D'altra banda, els vocals-presidents dels Consells de Sector i el Fòrum d'Associats Col·laboradors van donar a conèixer quins són els principals objectius a assolir durant el 2018. També va ser presentat i aprovat el pressupost per a l'exercici 2018; es van ratificar les vocalies-presidències dels Consells d'Atenció a la Salut Mental, Atenció Sociosanitària i Atenció a la Dependència; la cobertura de vacants i renovació ordinària dels membres de la Junta Directiva, i el moviment d'associats. En un altre ordre de coses, es va presentar el número 16 del Referent, la revista de management per al sector sanitari i d'atenció a la dependència, el qual, en aquesta edició, se centra en "Un model de tots per a tothom". A més, es va donar a conèixer el document de posicionament institucional de La Unió sobre l'RSC, acció emmarcada en l'objectiu estratègic 5.2 de l'associació empresarial: Fomentar i donar suport al desplegament de l'RSC entre les entitats associades. En el marc de l'Assemblea, també es va posar en valor el fet que Barcelona acollirà el Congrés Mundial d'Hospitals el 2020, el qual serà organitzat per La Unió, de la mà de la International Hospital Federation, i que comptarà amb les aportacions que es vulguin proposar des de les entitats associades. L'acte va servir per donar més informació sobre aquesta iniciativa. A la cloenda de la sessió –que va ser presidida pel director del Servei Català de la Salut, David Elvira, i va incloure la conferència 'Comunicació i l'entorn actual', del periodista Toni Aira–, Enric Mangas, president de La Unió, va fer un repàs per l'activitat de l'associació al llarg de 2017. L'acte de cloenda de l'Assemblea també va incloure l'entrega de la vuitena edició dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió. En aquesta newsletter trobareu un resum de l'acte i accés als vídeos on podreu escoltar la conferència de Toni Aira i el discurs d'Enric Mangas i David Elvira. A més, podreu visionar l'entrega dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió. |
De cara al 2018, un dels objectius de La Unió és incidir en l'activitat de determinats àmbits sectorials, per la qual cosa s'han creat nous consells tècnics assessors (CTA), com el Grup Promotor Consell Assessor de Formació i Desenvolupament; el CTA d'Entitats Petites i Mitjanes (EPiM) i el CTA d'Entitats tutelars. D'altra banda, es pretén impulsar el CTA de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), el CTA de Farmàcia i el CTA de Tecnologia de la Informació i la Comunicació (TIC). Així mateix, es realitzarà un canvi d'orientació del CTA de Recerca, Innovació i Transferència Tecnològica.
Posteriorment, va ser presentat i aprovat el pressupost per a l'exercici 2018, a càrrec de Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió. També es van ratificar les vocalies-presidències dels Consells d'Atenció a la Salut Mental, Atenció Sociosanitària i Atenció a la Dependència; la cobertura de vacants i renovació ordinària dels membres de la Junta Directiva, i el moviment d'associats. Actualment, La Unió compta amb 112 associats individuals i col·lectius i 29 associats col·laboradors.
A més, es va donar a conèixer el document de posicionament institucional de La Unió sobre RSC, acció emmarcada en l'objectiu estratègic 5.2 de l'associació empresarial: Fomentar i donar suport al desplegament de l'RSC entre les entitats associades. En aquest document es deixa constància que La Unió entén l'RSC com un estil de gestió que integra compromisos ètics i de sostenibilitat orientats a resultats socials, econòmics, laborals, ambientals o de bon govern mitjançant el diàleg amb els grups d'interès, la pròpia conducta corporativa, bones pràctiques i transparència.
La informació ampliada d'aquest informe es pot consultar al document adjunt.
Al llarg de la jornada, els vocals-presidents dels Consells de Sector de La Unió van donar a conèixer quins són els principals objectius a assolir durant el 2018 en base al Pla de Treball 2018-2019:
Lluís Colomés |
Ignasi Riera |
Francesc Brosa |
Carles Núñez |
José Luis Ibáñez |
Anna Riera |
Consell de Sector d'Atenció a la Salut Mental
Consell de Sector d'Atenció a la Dependència
Fòrum d'Associats Col·laboradors
Al document adjunt es recullen els objectius dels diferents Consells de Sector La Unió:
Aira va iniciar la seva exposició assegurant que “comunicar és gairebé tot el que fem” i recordant una frase de Paul Watzlawick, estudiós de la comunicació, en la qual afirmava que “no es pot no comunicar”. És a dir, es comunica sempre, conscient o inconscientment, es vulgui o no, agradi o no, va especificar. En aquest sentit, el periodista va explicar que “l'avantatge que tenim a la nostra era és que cada vegada som més conscients de la importància que té la comunicació a les nostres vides i disposem de la tècnica i les noves tecnologies, la qual cosa fa que nosaltres mateixos siguem els nostres propis canals de comunicació i que els puguem controlar”.
D'altra banda, l'entorn actual és catòdic, va dir, un món audiovisual que ha acostumat a l'ésser humà a rebutjar la major part dels imputs que rep i a assimilar només una petita part, els més selectius. Així, actualment, les comunicacions i missatges que es retenen amb més facilitat concentren tres factors:
Per a Toni Aira, l'entorn mediàtic “ens obliga a parar i a tenir un punt d'art de la invisibilitat. Per exemple, dues institucions com l'Església Catòlica i la Corona Britànica es mantenen perquè els temps no les han atropellat”. Avui, el context fa que els líders es vegin més, siguin més transparents i això desgasta, també en quant a credibilitat.
En aquesta situació, creu que les entitats han d'adaptar-se al temps i l'entorn actuals i tenir un Pla de Comunicació que deixi clar què no es pot no comunicar i que s'ha d'estar preparat per reaccionar. Igualment, han de ser conscients que, quan es té la força d'uns arguments i d'un col·lectiu, es poden explicar les coses i fer-ho en bones condicions per obtenir els resultats desitjats, va destacar.
Al següent vídeo es pot veure la intervenció de Toni Aira íntegra.
La cloenda de l'Assemblea General va acollir l'entrega de la vuitena edició dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió. La directora general de La Unió, Helena Ris, va ser l'encarregada de donar a conèixer el nom dels premiats, els quals van rebre el guardó de mans del director del Servei Català de Salut, David Elvira, i del president de La Unió, Enric Mangas. Els projectes guardonats van ser:
Properament s'enviarà una newsletter amb informació detallada sobre els projectes premiats. En aquest vídeo, es pot seguir l'entrega dels guardons:
Durant la segona part de l'any, Mangas va explicar que La Unió ha donat suport al país i a les seves Institucions després dels fets que han succeït l'1 d'octubre i va especificar que “ha manifestat públicament el seu posicionament de recolzament al Govern i les Institucions catalanes tantes vegades com ha estat necessari”. Així, va reiterar el suport als consellers Antoni Comín i Dolors Bassa i va agrair l'esforç realitzat pel Servei Català de la Salut perquè “tot continuï funcionant amb la màxima normalitat possible”.
D'altra banda, es va anunciar la ratificació dels càrrecs de la Junta Directiva i l'ocupació de les vacants que hi havia. En aquest sentit, Mangas va agrair la feina de Joan Orrit, Josep Ganduxé i Josep Lluís Roselló, els quals han donat pas a Josep Pifarré, Joan Solà i Francesc Brosa.
Finalment, va fer referència a l'acord assolit pel conveni del SISCAT i va comunicar tres notícies rellevants per a La Unió: la posada en marxa de l'exposició itinerant ‘Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom' com a acte commemoratiu dels 40 anys de la fundació de l'Entitat, la concessió de l'organització del Congrés Mundial d'Hospitals 2020, que impulsa la International Hospital Federation, i el desenvolupament del projecte +Futur.
El balanç realitzat per l'Enric Mangas es pot seguir complert en aquest vídeo:
Precisament, Elvira va iniciar el seu parlament repassant els conceptes que va exposar en la seva primera participació en un acte de La Unió. D'aquesta manera, va assegurar que, després de la crisi econòmica i social més forta que ha patit el país des de la restauració democràtica, “la societat és més fràgil, tant des del punt de vista biològic –perquè la població ha envellit–, com des del conjuntural i social. Per tant, la prioritat de l'acció de govern ha estat la lluita per acabar amb les desigualtats que no eren sistèmiques a la biologia”. En aquest sentit, es va promoure la Llei d'Universalitat, que, segons va destacar, “l'article 155 ha aturat”.
D'altra banda, el màxim responsable del CatSalut va explicar que, malgrat la controvèrsia política dels darrers mesos, “s'ha fet molt al llarg dels 22 mesos de legislatura i s'ha fet conjuntament, com a sector”. En aquest sentit, va destacar que tots els temps de les llistes d'espera s'han reduït perquè l'important és que el ciutadà conegui ràpidament el seu diagnòstic, accedeixi a una consulta sense demora i se li programi correctament, amb criteris clínics, la seva cirurgia. Això, s'ha aconseguit “destinant més recursos, però no hauria estat possible sense el sobreesforç dels professionals i els gestors de les entitats” i va posar com a exemple l'àmbit de la Salut Mental i l'Atenció Primària.
La innovació també ha d'aplicar-se a nivell institucional perquè el paradigma de com el CatSalut es relaciona amb els centres i aquests amb els ciutadans ha canviat. Segons Elvira, ha de ser “més clínic, proper i que contribueixi a coordinar i a fer xarxa alhora que menys administratiu i financer, d'asseguradora pública”.
La part final del seu discurs la va dedicar a parlar de les expectatives exposades en el seu inici de mandat i que havien de ser compartides perquè, tot i ser conscient que al començar a produir-se “el desgel pressupostari, s'entraria en negociacions col·lectives que ens demanarien recuperar en poc temps la situació econòmica anterior, s'havia d'anar a poc a poc". Així, va assegurar, "en un únic pressupost, s'ha recuperat el 37% de la baixada pressupostària global patida des del 2010, el 45% de la renda per càpita i s'ha pogut pactar amb el sector l'increment de l'1%”.
Finalment, va fer un reconeixement a l'esforç dels professionals sanitaris i de la gestió de les institucions i es va referir a l'orgull de pertinença al Sistema Nacional de Salut de Catalunya. En aquest sentit, va explicar que “veníem d'una situació en la qual el sector estava sempre sota sospita per la seva opacitat i La Unió va jugar amb el CatSalut a la màxima transparència. Aquest factor ens ha ajudat a guanyar reputació social i a recuperar l'orgull de pertinença al nostre Sistema Nacional de Salut”.
Al següent vídeo, es reprodueix tot el discurs de David Elvira: