La Unió va aplegar més de 130 participants a la seva VI Jornada Associativa, que es va celebrar el 3 de desembre, a la Casa de Convalescència de Barcelona, i es va centrar en el Pla Estratègic 2016-2020 de l'entitat. A la presentació de l'acte, el president, Manel Jovells, va destacar la importància del sector sanitari com a motor econòmic i va recordar que la diversitat de La Unió és un reflex la realitat del model sanitari català. La conferència inaugural de l'acte va ser a càrrec d'Eric de Roodenbeke, director general de la International Hospital Federation (IHF), qui va tractar sobre els desafiaments i el futur de les associacions d'entitats sanitàries i socials. Després de la conferència, Manel Peiró, director de Healthcare Management Programmes a ESADE i assessor de La Unió en el desenvolupament del seu Pla Estratègic, va explicar quin ha estat el procés per dur-lo a terme. Tot seguit, la directora general de La Unió, Helena Ris, va presentar les dinàmiques dels grups de treball, en els quals es van analitzar i debatre cinc aspectes concrets:
Les conclusions dels grups de treball, que van ser presentades al final de la Jornada Associativa i que es resumeixen en aquesta newsletter, seran incloses al Pla Estratègic de La Unió 2016-2020, que serà presentat i aprovat a l'Assemblea General de l'entitat del dia 17 de desembre. |
A la presentació de l'acte, el president de l'associació empresarial, Manel Jovells, va mencionar la importància del Pla Estratègic de La Unió 2016-2020, l'elaboració del qual, segons va dir, permet reflexionar sobre d'on ve l'entitat i cap a on es dirigeix. Així mateix, va destacar la importància del sector sanitari i social com a motor econòmic, ja que suposa un 8% del PIB i dóna feina a més 200.000 professionals. En aquest sentit, va afegir que, a més, el sector genera equilibri territorial i cohesió social.
La Unió, reflex del sector sanitari i social
També va recordar que La Unió representa una tipologia molt diversa d'entitats sanitàries i socials que tenen en comú el fet de treballar per al sector públic. Així doncs, va dir, l'àmplia diversitat jurídica de La Unió és un reflex de la realitat del model sanitari català. Pel que fa al model, el president va subratllar que cal defensar-lo perquè, segons va afegir, està molt amenaçat per raons jurídiques, econòmiques i polítiques.
A continuació, Manel Jovells va mencionar alguns dels punts forts de l'entitat, com és la funció que exerceix i ha exercit com a punt de trobada i espai per compartir coneixement durant els seus 40 anys d'història, i va comentar que les actuals amenaces externes fan més necessària que mai una entitat que defensi els interessos del sector i de les seves organitzacions. Igualment, va fer referència als punts febles de La Unió, entre els quals va nomenar la dependència del sector públic o la tendència a la politització del sector.
Cap a on ha d'anar La Unió?
La importància de les entitats membres
La conferència va girar al voltant de l'estratègia de negoci de l'IHF per als anys 2015-2018 i el ponent va indicar algunes similituds i diferències amb La Unió. Totes dues entitats coincideixen, tal com va dir, en el fet que són organitzacions de membres i, també, perquè els associats d'ambdues són de tipologia molt diversa. En aquest sentit, va apuntar que cada un dels membres de l'IHF és com un accionista i, per tant, l'organització ha d'anar cap a on els seus membres vulguin.
En la seva exposició, Eric de Roodenbeke va fer especial èmfasi en el fet d'escoltar la veu dels associats i de donar resposta a les seves necessitats, així com de fomentar la seva participació en les activitats i el dia a dia. Per això, va dir, és important compartir coneixements amb els organismes membres, fomentar la seva implicació, aconseguir que obtinguin més beneficis i que ells mateixos siguin productors d'activitats de l'IHF i no només consumidors.
Pel que fa als reptes en l'estratègia de l'IHF per als propers anys, el CEO de l'entitat va fer referència a aspectes com arribar a territoris on encara no tenen membres, donar resposta a l'àmplia tipologia d'interessos dels seus associats i a les necessitats tant dels membres associats que són petites organitzacions com dels grans. A més, va indicar que es plantegen com donar veu als pacients, un aspecte que encara ara no es té en compte des de cap organització internacional.
Accions prioritàries per a l'estratègia de l'IHF
Per acabar, el màxim responsable de l'IHF va fer algunes recomanacions, com donar importància al procés de participació (a través d'enquestes, consultes, etc.) abans d'adoptar l'estratègia final, que la Junta de l'organització es posi d'acord sobre prioritats de l'estratègia i que l'Assemblea General actualitzi estatuts i ordenances quan sigui necessari.
Manel Peiró, director de Healthcare Management Programmes a ESADE i assessor de La Unió en el desenvolupament del seu Pla Estratègic, va explicar quin és el procés que s'està seguint per dur-lo a terme. Per començar, va dir, s'ha realitzat una anàlisi externa i una anàlisi interna a partir de les quals s'ha fet un diagnòstic de la situació i s'han definit les línies estratègiques del Pla.
El consultor d'ESADE va afegir que les aportacions efectuades pels associats a través dels grups de treball de la Jornada Associativa serien incorporades al Pla Estratègic que, finalment, haurà de ser aprovat a l'Assemblea del 17 de desembre. En la seva explicació, Manel Peiró va destacar especialment que el Pla Estratègic de La Unió es basa en un procés molt participatiu.
Missió i Línies Estratègiques
A continuació, Helena Ris, directora general de La Unió, va donar a conèixer la Missió i les Línies Estratègiques del Pla Estratègic 2016-2020 de l'entitat. Pel que fa a la Missió, es proposa el redactat següent: “Servir els associats defensant els seus interessos i influint en la millora del model sanitari i social català, en benefici de la societat”.
Així mateix, la directora general va comentar que les aportacions generades en el Grup de Treball del Pla Estratègic s'agrupen en dos grans àmbits, els eixos estratègics, que entronquen amb la definició de la missió i la desenvolupen:
A més, tal com va dir Helena Ris, a partir d'aquests eixos es desenvolupen les cinc línies estratègiques següents:
Per acabar, la directora va exposar la dinàmica dels grups de treball. Concretament, cada un dels grups va revisar la vigència d'un dels valors de La Unió i va analitzar una de les línies estratègiques.
Per ampliar la informació, podeu descarregar les presentacions que van fer Manel Peiró i Helena Ris:
Al final de la Jornada Associativa, els coordinadors dels grups de treball van presentar les conclusions a les que s'havia arribat després de l'anàlisi i el debat realitzats als diferents grups.
Influir en l'evolució del sistema sanitari i social català
Les principals conclusions d'aquest grup es van enfocar a definir què es pot fer des de La Unió per fomentar l'orientació a resultats i garantir l'autonomia de gestió, per assolir una efectiva separació de funcions i millorar la contractació de serveis, per potenciar la cooperació entre proveïdors i el treball en xarxa, i per impulsar l'evolució del model de relacions laborals i desenvolupament professional. Podeu descarregar la presentació amb les conclusions del grup 1 al final d'aquest text.
Reforçar els interessos que uneixen els associats
Les principals conclusions se centren en quins temes i de quina manera La Unió hauria de treballar per avançar-se en el disseny de nous models i formes de gestió, com a través de fomentar la transversalitat, d'actuar proactivament en temes estratègics o de redefir el treball dels sectors, entre altres. Així mateix, també es van apuntar estratègies perquè La Unió pugui personalitzar i acompanyar els associats en la millora dels seus resultats operatius. Podeu descarregar la presentació amb les conclusions del grup 2 al final d'aquest text.
Potenciar les aliances i reforçar la dimensió internacional
Les conclusions d'aquest grup especifiquen que el fet de potenciar les aliances i enfortir la dimensió internacional ha de servir per reforçar el paper de lobby i, alhora, tenir més força i capacitat d'influència, així com per aconseguir el que no es pot fer sols i per aportar més valor. També s'afegeix que La Unió hauria de jugar un doble paper, de broker o “celestina” i de proselitisme internacional. Finalment, també s'apunta amb quins agents s'hauria de potenciar la internacionalització i les aliances, tant si són de dins com de fora del sistema. Podeu descarregar la presentació amb les conclusions del grup 3 al final d'aquest text.
Enfortir, reformular i potenciar la política comunicativa
Com a conclusions d'aquest grup, es va presentar un llistat amb els principals temes que l'associació empresarial ha de traslladar a l'opinió pública, entre els quals destaquen que La Unió és més que la patronal, que és còmplice de l'èxit del model sanitari català i que és garant de la qualitat i dels resultats dels serveis de salut. Així mateix, es van apuntar estratègies i agents per potenciar la difusió dels temes principals. Podeu descarregar la presentació amb les conclusions del grup 4 al final d'aquest text.
Fomentar la transparència i el retiment de comptes
Les principals conclusions d'aquest grup inclouen la detecció dels grups d'interès i es determina com s'ha d'actuar amb cadascun d'ells (mantenir-los satisfets, gestionar-los atentament, monitoritzar-los o mantenir-los informats). A més, s'especifiquen accions per a cada un d'ells a l'hora d'actuar per fomentar la transparència i el retiment de comptes. Podeu descarregar la presentació amb les conclusions del grup 5 al final d'aquest text.
Per ampliar la informació, podeu consultar les presentacions amb les conclusions dels grups de treball: