A la presentació de l'acte, Anna Riera, directora Sanitària, Social i de Participació Associativa de La Unió, va destacar la implicació del Consell Tècnic Assessor d'Infermeria i va subratllar que en aquesta edició de la jornada s'havien presentat 32 experiències innovadores. Per la seva part, Mercè Estrem, de la Secretaria Tècnica Sanitària de La Unió, va remarcar l'elevat compromís de la professió infermera amb la innovació. La jornada va començar amb una conferència d'Ada Parellada, restauradora, xef i cuinera del restaurant Semproniana, que es va centrar en parlar de la innovació en el seu camp –podeu veure el vídeo resum de la conferència per ampliar la informació–. A continuació, es van presentar les cinc experiències innovadores finalistes: "Impacte de l'ús de l'armilla per disminuir el nombre d'interrupcions en el procés de preparació i administració de medicació", "Creació de la Comunitat oberta d'Innovació", "Rol dels estudiants d'infermeria en empreses tecnològiques", "Valor afegit de la infermera en la disminució de la llista d'espera d'Oftalmologia: infermera de cribratge de cataractes" i "Programa de suport 2.0 per a cuidadores de persones amb problemes crònics de salut". La segona taula de la sessió, que va tractar sobre les infermeres doctores, va comptar amb Loreto Macià, infermera, doctora, professora titular de la Universidad de Alicante i responsable del programa de doctorat en Ciències de la Infermeria de la Universitat Jaume I de Castellón de la Plana; Mireia López, infermera, doctora, gestora de casos del CAP Les Corts del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample (CAPSE) i professora associada de la Universitat de Barcelona, i Montse Rodó, infermera, doctoranda de l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona i cap de Qualitat del Parc Sanitari Pere Virgili. Per acabar, la cloenda de l'acte va ser a càrrec de Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, qui va estar acompanyat de la directora general de La Unió, Helena Ris, i de Carmen Díaz, del Comitè Científic de la Jornada. Així mateix, a la cloenda de l'acte es va fer entrega del premi a l'experiència innovadora guanyadora de la jornada, que va recaure en el Programa de suport 2.0 per a cuidadores de persones amb problemes crònics de salut. En aquesta newsletter trobareu un resum de la sessió i podreu descarregar les presentacions que es van fer a l'acte. |
La conferència inaugural de la jornada va ser a càrrec d'Ada Parellada, restauradora, xef i cuinera del restaurant Semproniana. La xef va parlar extensament de la innovació, que va definir com “millorar el que fem” i sobre la qual va emfatitzar que “cal transmetre el que fem, ho hem d'explicar, si no ho comuniquem, no és innovació”.
La cuinera va explicar que la innovació ha existit sempre i que la cuina en si mateixa és innovació. També va afegir que, segons el seu punt de vista, hi ha dos tipus d'innovació, aquella que es fa per necessitat i la que és voluntària. En aquest sentit, va apuntar que la necessitat és un gran motor per a la innovació i la creativitat.
D'altra banda, la restauradora va insistir en el fet que la competència és molt enriquidora, ja que, tal com va comentar, “et fa plantejar-te que t'has de diferenciar”. Així que va animar els assistents a la sessió a avançar-se a la competència abans que l'entorn els domini i a mirar què fan els altres sectors. També va destacar que els joves són els que tenen més capacitat d'innovació, perquè no tenen prejudicis i tenen menys pors, fet pel qual, va dir, cal escoltar els joves.
Per acabar, Ada Parellada va concloure dient que “la innovació no té final ni té conclusions, és el resultat dels fets i té èxits”.
Per ampliar la informació, podeu veure el vídeo complet de la conferència que va fer Ada Parellada, el vídeo resum de la seva intervenció o descarregar la seva presentació:
Jesús Esteve, director d'Infermeria del Consorci Sanitari Integral, va moderar la taula en què es van donar a conèixer les cinc experiències finalistes que van optar al premi de la jornada. Tal com va destacar, aquestes experiències van ser escollides d'entre un total de 32 iniciatives que es van presentar per optar al guardó.
Per ampliar la informació, podeu consultar les presentacions que les ponents van fer a la jornada:
La segona taula de la jornada, que va abordar diversos aspectes relacionats amb les infermeres doctores, va comptar amb Loreto Macià, infermera, doctora, professora titular de la Universidad de Alicante i responsable del programa de doctorat en Ciències de la Infermeria de la Universitat Jaume I de Castellón de la Plana; Mireia López, infermera, doctora, gestora de casos del CAP Les Corts del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample (CAPSE) i professora associada de la Universitat de Barcelona, i Montse Rodó, infermera, doctoranda de l'Escola d'Infermeria de la Universitat de Barcelona i cap de Qualitat del Parc Sanitari Pere Virgili.
A la taula, que va ser moderada per Lena Ferrús, infermera, doctora, professora del Mestratge i col·laboradora de l'equip de recerca de la Càtedra de Gestió, Direcció i Administració Sanitàries de la Universitat Autònoma de Barcelona, es va fer referència al fet que la Infermeria és una professió que històricament ha preparat i prepara el terreny per a la propera generació. Per la seva part, Loreto Macià va recordar que la Infermeria és base, especialització i doctorat, “al qual no s'hi arriba amb dreceres”, segons va subratllar.
Pel que fa al fet de tenir un doctorat, Montse Rodó va explicar que, per a ella, ha de servir per a alguna cosa, ha de ser útil per a les infermeres i ha de contribuir a la sostenibilitat del model. En aquest sentit, Mireia López va afegir que, segons el seu punt de vista, un doctorat aporta oportunitats diferents. També sobre aquest tema, Loreto Macià va insistir en el fet que tenir el doctorat i poder fer recerca és molt important.
Les participants a la taula també van fer referència a les infermeres doctores en el futur i van destacar que aquestes professionals han d'anar encaminades a l'enllaç de totes les especialitats. També van suggerir la necessitat de comptar amb infermeres ben formades i preparades a tots els òrgans de decisió relacionats amb la salut.
D'altra banda, en aquesta taula es van tractar temes com la necessitat de poder aplicar la recerca a la pràctica clínica, el fet que les infermeres estiguin al mateix nivell en equips multidisciplinaris o la importància del reconeixement a nivell econòmic i de la carrera professional.
Després de l'entrega del guardó, Helena Ris va dir que innovar significa arriscar, fet pel qual “no es pot innovar sense el suport decidit de les organitzacions”. La directora general també va comentar que la professió infermera és innovadora i que les infermeres tenen el repte de transformar el coneixement en acció. Al seu discurs, també va explicar que la infermera és molt propera al pacient i se'l mira de manera més global, aspecte que, sumat a la flexibilitat, la tolerància al fracàs, la multifunció i el gust pels projectes nous, aporta facilitats a la innovació.
Pel que fa als requisits per a la innovació, Boi Ruiz va enumerar els equips multidisciplinaris, el canvi en les organitzacions i el fet de portar la innovació a la pràctica. Per acabar, el conseller va subratllar que “la innovació no és una moda, sinó una necessitat” perquè, tal com va dir, tot està canviant i cal fer les coses de manera diferent.