La primera part de la sessió, que va comptar amb uns 50 participants, va tractar sobre la digitalització i els Drets ARCO en el marc de l'HC3. A la segona part, es van compartir dues experiències, una sobre el registre d'accessos i, l'altra, sobre els perfils d'accés a la història clínica electrònica. Els professionals que van intervenir a la sessió van ser Josep M. Bosch, assessor jurídic i membre del Codi Tipus de La Unió; Caterina Bartrons, gerent del Servei de Suport Jurídic de Faura-Casas i membre del Codi Tipus de La Unió; Daniel García, director de SSII de l'Institut d'Assistència Sanitària, i Guillem Paluzie, cap d'Informació i documentació assistencial a la Corporació de Salut Maresme-La Selva. En aquesta newsletter trobareu un resum de les intervencions que es van fer a la sessió, així com les presentacions que van fer els ponents.
|
Josep M. Bosch, assessor jurídic i membre del Codi Tipus de La Unió, va iniciar la sessió comentant que l'objectiu de l'acte era compartir experiències, adreçades a professionals sanitaris i no sanitaris, per oferir unes eines d'actuació d'utilitat per a la seva tasca diària, sempre en benefici dels usuaris. Segons va indicar, l'acte era una sessió inicial, ja que des del Codi Tipus es pretén realitzar-ne més. Així mateix, va convidar totes les entitats adherides que implementin bones pràctiques en matèria de protecció de dades que ho comuniquin, per tal de poder ser compartides.
A continuació, Josep M. Bosch i Caterina Bartrons, gerent del Servei de Suport Jurídic de Faura-Casas i membre del Codi Tipus de La Unió, van iniciar la seva exposició, centrada en la digitalització i en com el procés de translació de la informació de la història clínica ha de garantir la inalterabilitat, l'autenticitat i la perdurabilitat de la informació assistencial, així com la confidencialitat. Segons van explicar, això s'ha de fer mitjançant protocols interns aprovats per la direcció del centre sanitari. Tot seguit, van fer referència al protocol d'actuació de les entitats davant un exercici de Dret ARCO a la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3).
Podeu descarregar la presentació que van fer Josep M. Bosch i Caterina Bartrons:
A la segona part de la sessió es van presentar dues experiències sobre registre d'accessos i els perfils d'accés. Per començar, Daniel Garcia, director de Sistemes d'Informació de l'Institut d'Assistència Sanitària, va donar a conèixer el seu protocol “Revisió mensual del registre d'accessos”. Va comentar que van començar a treballar-hi arran d'un procés sancionador i va explicar que tenen 400.000 accessos al mes, fet que fa inviable revisar tots els accessos. Tal com va dir, van realitzar una acció comunicativa dirigida a tots els professionals de l'entitat sobre el procediment de revisió de les HC. També han creat un aplicatiu informàtic i han establert una mostra de 20 HC. Fa 4 mesos que el tenen, però els primers resultats ja els han permès preveure propers passos, com millorar l'algoritme per extreure i millorar la mostra d'HC i perfecccionar el procés d'avaluació.
Podeu descarregar la presentació que va fer Daniel Garcia:
Posteriorment, Guillem Paluzie, cap d'Informació i Documentació Assistencial de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, va presentar el sistema de gestió dels perfils d'accés a la història clínica electrònica. Segons va exposar, dins el sistema informàtic, s'ha definit un protocol de col·laboració entre Recursos Humans i el Departament d'Informàtica, que assigna l'usuari/password i una adreça de correu electrònic a tots els professionals. A més, va subratllar que és important que es defineixin el màxim nombre de característiques del lloc de treball per permetre elaborar un perfil d'accés més acurat.
A la seva intervenció també va fer algunes recomanacions per tenir uns bons perfils d'accés a l'entitat, com són centralitzar la creació d'usuaris (Recursos Humans), no utilitzar usuaris genèrics i definir a l'HC accés i accions segons el perfil professional, que ha de quedar recollit al Document de Seguretat.
Podeu descarregar la presentació que va fer Guillem Paluzie: