La conferència inaugural del doctor Jordi Varela, professor del màster d'eHealth d'Enginyeria a La Salle, va versar sobre la gestió de les TIC aplicades a la salut, que va abordar des de tres punts de vista: l'univers de la clínica, l'univers del pacient i l'univers de la gestió clínica.
L'univers de la clínica
Jordi Varela va explicar que des d'aquesta visió cal aportar l'evidència al consultori a través de millors pràctiques així com promoure sistemes de suport a la decisió clínica. Pel que fa a les primeres, va posar com a exemple la iniciativa DianaSalud (Divulgació d'Iniciatives per Analitzar l'Adequació en Salut), un projecte impulsat des de l'Institut Carlos III. Precisament, una de les iniciatives que promou és la Millora per a l'Adequació de la Pràctica Assistencial i Clínica (MAPAC), coordinada pel Servei d'Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
A més d'un recull d'iniciatives identificades per millorar l'adequació, DianaSalud és un punt de consulta de les recomanacions o anàlisis formulats per a la millora de l'adequació.
Pel que fa als sistemes de suport a la decisió clínica, Varela va mostrar com a exemple el model de suport a la petició de proves radiològiques basat en l'evidència ACRselect® (American College of Radiology) que ha adoptat el Centre de Diagnòstic per la Imatge Clínic (CDIC). Aquest instrument té dues característiques principals:
Quan, per exemple, un metge sol·licita una prova per al diagnòstic d'un pacient amb dolor lumbar, la pantalla l'avisarà que aquesta tècnica té una adequació d'1 (la més baixa) i que té dues alternatives a considerar: radiografia i TAC. Malgrat això, el metge pot demanar la prova, però el grau d'adequació de la petició li quedarà registrat.
L'univers del pacient
Jordi Varela va abordar aquest punt de vista des de diferents eixos:
L'univers de la gestió clínica
Varela va tractar aquesta perspectiva des de diversos prismes:
Podeu descarregar la presentació de Jordi Varela per ampliar la informació:
El doctor Joan Pere Barret, cap de cirurgia plàstica de l'Hospital de la Vall Hebron, va explicar el projecte d'aquest hospital referent en cremats a tot Catalunya. El projecte consisteix en traslladar coneixement i fer un seguiment dels cremats que es troben a altres centres. Barret va destacar l'eficiència i la disminució de l'estada mitjana.
Els objectius del projecte, dut a terme en col·laboració amb l'Hospital Verge de la Cinta, van ser desenvolupar una plataforma de telemedicina per oferir diagnòstic remot d'urgència i seguiment de pacients en remot amb els mòduls de sistema de videoconferència HD, sistema d'informe mèdic compartit i servei de compartició d´imatge mèdica.
Durant el 2013 i 2014, es va posar en marxa un mòdul de seguiment pilot amb 65 episodis completats i, actualment, està pendent de valoració de la HUVH-ICS-CatSalut.
Els àmbit d'aplicació del projecte van ser:
A més, Joan Pere Barret va ressaltar com a possibilitats de futur en la connexió per a la transmissió de coneixement:
Podeu descarregar la presentació de Joan Pere Barret per ampliar la informació:
Itxaso Zubia, responsable d'Orange Healthcare, va explicar el projecte "Essencial tablet i connecta salut", que s'emmarca en la línia internacional de la companyia, amb presència a 22 països de tot el món, i que pretén acostar la informació mèdica al pacient, facilitar l'accés a l'atenció sanitària i millorar el tractament i la qualitat de l'atenció en salut.
La directiva va exposar que la companyia compta amb tres àmbits d'experiència en el camp de les noves tecnologies i la salut: la gestió remota de pacients crònics –com a exemple va posar el projecte DiabeTIC–, l'accés segur a dades personals i les tablets per a gent gran.
Podeu descarregar la presentació d'Itxaso Zubia: