Per començar la sessió, Helena Ris, directora general de La Unió, va posar al dia els assistents pel que fa al sector. A la seva intervenció, la directora va explicar la trobada que la associació empresarial va mantenir amb el conseller de Salut, Antoni Comín, en la qual van tractar aspectes com la diversitat de proveïdors del sistema com a garantia d'excel·lència i la necessitat de treure el sector salut de la lluita partidista, entre d'altres temes.
Així mateix, Helena Ris va fer referència a la primera Comissió de Proveïdors del CatSalut, en la qual, segons va dir, es va informar que semblaque no hi haurà problemes amb el pagament a 60 dies. Per últim, va exposar les accions empreses des de La Unió per tal de fer front a l'actual situació provocada per la publicació del Reial decret 954/2015, de 23 d'octubre, pel qual es regula la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris d'ús humà per part dels infermers.
A la segona part del Plenari, Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, i Paco Carretero, del Bufet Vallbé, van donar informació actualitzada sobre les relacions laborals al sector sanitari i social.
A la seva presentació, van tractar novetats normatives com el retorn de la paga extra de 2012, el Decret 1/2016 d'increment retributiu de l'1% (afectació conveni) o la Llei de protecció del menor. També van aprofundir en algunes qüestions sobre el I Conveni del Siscat, com l'estat d'impugnació, la comissió paritària i les comissions sectorials. Així mateix, van fer referència al IX Conveni Privades i al VII Conveni de la Dependència (estatal).
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que van fer al Plenari:
Òscar Dalmau, gerent d'UCF, va exposar als assistents al plenari diverses accions formatives que són de gran interès en l'àmbit de recursos humans. Per començar, va destacar l'impuls de models de gestió per competències, fet pel qual des d'UCF es treballa en la personalització per a cada funció professional i a través de la construcció d'itineraris formatius.
Així mateix, el gerent d'UCF va explicar que des d'aquesta entitat es compta amb un ampli ventall d'opcions metodològiques, amb l'objectiu de potenciar l'aprenentatge i sempre buscant l'acreditació i el reconeixement professional i acadèmic. Després, va mostrar els diferents itineraris formatius que ofereixen per a professionals de recursos humans.
Health mobile learning
Finalment, va donar a conèixer el seu projecte de health mobile learning, una iniciativa que es desenvolupa amb programes de microlearning a través de dispositius mòbils, amb l'objectiu d'impulsar la formació i apropar el coneixement als professionals i al lloc de treball. Per fer-ho, s'utilitza una eina anomenada Snakson, que permet una formació dinàmica des del mòbil i que requereix, només, uns quants minuts de dedicació al dia. Els programes s'estructuren en reptes i es desenvolupen al llarg de diferents dies o de poques setmanes. Aquesta eina pot ser utilitzada com a complement de formació presencial, per donar suport a programes de formació on-line, per fer accions recordatòries de formació ja realitzada, per oferir material de consulta, plans d'acollida, actualització de protocols, guies de cures, etc.
Si voleu ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que va fer Òscar Dalmau:
El Plenari de Responsables de Recursos Humans va acollir la presentació de les conclusions del grup de treball impulsat des de La Unió sobre l'efecte de l'edat en els professionals del sector sanitari, a càrrec d'Hèctor Cantero, cap de Recursos Humans del Parc Sanitari Pere Virgili.
Aquest grup de treball ha aprofundit en les conseqüències de l'augment de l'edat entre els professionals del sector. Una de les primeres conclusions que es van presentar és que, en els darrers 5 anys, el nombre de professionals de més de 55 anys ha augmentat en un 5 %. Tal com va explicar Héctor Cantero, aquest envelliment té conseqüències en els professionals, com l'absentisme, la disconformitat o la desmotivació, que afecten també l'organització a nivell de productivitat, clima laboral o implicació.
A mode de resum, el cap de Recursos Humans del Parc Sanitari Pere Virgili va destacar que per afrontar l'envelliment dels professionals al sector salut cal planificació, adaptació dels llocs de treball i adequació de les càrregues de treball. A més, tal com va apuntar, també és necessari fer formació continuada i específica per al col·lectiu de més edat, promocionar l'envelliment sostenible a la feina i oferir més flexibilitat, així com integrar el factor de l'edat en el sistema de gestió de la prevenció.
Podeu consultar la presentació que va fer Héctor Cantero al plenari per ampliar la informació: