·lent tasca realitzada pel Comitè Científic de la jornada, així com la implicació i el saber fer de les moderadores de la sessió, Margarita Esteve, directora d'Infermeria de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i Isabel Grimal, directora d'Infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En aquesta newsletter trobareu un resum de la sessió, les presentacions que van fer els ponents de l'acte i el recull amb totes les iniciatives que van optar a ser donades a conèixer a la jornada. |
'L'Ús de les TICs com a eina per treballar amb la Història Clínica dels pacients ingressats a domicili'
En els darrers anys, s'ha incrementat la demanda d'atenció de pacients crònics i pluripatològics a domicili i les noves tecnologies han permès que el desenvolupament de nombroses aplicacions afavoreixin aquesta tasca, tot i que són poques les que permeten realitzar accions complexes com la monitorització, el diagnòstic o el seguiment del compliment terapèutic.
L'App desenvolupada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva permet treballar off line amb la història clínica de forma eficient i eficaç, i amb la màxima seguretat per al pacient, ja que realitza la seva identificació inequívoca, facilita la informació rellevant de la seva història clínica en el moment de l'atenció i enregistra les dades que es recullen per poder fer el seguiment, evitant errors i temps de transcripció.
'Millorar l'eficiència en la preparació de benes de cel·lulosa'
La idea d'aquesta innovació va sorgir arran de la necessitat d'haver d'agilitzar el processament manual dels rotllos de cel·lulosa, que es presenten en un format industrial gran i pesat que dificulta la seva manipulació, en rotllos més petits i manipulables (bandes).
‘La transformació digital d'una consulta d'infermeria'
L'Alba Vall va explicar que aquest programa, que consta de tres parts, ha fet que la percepció del pacient en quant a control del seu tractament i millora de la qualitat de vida s'incrementi en un 80% una vegada el pot aplicar tot sol. D'altra banda, va assegurar que la inversió inicial que s'ha de fer comprant coagulòmetres, s'amortitza ràpidament.
'Tractament larval en pacient pediàtric amb pseudomona multiresistent'
Al gener de 2004, la FDA va regular les larves medicinals com a dispositiu d'ús mèdic. La seva prescripció està indicada per al desbridament de ferides amb teixit necròtic i ferides que no cicatritzen.
‘Libera-Care a la unitat d'aguts de psiquiatria'
D'aquesta manera, es podrà seguir la tendència de molts països europeus de treballar sense contenció mecànica i apostant per un model de cura centrat en la persona, la seva qualitat de vida i la seva dignitat.
Les presentacions d'aquestes experiències es poden consultar als documents adjunts:
‘Presa de constants vitals a peu de llit'
El seu objectiu és millorar l'atenció al pacient i facilitar els processos assistencials, evitant la recollida manual de dades clíniques que fan la majoria d'infermeres a peu de llit i que consisteix en prendre nota en un paper per després transcriure-les a l'historial des d'un ordinador a l'àrea de treball.
‘Infermeria al davant de la donació de teixits'
A diferència d'altres centres en els quals aquesta feina es coordina des d'Administració, guarda seguretat o altres departaments, els resultats aconseguits a la Fundació Althaia són positius.
'Hàbits saludables a través del conte. La MArtiNeta'
La higiene de mans està considerada una de les mesures més eficients a l'hora de evitar malalties, ja que les mans actuen com a vector de transmissió de les infeccions.
‘Anàlisi d'un programa d'atenció domiciliària basat en cures d'infermeria en pacients afectats per leucèmia aguda mieloide'
Els resultats posen de manifest que aquesta intervenció dels professionals d'infermeria amb experiència en hematologia resulta factible i segura. Igualment, s'associa a una menor freqüència de reingressos i una incidència de complicacions infeccioses més reduïda.
‘Disseny d'una eina on-line per a l'equilibri de les càrregues assistencials a les unitats d'hospitalització. De la ficció a la realitat'
Aquest sistema permetrà facilitar la pressa de decisions, adequar les dotacions en base a les necessitats dels pacients i una distribució equitativa a les unitats segons el perfil de les persones amb un mapa de complexitat de les cures.
Podeu veure un vídeo de la representació del conte de la MArtiNeta i, per ampliar la informació, consultar les presentacions que van fer els ponents de les experiències d'aquesta taula:
Cardona va assegurar que una de les principals conclusions que ha tret durant tots aquests anys estudiant i adaptant-se als canvis i a les noves realitats és que “les grans idees surten dels petits detalls”. Així, l'inici del seu treball se situava en induir la tolerància de la malaltia, però van descobrir com funcionava la reiteració d'aquesta patologia i, des d'aleshores, l'objectiu és frenar-la.
El biòleg català, amb una reconeguda experiència internacional, va explicar que “si tothom té la mateixa formació, és difícil que es generin noves idees". I va afegir que, als EUA, són conscients que les millors innovacions apareixen quan conflueixen persones amb formació molt diferent, ja que poden compartir coneixements de diversos àmbits.
Els detalls de la seva investigació es poden veure a la presentació adjunta:
La VII Jornada d'Innovacions Infermeres d'enguany ha superat el rècord de participació en quant a experiències presentades, ja que se n'han rebut un total de 43, d'entre les quals es van triar les 10 finalistes. Aquestes 10 optaven als premis finals i van ser les exposades el dia 22 a l'acte organitzat per La Unió. A continuació, podeu consultar tots els projectes que van optar a ser donats a conèixer a la sessió: