La jornada va començar amb un repàs dels temes d'actualitat de l'entorn que afecten a La Unió i els associats. La primera part va anar a càrrec d'Helena Ris, directora general de La Unió, Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, Anna Riera, directora de Participació Associativa de La Unió, i Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió, qui va presentar l'Estudi de costos per línies d'activitat dels hospitals de les entitats associades. Per últim, hi va haver una explicació dels Informes de la Central de Balanços, respecte l'evolució dels resultats entre els anys 2010 i 2014, a càrrec d'Anna Roman, responsable de la Central, Miquel Argenter, gerent de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries, i Montserrat Caldés, gerent de Planificació Econòmica del Servei Català de la Salut. En aquesta newsletter trobareu un resum de les intervencions i podreu consultar les presentacions que es van fer en el plenari. |
Helena Ris, directora general de La Unió, va abordar diferents temes que afectes l'entorn econòmic de les entitats:
Àmbit de la salut mental: el passat 28 d'abril a la 111a Assemblea General de La Unió, el president Enric Mangas va defensar necessitat d'un pla de xoc en salut mental el qual va prioritzar dintre del pla de xoc dotat de recursos que caldria desenvolupar. Per aquest motiu, Helena Ris va valorar positivament el recent l'anunci del conseller de Salut, Toni Comín, sobre un increment pressupostari per la Salut Mental el 2017. “Des de La Unió s'ha insistit molt perquè es tingués en compte aquest aspecte”, va ressaltar la directora general.
Sobre els pagaments del CatSalut del darrer trimestre: es va informar, després de la reunió de la Comissió de Proveïdors celebrada el passat dimarts 18 d'octubre, que la previsió de pagaments per aquest darrer trimestre és la següent: el mes d'octubre es farà efectiva el 50% de la factura, el mes de novembre el 100% i la del mes de desembre i el 50% pendent de l'octubre quedaria condicionat al FLA.
Sobre la compra d'Hospital General de Catalunya: es considera una proposta precipitada i caldrà observar com evoluciona.
En l'àmbit de la dependència: es va anunciar que s'està treballant en el document ‘Repensant el Model d'Atenció a les persones amb dependència', que es presentarà properament a la Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa.
Celebració 40 anys de La Unió La directora general va explicar que es farà una exposició itinerant de cara al 2017 per tal de posar en valor el paper de les entitats associades en la configuració i resultats del model sanitari i social català.
Respecte el conveni dels centres privats, va anunciar que hi haurà un increment del 2,5% des de l'agost del 2016 fins el 31 de desembre del 2017. Cal recordar que aquest conveni presenta unes condicions de treball i salarials inferiors respecte al conveni de la sanitat concertada.
La Unió farà una sessió paral·lela el dia 1 de novembre, de 17 a 18.00 hores: Transforming organization's structures to improve health outcomes during a period of financial constrain en la que hi participarà Anna Riera, directora de participació de La Unió, i Josep Fusté, director d'anàlisi econòmica, estudis i prospectiva de la patronal, Rosa Asbert, directora mèdica (Fundació Unió Consultant) d'Hospital Universitari Mútua Terrassa i Ignasi Carrasco, director assistencial d'Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa. En aquesta sessió s'abordarà l'esforç d'adaptació del sistema sanitari català a l'entorn de crisi econòmica i el projecte de benchmarking de La Unió, una experiència d'aprenentatge en un entorn de confusió: de les dades, a través de la informació fins el coneixement útil.
Associats a La Unió que han presentat comunicacions:
En el pla de treball del 2015, el Grup de treball d'anàlisi de costos va proposar fer un estudi sobre els costos per línies d'activitat dels hospitals de les entitats associades que hi volguessin participar i disposessin d'informació de comptabilitat analítica que els permetés facilitar les dades.
Des de La Unió es va considerar que era interessant realitzar-lo ja que podia donar informació inexistent fins al moment, i alhora, era de rellevància per la implantació del nou sistema de pagament del CatSalut i la progressiva adaptació dels paràmetres de contractació i contraprestació econòmica. El període d'estudi és l'exercici 2014. Han aportat dades un total de 19 hospitals i, finalment, s'han pogut incloure en l'estudi les dades complertes de 14 hospitals.
- Tot i les limitacions en el desenvolupament de la comptabilitat analítica en les entitats, existeix informació que permet fer una aproximació dels costos per diferents línies d'activitat dels hospitals d'aguts.
- Hi ha diferències importants entre els costos mitjans i les tarifes de contractació del CatSalut segons les diferents línies d'activitat assistencial.
- Hi ha una correlació positiva entre la complexitat de l'hospital calculat amb I'IRR i els costos, especialment alta en hospitalització, més moderada en l'activitat ambulatòria i molt baixa en hospital de dia.
- Els resultats dels costos mitjans d'hospital de dia i hospitalització a domicili presenten limitacions importants.
- No hi ha diferències rellevants amb els pesos de les UME de la Central de Balanços, excepte en el cas de les urgències que estarien infravalorades.
- Les línies de treball per avançar en l'anàlisi de costos s'han de centrar ja en l'estimació de costos per episodis i pacients, com s'està fent amb els projectes vinculats a RECH per hospitalització, i com s'ha iniciat amb urgències. Nous àmbits d'interès: hospitalització a domicili i hospital de dia.
- La metodologia utilitzada en aquest estudi pot ser adequada per iniciar l'estudi de costos en altres línies de serveis (atenció a la salut mental, atenció sociosanitària).
- Caldria avançar en definir criteris homogenis de classificació de centres de cost i imputació de costos.
- Podeu accedir a Costos, costos i més costos: Tornem a parlar de costos, que firma Josep Fusté al blog de La Unió així com a la presentació de l'estudi.
Es van presentar les línies de treball que estan en curs actualment i les que estan previstes. Són les següents:
- Grup de treball d'anàlisi de costos
- Anàlisi d'impacte de la proposta de Nou sistema de pagament de salut mental (en el marc dels grups de treball UCH-CSC).
- Seguiment de la situació dels pagaments del CatSalut i de la Direcció General de Protecció Social.
- Anàlisi d'aspectes econòmics de l'atenció a la dependència.
- Suport als consells de sector de La Unió.
- Desenvolupament del sistema d'informació economicofinancera de La Unió.
Fusté va acabar la seva intervenció animant els participants a participar en alguna d'aquestes línies de treball. A continuació, podeu accedir als documents presentats per Josep Fuster.
Podeu consultar les dades recollides a la presentació adjuntada.