La presentació d'experiències va començar amb el projecte M-capacit@, que va ser donat a conèixer per Maria Rosa Caminos, coordinadora de voluntariat i habitatges inclusius, i Anna Cañadas, professional d'atenció directa, de la Cooperació del Centre Assistencial Sant Joan de Déu - Lleida.
Segons van explicar, M-capacit@ és una aplicació pensada per fomentar l'autonomia de les persones que tenen alguna discapacitat, ja sigui física, psíquica o mental. Així, amb aquesta aplicació es dóna suport a aquelles activitats de la vida diària en les quals les persones tenen dificultats i, a més, es potencia i es fomenta l'aprenentatge d'activitats en tots els àmbits de la vida.
Podeu descarregar la presentació que van fer Maria Rosa Caminos i Anna Cañadas per ampliar la informació:
A continuació, Mercè Yuguero, cap de Treball Social de l'Àrea de Rehabilitació NeuroPsicoSocial de la Fundació Institut Guttmann, va explicar el laboratori de mesures potenciadores de l'autonomia, satisfacció personal i qualitat de vida de les persones amb lesió medul·lar i dany cerebral, QvidLab.
Aquest laboratori és un model d'investigació clínica aplicada en neurorehabilitació en matèria d'autonomia i inclusió social en persones amb una discapacitat d'origen neurològic. Tal com va comentar Mercè Yuguero, l'objectiu d'aquesta experiència és conèixer –mitjançant tècniques com grups focals o entrevistes en profunditat– els elements que es consideren significatius per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb lesió medul·lar o dany cerebral adquirit i poder contrastar la informació amb els estudis quantitatius. Porn film jobs adult entertainment jobs near me EroJobs.biz
Podeu descarregar la presentació que va fer Mercè Yuguero per ampliar la informació:
Tot seguit, Josep Casanova, cap de projectes d'Obertament, va parlar de l'activisme en la lluita contra l'estigma i el procés de recuperació en salut mental que es duu a terme des d'aquesta entitat. Concretament, va explicar que es realitza formació dirigida a persones que tenen o han tingut un problema de salut mental amb l'objectiu de capacitar-los per dur a terme accions de lluita contra l'estigma en primera persona.
Amb aquesta formació, els portaveus parlen de la seva experiència als mitjans de comunicació, es fan tallers i xerrades educatives a col·lectius específics –com futurs professionals del sector social i sanitari– o s'analitzen alertes de missatges estigmatitzants, discriminatoris o positius sobre salut mental i es dóna una resposta educativa als responsables.
Podeu descarregar la presentació que va fer Josep Casanova per ampliar la informació:
Després va ser el torn de Jordi Grau, professor de secundaria de l'Escola Pia de Granollers; Fina Jerez, directora d'aquesta institució educativa, i Anna Marquès, educadora social de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers. Tots tres van donar a conèixer la iniciativa "Compartint valors entre generacions". Aquest projecte es basa en el traspàs de valors entre persones grans i joves, amb la intenció d'abolir estereotips, ocupar el temps lliure i fomentar valors.
Segons van destacar, en el marc d'aquesta iniciativa es duen a terme diversos tipus de voluntariats entre joves i gent gran (setmanal, puntual, etc.) per participar a diferents activitats, com assistir a visites culturals, tenir cura d'un hort, fer caminades o aprendre informàtica, entre moltes altres.
Podeu descarregar la presentació que van fer Jordi Grau, Fina Pérez i Anna Marquès per ampliar la informació:
Més tard, Belén Wic i Mercè Ramoneda, animadores socioculturals de la Llar Residencial Sant Llàtzer del Consorci Sanitari de Terrassa, van exposar el projecte “Compartim un conte”, que es tracta d'una activitat intergeneracional entre els alumnes de l'Escola Tecnos i la llar residencial.
Tal com van destacar les animadores socioculturals, aquesta iniciativa està pensada perquè tant els residents com els infants se sentin valorats i estimats. A més, s'ha aconseguit augmentar la participació dels avis a les activitats, incrementar la seva autoestima, crear vincles afectius, millorar la capacitat de fer front a la malaltia i reduir els trastorns de conducta.
Podeu descarregar la presentació que van fer Belén Wic i Mercè Ramoneda per ampliar la informació:
Laura Juncadella, tècnica en animació sociocultural (TASOC) de la Residència Assistida i Centre de Dia Sant Vicenç de Castellet de la Fundació Sociosanitària de Manresa, va presentar l'experiència “La nostra empremta”, que té per objectiu millorar l'autoestima dels usuaris de la residència i fomentar la seva participació en les activitats del centre.
Així, va explicar que els usuaris, tant els que tenen deteriorament cognitiu com els que no, han participat en l'elaboració de 18 quadres inspirats en el pintor Joan Miró. Cadascú, en funció de la seva situació, ha pintat un tros d'una obra o ha fet un dibuix sencer. Laura Juncadella va destacar especialment l'alta participació i l'elevat grau d'implicació dels familiars, que han ajudat molt en aquest projecte.
Podeu consultar la presentació de Laura Juncadella per ampliar la informació.
Rosa Maria Curto, animadora sociocultural del Centre VIMA, de Serveis Geriàtrics Alfacs, SL, i Anna Beltri, psicòloga, van donar a conèixer un projecte basat en la presentació d'un programa mensual, que es diu “La Xerradeta”, en una emissora local de Sant Carles de la Ràpita. Segons van explicar, aquesta iniciativa es va posar en marxa per trencar la visió estereotipada que es té de la gent gran i per donar veu als residents del centre.
El programa és preparat i presentat pels residents, que compten amb personal tècnic del centre i convidats relacionats amb la temàtica que tracten a cada programa. A més, “La Xerradeta” serveix de punt d'informació per a les famílies que necessiten assessorament o tenen dubtes sobre el món de l'envelliment.
Podeu descarregar el document adjunt per ampliar la informació sobre aquest projecte:
Agueda Ancochea, psicòloga de la Residència per a Gent Gran Parc del Guinardó, gestionada per Eulen Serveis Sociosanitaris, va parlar d' “Un somni, un repte”, una iniciativa a través de la qual han identificat un somni per a cada resident i els han dut a terme. Alguns dels exemples que la psicòloga va explicar són assistir a una corrida de toros o que un resident pogués anar al seu poble.
“Un somni, un repte” s'ha dut a terme pensant en un model d'atenció que va més enllà de la part assistencial, que fa a la persona protagonista de la seva vida i que enforteix vincles familiars i de benestar emocional.
Podeu descarregar la presentació que va fer Agueda Ancochea per ampliar la informació:
El següent projecte que es va donar a conèixer és “Des de la formació en economia domèstica cap al creixement en autonomia personal i benestar emocional”, que va anar a càrrec de Joana Corominas, directora d'Aspasur, del Grup Catalònia pro persones amb discapacitat intel·lectual, i Ester Sánchez, psicòloga d'aquesta mateixa entitat.
Segons van exposar, a la Llar Residència Jesús Farrés han fet un curs d'economia domèstica per treballar competències bàsiques relacionades amb el coneixement i interacció amb l'entorn físic, l'autonomia, la iniciativa personal i la competència social i ciutadana, i adquirir coneixements bàsics sobre la gestió del salari, les despeses corrents i l'estalvi. Aquest curs els ha permès millorar l'autonomia i el benestar personal dels usuaris i, en conseqüència, millorar la resolució de conflictes.
Podeu descarregar la presentació que van fer Joana Corominas i Ester Sánchez per ampliar la informació:
Teresa Nicolás, directora de la Residència i Centre d'atenció especialitzada a persones amb discapacitat intel·lectual La Vinyota, de la Fundació Sanitària Mollet, va parlar de “Colors per l'ànima i un camí per la salut”, un projecte d'artteràpia per a totes les persones residents i usuàries de CAE.
Tal com va explicar, han fet sessions grupals d'artteràpia de 4 o 5 persones, amb tres professionals i de 45 minuts de durada, amb les quals han aconseguit destacats beneficis, com salutogènesis, millorar la gestió de l'estrès, promoure l'autoexpressió i la creativitat, fomentar la cohesió grupal i millorar la capacitat de concentració. Així mateix, han obtingut molt bons resultats a nivell emocional, psicològic, motriu i social.
Podeu descarregar la presentació que va fer Teresa Nicolás per ampliar la informació:
Marga Sánchez, psicòloga, i Manuel Argudo, animador sociocultural, tots dos del Centre Residencial SARquavitae Claret, van presentar l'última experiència que es va donar a conèixer a la jornada i que portava per títol “Intervenció basada en la història musical personal”. Segons van explicar, per dur a terme aquesta intervenció van registrar els episodis d'agitació d'una pacient durant uns mesos i, a partir d'això, van localitzar la franja horària propícia per administrar-li música que era significativa per a ella.
Gràcies a aquesta acció, que han dut a terme durant uns mesos, han aconseguit disminuir significativament els episodis d'agitació i l'administració de medicació de rescat. A més, ha augmentat la interacció de la pacient amb altres residents i ha millorat el seu estat d'ànim.
Podeu descarregar la presentació que van fer Marga Sánchez i Manuel Argudo per ampliar la informació: