La Unió va reunir els seus associats a l'Assemblea General de l'associació empresarial, en un acte celebrat al Parc Sanitari Pere Virgili el 17 de desembre i que va acollir més d'un centenar de participants. A la sessió, es va aprovar el Pla Estratègic 2016-2020 i el pressupost econòmic de l'exercici 2016. Durant el transcurs de l'Assemblea, el president de La Unió, Manel Jovells, va anunciar que, després de cinc anys, no es presentarà a una nova reelecció. I per tant, segons els estatuts, la Junta Directiva disposa d'un termini de dos mesos per convocar una nova assemblea que designi un nou president. Durant la cloenda de la sessió, amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, es va fer entrega dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió, que aquest any arribaven a la seva sisena edició. També hi van assistir la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández; el director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa, i el director general de Seguiment i Avaluació de Polítiques d'Estabilitat i Creixement del Departament d'Economia i Coneixement, Ivan Planas. En aquesta newsletter trobareu un resum de les intervencions que es van realitzar a l'acte i podreu descarregar els materials que s'hi van presentar. |
La directora general va dedicar bona part del seu informe a presentar el Pla Estratègic 2016-2020 de l'entitat. Segons va dir, aquest document s'ha elaborat de manera molt participativa i parteix de la revisió de l'anterior pla i d'una anàlisi de l'entorn. A més, inclou les aportacions que van fer els més de 130 directius d'entitats associades que van participar als grups de treball de la Jornada Associativa, celebrada el 3 de desembre. (Descarregueu aquí la presentació que va fer la directora general).
El nou pla estratègic defineix la Missió de l'entitat de la següent manera: “Servir als associats defensant els seus interessos i influint en la millora del model sanitari i social català, en benefici de la societat”, i manté com a valors el compromís, la independència, la diversitat, la professionalitat i la innovació. Així mateix, el document planteja dos eixos estratègics d'orientació al futur: la defensa dels interessos legítims dels associats i el reforç del model sanitari i social català. Pel que fa a les línies estratègiques, en determina cinc:
Després de la presentació del Pla Estratègic, que va ser aprovat per l'Assemblea, la directora general va explicar que en els propers dies es farà arribar als associats el Pla de Treball 2016.
Tot seguit, Josep Maria Bosch, assessor jurídic de La Unió, va explicar la creació de la Comissió Delegada de la Junta Directiva per a Assumptes Econòmics, que té les funcions de fer el seguiment de la gestió econòmica i pressupostària de La Unió, servint d'enllaç entre l'equip directiu de La Unió i els òrgans de Govern de l'entitat. A més, específicament per a l'exercici 2016, aquesta comissió té per objectiu estudiar el sistema d'assignació de quotes dels associats de La Unió, i en el cas que sigui necessari, proposar-ne la seva modificació.
D'altra banda, també es van presentar i aprovar la cobertura de vacants i renovació ordinària de membres de la Junta Directiva i el moviment d'associats, el qual va deixar un balanç actual de 117 associats i 19 associats col·laboradors.
Davant del conseller Boi Ruiz, va fer balanç del seu període al capdavant de La Unió i va recordar que, en uns moments d'especial duresa econòmica i d'incertesa, s'ha col·laborat amb l'Administració per tal “que les coses anessin de la millor manera possible”, va dir.
En aquest sentit, va destacar els principals aspectes en política sanitària amb els quals l'associació ha contribuït a les polítiques sanitàries. Es va referir al Pla de Salut, que, segons va dir, ha estat assumit com una guia estratègica a seguir pel conjunt del sector, i a la Central de Resultats, que va valorar com un instrument clau per a la transparència i per defensar les bondats del model. També va posar en relleu l'esforç en l'elaboració de plans interdepartamentals, que contribueixen a fer un abordatge integral de les necessitats de les persones, com ara el Pla Interdepartamental d'Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS) o el Pla Integral de Salut Mental. Manel Jovells va considerar que totes aquestes iniciatives “s'han desplegat molt positivament”.
Així mateix, va fer referència als condicionants de tipus administratiu, polític i mediàtic, als quals, segons va dir, està sotmès el model sanitari i social. Pel que fa a les actuacions per superar aquests condicionants, va ressaltar les iniciatives liderades pel Departament de Salut i, de manera personal, per part de la Secretària de Salut, Roser Fernández, per preservar l'autonomia de gestió de les entitats, especialment les públiques.
Pel que fa als altres condicionants, Jovells va posar en valor el contacte permanent de La Unió amb els partits polítics i els seus representants i, també, amb els líders d'opinió. En aquest aspecte, va destacar l'elaboració i divulgació de l'informe Repensant el model sanitari català de l'entitat i la participació molt activa en el Pacte Nacional per la Salut.
Defensa del model sanitari i social català
Al subratllar la defensa del model sanitari i social català, el president va afirmar que l'entitat continuarà treballant en aquesta línia. Així mateix, va contextualitzar la col·laboració amb les iniciatives del Departament en un moment d'especial duresa econòmica, a causa de la disminució d'ingressos públics i l'increment de les despeses per als centres. Concretament, Manel Jovells va xifrar l'esforç del sector en un 28%. En aquest sentit, va fer un repàs a les dificultats en les tresoreries dels centres i a les múltiples gestions que s'han fet des de La Unió, tant amb el Departament de Salut i el d'Economia com amb la Seguretat Social i el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, entre d'altres. Jovells va remarcar que durant aquest temps s'ha prioritzat que les entitats amb menys capacitat financera poguessin fer front a les nòmines.
Reconeixement per a centres i professionals
El president va observar que, malgrat la duresa de la situació econòmica, el sistema se n'ha ressentit poc, gràcies a l'esforç dels professionals i dels centres. Per això, va tenir unes paraules de reconeixement per a equips directius, sindicats, comitès d'empresa i professionals. En aquesta línia, va fer especial èmfasi en la signatura del I Conveni col·lectiu de la sanitat concertada, tot destacant la conveniència i necessitat d'aquest conveni per al sector. Així mateix, va lamentar que el Sindicat de Metges no l'hagués firmat i va tenir unes paraules de reconeixement per als negociadors del conveni.
En aquest context, Manel Jovells va situar les línies de futur de l'entitat en el fet d'exercir la funció patronal de la negociació col·lectiva com una manera d'assegurar la unitat del sector, a través dels convenis col·lectius; en incrementar la influència de La Unió en la societat a través de l'elaboració de pensament i coneixement des de la Fundació Unió, que jugaria un parer rellevant en aquest sentit, i en reforçar l'autonomia de gestió de La Unió davant l'Administració. Així mateix, va apuntar a la internacionalització com un altre eix estratègic de futur.
Per acabar, va fer un agraïment a la directora general de La Unió, Helena Ris, i a tot l'equip de l'entitat, i va tenir paraules de consideració i reconeixement per al conseller Boi Ruiz i el seu equip.
Els premis entregats i les entitats guardonades són:
El conseller de Salut, Boi Ruiz, va començar el seu discurs de cloenda de l'Assemblea destacant la importància i la feina del sector sanitari català. Va incidir especialment en els resultats assistencials i en el seu procés però, sobretot, va posar en relleu la capacitat del sector per innovar, malgrat les dificultats, i va afirmar que els resultats són bons també en un context internacional. Fent referència als resultats assistencials, va destacar la necessitat de mantenir un sistema sanitari d'accés universal que no pot estar desvinculat de l'àmbit social, segons va dir. Per aquest motiu, va resslatar el treball entre els diversos departaments de la Generalitat a l'hora d'establir polítiques integrals, integrades i orientades a les persones, com és, per exemple, el Pla Integral de Salut Mental.
Boi Ruiz també va abordar l'autonomia de gestió i la va defensar, ja que es tracta “d'un element consubstancial del sistema”. A més, va argumentar que cal buscar la complicitat de les persones que tenen sota la seva responsabilitat la governança del sistema.
Amb relació a la negociació col·lectiva, va destacar el rol de La Unió en aquests processos i va agrair l'actuació de l'entitat en els moments de més dificultat econòmica.
Finalment, per tal de mantenir i millorar el sistema sanitari, Boi Ruiz va considerar que cal un relleu generacional i que és necessari preparar-lo adequadament.