Durant l'acte, el director general de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Ramon Ruiz va explicar que trobades com la organitzada per La Unió són molt útils per debatre i posar sobre la taula les dificultats amb les que es troba el sector i contribueixen a "definir els estàndards de qualitat de com s'ha de treballar per aconseguir el màxim benestar de les persones i aquests s'ha de situar en un nivell alt". Finalment, Josep Lluís Roselló va destacar la importància d'actualitzar la cartera de serveis i adaptar-se a les necessitats de cadascuna de les persones. En aquesta newsletter trobareu totes les presentacions de la Jornada.
|
Normalment, es tracta de processos llargs i complicats que creen dubtes ètics als professionals i aquest treball facilitarà eines als professionals per a fer una millor valoració.
Per més informació, veure la presentació adjunta.
Igualment, va assenyalar que "l'auxiliar és una peça molt important de l'engranatge de l'atenció a les persones i, per tant, s'hauria d'incorporar a l'equip assistencial amb psicòlegs, metges, educadors socials...".
En la presentació adjunta, podreu ampliar la informació.
El projecte d'Aritz Uberuaga, terapeuta ocupacional, i de Laura Nebot, psicòloga, de la Residència Onze de Setembre del Grup Pere Mata, Fundació Pere Mata, s'orienta als pacients amb deteriorament cognitiu greu i trastorns conductuals severs. Segons van explicar, avui dia, el 59'5% de les persones ingressades presenten un deteriorament cognitiu greu, mentre que el 29% pateix un trastorn conductual sever.
Per ampliar la informació, veure la presentació adjunta.
Així, actualment, el centre dona feina a un total de 48 persones amb aquestes característiques.
A la presentació adjunta, podreu conèixer tots els detalls del projecte.
La psicòloga i coordinadora del l'Àrea de Discapacitat Intel·lectual de l'entitat, Sílvia Angel, va assegurar que "es tracta d'una iniciativa d'una gran complexitat burocràtica i tècnica" i va explicar que els seus objectius són "millorar el coneixement de la Convenció de Drets de les persones amb Discapacitat de l´ONU, fomentar el respecte als drets de les persones amb Discapacitat Intel·lectual i incrementar pràctiques fonamentades en la participació de les persones amb Discapacitat Intel·lectual".
Aquest projecte té una dimensió europea i es treballa també a Eslovènia, Polònia, Suècia i Hongria.
Per més informació, veure la presentació adjunta.
L'estimulació multi sensorial mitjançant un espai Snoezelen va néixer a Holanda al 1970 i, ara, la Residència Marinada, de la Fundació Villablanca del Grup Pere Mata, ha començat a aplicar-la en persones amb discapacitat intel·lectual greu i/o profunda gràcies al projecte presentat per la fisioterapeuta de l'entitat, Mònica Roig.
Amb aquesta iniciativa, els pacients tenen un espai concret que afavoreix la recepció dels estímuls perquè s'aconsegueix controlar l'entrada d'aquests i, per tant, la resposta en funció de la percepció.
Coneixeu més coses sobre Snoezelen clicant la imatge.
Davant del fet que la majoria de centres no inclouen la participació de les persones amb Discapacitat Intel·lectual i necessitats de suport generalitzat en les enquestes de satisfacció en el servei, les Residències El Tamariu i Montserrat Betriu de la Fundació Vallparadís han dut a terme un projecte que pretén examinar la competència discriminativa dels residents en aquestes entitats per respondre a preguntes al voltant del seu grau de satisfacció i conèixer el grau de satisfacció amb el servei del col·lectiu de persones amb capacitat de respondre, adaptant l'enquesta de Satisfacció dels Usuaris a les seves característiques.
La metodologia i les conclusions del projecte van ser presentats per Xavier Vidal, director de la Residència El Tamariu; Judit Alamo, auxiliar tècnic educatiu del mateix centre, i Juliana Reyes, psicòloga de la Residència Montserrat Betriu i els detalls de les quals els podreu trobar en la presentació adjunta.
En el marc d'aquest projecte, una de les activistes que ofereixen el seu testimoni als mitjans de comunicació va compartir la seva experiència des del punt de vista de la malaltia i la comunicació ja que actua com portaveu.D'aquesta manera, Obertament gestiona un total de 70 portaveus, l'edat dels quals es situa entre els 29 i 55 anys.
Més informació, a la presentació adjunta.