La I Jornada de Comunicació Estratègica, celebrada a iniciativa del Consell tècnic assessor de comunicació i responsabilitat social corporativa de La Unió, va tenir lloc el passat 3 de novembre a la sala d'actes de la Fundació Puigvert i va congregar un centenar de professionals de l'àmbit sanitari i social. Durant la Jornada es va organitzar un debat sobre les claus de l'èxit de la comunicació corporativa i com abordar-les amb la participació del periodista Josep Cuní; Josep Martí, secretari general de comunicació del Govern de la Generalitat de Catalunya; Olga Pané, gerent del Parc de Salut Mar; Neus Martínez, directora de relacions i comunicació corporativa de Grup Nestlé España; el professor Joan Francesc Cánovas (Universitat Pompeu Fabra), i Albert Roura, vicepresident de DIRCOM Catalunya i director de comunicació i mecenatge de Palau de la Música. |
Josep Martí Blanch, secretari de Comunicació del Govern, és llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomat en Direcció General per la Universitat de Navarra (IESE).
En relació a la comunicació des de l'interior de les entitats sanitàries, Olga Pané va insistir en què cal fer un esforç per recordar als professionals la importància d'apostar per un tractament correcte de la informació traslladada a cada pacient sobre la seva pròpia salut.
Olga Pané, gerent del Parc de Salut MAR, és metge, especialista en Medicina del Treball, màster en gestió de serveis de Salut per la Universitat de Barcelona i diplomada en gestió hospitalària per ESADE.
Neus Martínez, directora de relacions i comunicació corporativa de Grup Nestlé España, s'ha format a ESADE Business School I a IMD (International Institute for Management Development) - Business Programs. Des de 1988 ha desenvolupat la seva carrerra professional íntegrament a Nestlé España.
Joan Francesc Cánovas és periodista i consultor especialitzat en comunicació de crisi i formació de portaveus i professor associat de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra.
Josep Cuní és periodista. Va ser director del programa “Els matins amb Josep Cuní” a Catalunya Ràdio entre 1985 i 1995, aconseguint col•locar-lo líder d'audiència a la seva franja horària per primera vegada en la història de la ràdio en català.
La comunicació en la política
Josep Martí va obrir el debat explicant que la política durant molts anys no ha tingut ànima i que la recuperació d'aquesta passa per donar prioritat a allò substancial, que és la convicció ideològica per transformar el món. En aquest sentit, va assenyalar que la comunicació és important però cal tenir clar que es tracta d'una eina per assolir l'objectiu de la política: la transformació de la societat en una direcció determinada.
El rigor i el valor de les paraules
Josep Cuní es va referir a la confusió actual entre els termes “salut” i “sanitat” i va explicar que, quan els mitjans de comunicació fan referència a Sanitat confonent-la amb Salut, parlen de problemes laborals, grans innovacions i de les denúncies dels ciutadans, i que es produeix, pert tant, una desvirtuació de la realitat. Tanmateix, Cuní va assenyalar que, avui dia, la realitat virtual és més important que la real.
Per concloure la seva intervenció, Josep Cuní va fer referència a la denominació de Departament de Salut indicant que potser seria més adient anomenar-lo “de Sanitat”, a fi de no crear confusió. Per la seva banda, la directora general de La Unió, Helena Ris, es va mostrar d'acord amb Josep Cuní pel que fa a la recuperació de las denominació de “Departament de Sanitat”, un dels departaments que -va subratllar- ha partit més canvis de nomenclatura.
La realitat actual desvirtuada
Sobre el concepte de "desvituar la realitat" introduït per Josep Cuní, Joan Francesc Cánovas va assenyalar que, en aquest context, la notícia és allò extraordinari, excepcional, i que normalment es tracta de fets negatius. També es va referir a què, comunicativament, ha estat un èxit el concepte de retallades, però que això té un límit, ja que aparèixer molt als mitjans no és sinònim d'aconseguir una bona imatge de cara a la societat.
Olga Pané va fer referència a les dificultats de les entitats per transmetre la realitat interna i va indicar que, per exemple, no s'ha sabut comunicar la part positiva que han comportat les retallades, com ara el fet de la racionalització dels serveis d'urgències per part del ciutadà.
Més tecnologia i més transparència
Josep Cuní va afirmar que la nostra societat està sota la dictadura de la tecnologia i que, en l'actualitat, el periodisme està, en certa manera, segrestat per la tecnologia. En aquest sentit, es va referir a què allò que ha de prevaldre és l'humanisme, ja que la comunicació és entre persones i la tecnologia és beneficiosa però no cabdal.
Per la seva banda, Josep Martí va explicar que és cert que la tecnologia ha comportat aspectes positius a la comunicació, però que, davant d'aquest cúmul d'informacions, del soroll, en un entorn d'immediatesa, hi ha un problema de rapidesa en la gestió de la informació i que el que cal és contrastar les notícies elaborades i garantir-ne la veracitat.
Les conclusions de la I Jornada de Comunicació Estratègica de La Unió van anar a càrrec d'Albert Roura, vicepresident de DIRCOM Catalunya i director de comunicació i mecenatge del Palau de la Música. Helena Ris va fer referència a les paraules d'Olga Pané sobre la dificultat de traslladar la realitat del què està passant en el si de les entitats sanitàries i socials i va subratllar la importància del responsable de comunicació en aquesta tasca.
Albert Roura va posar l'accent en la necessitat que les organitzacions professionalitzin la gestió de la comunicació, és a dir, que permetin que professionals especialitzats participin en l'estratègia de l'entitat. També es va referir a què la comunicació va més enllà de l'estricta relació de l'organització amb els mitjans de comunicació i la va vincular a la marca (el marketing, les campanyes de publicitat, els call centers, la comunicació interna, etc.). Va afegir que avui en dia les entitats i les marques tenen la necessitat de comunicar perquè sinó no existeixen.