Manel Jovells va començar el seu parlament explicant l'objectiu de l'Assemblea: la renovació del càrrec de president. Jovells va recordar que el passat 17 de desembre ja va comunicar la seva voluntat de no repetir com a president de La Unió, tot destacant l'orgull d'haver exercit aquest càrrec. Però, per a aquesta nova etapa, Jovells va considerar que és necessari un relleu i que l'associació compta amb representants de les entitats associades que poden exercir la presidència de La Unió, amb un caràcter institucional, de manera molt satisfactòria.
Cinc anys de presidència
El president es va referir als últims cinc anys, en els quals ha exercit la presidència de La Unió, com a “molt intensos” i va destacar les dificultats de tipus econòmic i legislatiu i el context polític i mediàtic. Precisament, per aquesta situació va remarcar la defensa que des de l'entitat s'ha fet del model sanitari i social català.
Tot i això, Jovells va subratllar que el balanç de la seva presidència ha estat positiu, ja que s'ha demostrat que el model continua sent vigent i el sector, en el seu conjunt, ha provat que té capacitat de gestió malgrat la disminució de recursos, demostrant molta generositat. Jovells va posar en valor el fet d'haver abordat les dificultat des de la unió.
De manera especial, va fer referència a les relacions laborals i la negociació dels diferents convenis. En aquest sentit, va significar el I Conveni de la sanitat concertada i va comentar que la manca d'un acord hagués comportat dificultats més grans. Jovells va agrair la feina dels comitès negociadors i va destacar la implicació i la feina del Dr. Joan M. Adserà, director general de la Xarxa Sanitària Santa Tecla.
Defensa del model sanitari i social català
En aquest sentit, Jovells va afirmar que la firma del I Conveni de la sanitat concertada ha estat un fet important en l'actuació de La Unió, però va dir que també ho ha estat la defensa del model sanitari i social. Va insistir en el fet que, juntament amb la directora general, Helena Ris, s'ha fet una campanya en favor del model davant dels mitjans de comunicació, de periodistes amb responsabilitat sobre les redaccions, líders d'opinió i dels partits polítics, remarcant la participació en l'elaboració del fallit Pacte Nacional de Salut.
També va tenir unes paraules d'agraïment per a la col·laboració i el diàleg amb altres entitats com CSC, ACES, ACRA o ACEA, sindicats com CCOO, UGT, SATSE i, també, va dir, amb el Sindicat de Metges, “amb qui hi ha hagut discrepància des de la predisposició a col·laborar”. Sense aquesta cooperació, va afirmar, no s'hagués fet molta de la feina.
Així mateix, va agrair la col·laboració amb la Conselleria de Salut i la de Benestar Social i Família. Jovells va fer un reconeixement exprés al conseller de Salut, Boi Ruiz, el director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa, i la secretària general del Departament de Salut, Roser Fernández. Així mateix, va dirigir paraules d'agraïment directament al president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.
Agraïments a La Unió i els associats
El president Jovells també va manifestar el seu agraïment als associats, en especial, a la Junta Directiva, el vicepresident primer, Joaquim Erra; el vicepresident segon, Josep M. Piqué; el secretari, Xavier Mate, i el vicesecretari, Jaume Duran. En aquest sentit, també va dedicar unes paules al Comitè Executiu, al Consell de Coordinació, el patronat de la Fundació Unió i el Consell Consultiu, liderat anteriorment per Eusebi Cima, i actualment, per Ramon Llibre.
Segons va expressar “l'equip de La Unió, m'ho ha fet fàcil” i va agrair la seva feina i compromís. A continuació, Manel Jovells va tenir una menció especial per a Helena Ris, amb qui, va comentar, ha tingut una excel·lent col·laboració tant a nivell personal com professional.
També es va mostrar satisfet amb el procés de renovació de la presidència de La Unió, tot destacant el diàleg, i va subratllar “la sinceritat, la generositat i la disponibilitat” dels associats. “En aquest procés hem reforçat el sentiment de pertinença”, va dir.
Manel Jovells va recordar que la Junta Directiva del 21 de gener va decidir proposar el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, representat per Enric Mangas, com a nou president de l'entitat. Jovells va posar en valor les conviccions sobre el model i el gran coneixement del sector i, molt especialment, el seu caràcter dialogant. Per unanimitat, l'Assemblea General d'Associats va elegir Enric Mangas com a nou president de La Unió.
A la seva intervenció, Enic Mangas, va donar les gràcies a tots els que han confiat en ell per ocupar el càrrec de president de La Unió, especialment, a la Junta Directiva, a Manel Jovells i al vicepresident Quim Erra. En el seu discurs, el nou president es va comprometre a defensar els interessos dels associats de La Unió i a treballar per aconseguir un finançament més adequat per als sectors. També es va referir a la manca de finançament adequat de l'àmbit social i a la necessitat d'actuar en el sector de la dependència i d'atenció als joves i els infants.
En un altre ordre de coses, el nou president va subratllar que l'entitat continuarà treballant per la sanitat i l'atenció social públiques del país des de la diversitat, la gestió professionalitzada, l'ètica, la transparència, el retiment de comptes i l'aposta per l'excel·lència. A més, va apuntar que des de La Unió se seguirà vetllant per uns serveis privats de qualitat i no dependents, que també s'esforcin en mantenir línies d'excel·lència i competitives. Igualment, va recordar la valuosa aportació dels serveis concertats i de la col·laboració publicoprivada.
Per acabar, Enric Mangas va recalcar que és un moment per estar units per “fer junts allò que no ens sortirà bé si ho volem fer per separat”.
A continuació, podeu descarregar el discurs sencer d'Enric Mangas:
Elvira va assenyalar la potència del sistema i, segons va dir, del mateix Servei Català de la Salut, per tal de superar la crisi econòmica. També es va referir al fet que s'ha posat en dubte la credibilitat i l'orgull del mateix sistema, que s'ha fet servir com arma llancívola en la batalla política, la qual cosa, va afirmar, no havia passat fins ara. Per aquest motiu, va esgrimir que cal preservar l'orgull del ciutadà i d'aquells que han mantingut el sistema en moments de màxima duresa: professionals, gestors i institucions. En aquest sentit, va dirigir unes paraules a les entitats associades a La Unió, per haver contribuït al manteniment del sistema sanitari sense pèrdua de la qualitat.
Recuperar l'essència del sistema
Segons David Elvira, en els pròxims dos anys caldrà dedicar més recursos al sistema (quan l'economia millori), però també serà necessari recuperar-ne l'essència i fixar unes regles de joc iguals per a tots els actors. També va afirmar que el millor antídot contra la demagògia és la transparència i que, per aquest motiu, més enllà dels resultats de salut, caldrà transparentar els fluxos i la distribució de recursos. D'altra banda, va apuntar que, si cal fer ajustos, s'haurà d'explicar per què. Finalment va demanar la col·laboració de les entitats, malgrat que va comentar que això no serà fàcil perquè el sector ja ha fet sacrificis.