A la inauguració de la jornada, Manel Jovells, president de La Unió, va recordar que cal repensar la manera de fer les coses i va subratllar que és important compartir espais de reflexió entre els directius. En aquest sentit, Anna Riera, directora Sanitària, Social i de Participació Associativa de La Unió, va destacar que cal debatre, compartir i fer feina relacional per donar valor a tot allò que es fa des de les organitzacions més enllà del seu dia a dia. Per la seva part, José Luís Ibáñez, vocal-president del sector d'Atenció Especialitzada d'Aguts de La Unió, va fer èmfasi en la reflexió i el treball conjunt ja que, segons va dir, la unió de les entitats “ens fa més forts”. La jornada va ser patrocinada, com cada edició per Abbvie. |
Maspons va definir la innovació com a qualsevol idea que acaba en èxit i va exposar que, per innovar, cal la participació de professionals i usuaris finals i que també són molt necessàries les xarxes, tenir en compte l'entorn ambiental, el sector públic –com a generador de capacitat de compra– i la tecnologia. A més, tal com va dir, la detecció de necessitats no satisfetes és clau per innovar, així com deixar de comprar sota el concepte d'allò que volem per passar a comprar sota el concepte d'allò que necessitem.
Finalment, pel que fa al finançament de projectes innovadors, Ramon Maspons va subratllar que els Fons Feder permetran finançar fins a la meitat de l'import total de projectes de compra amb mecanismes que incorporin la innovació. També va comentar que el Servei Català de la Salut destina alguns recursos a finançar aquest tipus de projectes.
Tal com va explicar, hi ha moltes guies clíniques que no es fan servir. Així doncs, es van proposar, en lloc de produir noves guies, aconseguir que les ja existents es fessin servir més i, per això, van aplicar els sistemes de suport a la decisió clínica. En aquest sentit, l'expert va mostrar com funciona l'IGUIDE de la Societat Europea de Radiologia, que permet seleccionar entre diferents escenaris clínics i, posteriorment, triar entre les possibles proves que es proposen, tenint en compte els escenaris seleccionats. A més, l'eina mostra el nivell d'indicació de cada una de les proves proposades i la quantitat de radiació que tenen. Malgrat que el sistema digui que és una prova poc apropiada, el metge sempre la pot demanar.
Lluís Donoso va recomanar que les guies siguin accessibles des del lloc de treball, que disposin d'un interfase clínic, que tinguin en compte aspectes probabilístics, que l'explicació i la justificació siguin accessibles i que, sobretot, no pretenguin substituir el clínic.
Podeu descarregar la presentació de Lluís Donoso per ampliar la informació: