L'acte va ser presentat per Helena Ris, directora general de la Fundació Unió, qui va valorar molt positivament el fet de disposar d'un comitè propi perquè, segons va dir, la recerca afegeix activitat de coneixement. A més, també va reconèixer la feina dels membres del comitè, segons va comentar ja són 13 anys de trajectòria, i va encoratjar a seguir treballant per la recerca en benefici del sistema sanitari i social. Per la seva banda, Miquel Nolla, president del CEIC de la Fundació Unió, va parlar de la recerca com a factor clau per al control de malalties, per a la prevenció i per al funcionament dels sistemes sanitaris. Actualment, a nivell europeu s'està fent un nou plantejament del funcionament i professionalització de la recerca. Catalunya representa el 8% de la recerca biomèdica europea i el 2,8% mundial. | |
La missió del comitè és i serà promocionar la recerca en la seva àrea d'influència i vetllar, amb garantia pública, per la protecció dels drets, seguretat i benestar de les persones que participen en assajos clínics i altres projectes d'investigació. Podeu descarregar la presentació que va fer el Dr. Nolla a la sessió o consultar una entrada que va escriure per a “Apunts”, el blog de La Unió, en la qual es dóna més informació sobre el CEIC de la Fundació Unió: |
Durant la segona part de la sessió, Anna Altés, secretaria del CEIC va presentar l'EBA Centelles com exemple d'un centre que ha involucrat a tots els seus professionals en fer recerca clínica.
A continuació, Encarna Martínez, directora de recerca de l'EBA Centelles, va explicar que són una EBA que dóna resposta de salut a la població d'aquest àmbit. Es creuen els seus valors i per aquest motiu els van incorporar al revés de la targeta identificativa de tots els professionals. Ells parlen de l'excel·lència a tots els nivells, van iniciar-se en el món de la recerca al 2001 amb un assaig clínic de diabetes. Implicant-se des de la direcció han fet una entitat on tothom participa de la recerca i aquest esforç addicional es tradueix en una remuneració.
Segons va dir, a mesura que han anat incrementant en estudis, els promotors han augmentat els requeriments. Això ha permès contractar personal, concretament en Marc Roca, que és el controller de tota la gestió de contractes amb els promotors. Tal com va comentar, són un equip reconegut i això els satisfà moltíssim, malgrat han de continuar sent humils. https://mosbet.group/bd-en/
Tot seguit, Àngels Ulied, metge pediatra i investigadora, va explicar que abans d'incorporar-se a l'EBA Centelles havia estat a la indústria i va subratllar que aquesta experiència a la indústria li ha servit per tenir una altra visió en la relació centre/promotor.
Després, Dolors Molera, adjunta a la direcció d'investigació de l'EBA Centelles, va parlar dels recursos utilitzats per garantir la qualitat de la investigació clínica. Tal com va explicar, tot el personal del centre que participa en assaigs clínics està certificat en GCP (Good Clinical Practice) i en IATA (Manipulació i transport de substàncies biològiques), a més, les coordinadores estan certificades en els diferents sistemes de recollida de dades de (CRF/RDC). També disposen d'espais exclusius amb accés restringit: una sala d'arxiu, un depòsit de farmàcia certificat i un magatzem per a tot el material. Així mateix, va comentar que disposen de procediments normalitzats de treball que inclouen, entre d'altres, una plantilla única per al registre de les dades de l'estudi a la història clínica i la plantilla de control continu de temperatura.
Finalment, Anna Altés i Encarna Martínez van presentar CREBA, un clúster format per quatre centres (EBA Centelles, EBA Vallcarca-Sant Gervasi, EBA Perelada i EBA Muralles) amb dilatada experiència en investigació clínica, amb l'objectiu d'oferir als diferents promotors farmacèutics la possibilitat d'incrementar el reclutament de pacients, en un termini més curt de temps, en els diferents assajos clínics de les diverses àrees d'investigació.
Podeu descarregar la presentació sobre l'EBA Centelles per ampliar la informació: