Baro va explicar que l'entitat va participar en una ponència sobre competències directives i que s'han presentat 11 experiències reals a través de diversos membres associats. Així mateix, va fer referència a l'actualitat dels diversos convenis del sector i també a diversos temes vinculats a l'entorn com per exemple el pagament de l'acció concertada. El CatSalut va informar les entitats que podria fer efectiu el 50% de la factura del mes d'octubre, el 100% de la de novembre i que la totalitat de la factura de desembre i el 50% pendent de l'octubre estarà condicionat al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Posteriorment, Paco Carretero, assessor jurídic de Bufet Vallbé, va informar sobre diversos aspectes de l'actualitat jurídica com la paga de vacances o les indemnitzacions dels contractes temporals. Per acabar, Óscar Dalmau, gerent d'UCf, va impulsar una sessió interactiva sobre Tendències en la formació i el desenvolupament organitzacional. En aquesta newsletter trobareu informació ampliada de les presentacions que es van realitzar. |
Xavier Baro va fer un repàs als principals temes de l'entorn i que directament afecten els recursos humans i la negociació col·lectiva. Per començar, es va referir al fet que, el passat 3 de febrer, el Parlament va aprovar per unanimitat el decret llei del Govern que estipula la pujada de l'1% del sou dels treballadors públics per al 2016. L'aprovació d'aquest decret va arribar dues setmanes després que tots els partits es posessin d'acord per retornar gradualment la paga extra del 2012 fins al primer trimestre del 2018. En 2015, sindicats i patronals van firmar el I Conveni de la sanitat concertada que va marcar l'inici de la recuperació de les condicions laborals sectorials i la recuperació salarial. En aquell moment, les entitats sanitàries es van comprometre a destinar la totalitat dels recursos derivats de l'increment de la tarifa del CatSalut a la recuperació salarial dels treballadors (5%). Però no estava previst l'1% anunciat posteriorment pel Govern.
També va abordar la qüestió dels dos dies de lliure disposició. Aquest assumpte es discutirà en Comissió negociadora del I Conveni de la sanitat concertada que tindrà lloc el pròxim 9 de novembre. S'ha demanat la intermediació del President de la Mesa i s'ha convocat Metges de Catalunya.
El director d'Organització i Relacions Laborals també s'hi va referir al conveni dels centres privats. En aquest sentit, va informar que s'ha arribat a un acord pel que fa a un increment en tots els conceptes retributius del 2,5% amb efectes 1 d'agost de 2016. El 31 de desembre de 2017, s'incrementaran les taules en un 0,5%. També s'incorporarà una jornada de lliure disposició vinculada a aspectes familiars, fins al primer grau de consanguinitat. Així mateix, va comentar que es posaran en marxa dues comissions una lligada a la incapacitat temporal i que es preveu que vagi en la línia del conveni de la sanitat concertada i una altra lligada al desenvolupament professional.
En l'àmbit de l'atenció a la dependència, Baro va traslladar que s'havia creat una nova patronal, a nivell estatal, el Círculo Empresarial de Atención a las Personas (CEAPs), que actualment està format per 9 organitzacions autonòmiques. A principis d'octubre, es van aprovar els estatuts i es va escollir Cinta Pascual, presidenta de ACRA, com a presidenta del CEAPs.
En l'aspecte corporatiu de La Unió, va explicar que s'ha tornat a activar el grup de treball de sistemes d'informació que té com a objectiu facilitar eines a les entitats associades per tal que puguin elaborar quadres de comanament. Actualment, s'està treballant amb més de 70 indicadors que s'han d'acabar de perfilar en un parell de mesos.
En relació a la Llei de transparència i l'obligatorietat de fer públic el sou dels directius, va exposar els recents treballs desenvolupats per un grup de treball específic en el si de La Unió. Segons va relatar, s'està abordant com facilitar millor la informació a través del web de les entitats, s'està ultimant un manual de conceptes retributius que estarà disponible a finals d'any.
Per últim, en el marc de celebració dels 40 anys de La Unió, va anunciar la iniciativa de fer una exposició itinerant sobre com la societat civil a través de les entitats ha estat un impuls per la sanitat i l'atenció a la dependència al nostre país i també va anunciar la VII Jornada Associativa sota el lema 40 anys d'història de La Unió: seguim mirant cap el futur. Comptarem amb una conferència a càrrec del meteoròleg Francesc Mauri, i després amb una taula de debat que porta com a títol Tendències de l'entorn, en la que participaran persones de referència en diversos temes que ens parlaran de les tendències que ens afectaran des de diferents perspectives: la població, l'economia i la societat, la transformació digital i, les organitzacions i les persones. L'acte de cloenda estarà presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont.
Paco Carretero, assessor jurídic de Bufet Vallbé va dedicar la primera part de la seva intervenció a temes recurrents de l'actualitat jurídica i normativa en l'àmbit dels recursos humans: les guàrdies mèdiques i la paga extra de desembre 2012.
Pel que fa a les guàrdies mèdiques, l'expert va fer un repàs als diversos criteris que ha aplicat la inspecció de treball. Abans de 2013, es podia discutir el nombre a partir del qual es considera hora extraordinària (1.688 o 1.826) i posteriorment, es pot interpretar el que diu l'estatut marc dels treballadors però en tot cas, s'haurà d'esperar a veure què diuen les sentències per tenir un criteri en ferm.
El segon retorn arriba de la mà del Real Decret Llei 10/2015, de mesures en matèria d'ocupació pública i d'estímul de l'economia. Aleshores les entitats podien abonar fins a un 26,23% durant el 2015 o durant el primer exercici amb equilibri pressupostari. El tercer arriba amb la disposició addicional 12ª Llei48/2015, de 29 d'octubre de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2016. Aleshores s'indica que les entitats podran acordar fins a un màxim de 49,73 en el 2016, segons la situació economicofinancera dels centres.
Finalment, la resolució de gener de 2016 del Parlament de Catalunya estableix que la recuperació es faci a partir de 2016 i fins el màxim primer trimestre de 2018 en un calendari que s'haurà de fixar en el marc de la Mesa General de la Funció Pública.
En relació a l'actualitat jurídica més recent, va abordar la normativa en treball nocturn i la contractació temporal en el sector públic.
Sobre la normativa en treball nocturn del Real Decret 311/2016 de 20 de juliol regula els treballs que impliquin riscos especials o tensions físiques o mentals importants sempre que s'hagi definit així per Conveni col·lectiu o per acord d'empresa. També especifica la necessitat de registrar adequadament la jornada que fa cada treballador, sobre aquest aspecte s'està duent a terme una campanya específica tot i que encara no hi ha models oficials.
Al voltant de la contractació temporal en el sector públic, va fer referència a la interpretació de la Llei 55/2003, de 16 de desembre de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Serveis de Salut i va explicar que, segons la normativa, no és justificat fer contractes temporals quan les necessitats són permanents i estables i que no és correcte el fet que no hagi obligació de crear llocs estructurals quan es tracta de cobrir un dèficit estructural de llocs fixos en l'àmbit sanitari.
Sobre la indemnització dels contractes temporals, va explicar que el mer fet que un treballador sigui temporal no justifica una indemnització diferent a la que tindria si fos indefinit. Així mateix, va fer referència a les diverses sentències que hi ha al voltant d'aquest aspecte i va comentar que caldrà esperar al que dictamini el Tribunal Suprem.
Per últim, Carretero va tractar la retribució en vacances i va destacar que dues sentències a nivell europeu han provocat un demanda de conflicte col·lectiu sectorial per part de UGT, CCOO i SATSE i una demanda a cada centre per part de Sindicat de Metges de Catalunya. La petició dels sindicats és que a la paga de vacances s'inclogui una mitjana dels conceptes retributius que es paguen al llarg de l'any.
A través d'un rol play que va ser molt actiu amb més de 70 professionals, Dalmau va traslladar com les organitzacions poden aplicar valors com la formació continuada, consolidada, competencial, coresponsable o cocreativa, entre altres.