A la presentació de la sessió, Helena Ris, directora general de La Unió, va fer referència al Pla Estratègic 2016-2020, en el qual s'hi estableix un compromís per establir una estratègia de potenciació de la reputació tant a nivell corporatiu com per difondre-la i afavorir la seva implantació entre els associats. | |
Durant la sessió, Josep Maria Lloreda president de KH Lloreda va fer una atractiva conferència sobre RSC i innovació tot destacant que la motivació dels treballadors de l'entitat és clau per consolidar un projecte empresarial. Tot seguit, Manel Giraldo, director de desenvolupament sostenible va fer la presentació del cas d'Aigües de Barcelona i va destacar el compromís de l'entitat en aplicar una estratègia d'economia circular per oferir un servei més sostenible. Posteriorment, Josep M. Canyelles, soci de vector 5 va fer la presentació de tot el treball fet per la Unió en matèria de RSC ja que ens ha ajudat en aquest camí com a expert. Josep Maria Bosch, assessor jurídic de La Unió va fer la presentació de casos pràctics d'entitats associades que han treballat en diverses línies sobre les quals hem treballat a nivell corporatiu però també amb les entitats associades. D'aquesta manera, es van exposar les estratègies sobre codificació ètica, a càrrec de Roser Fernández, gerent de la Fundació Institut Guttmann, d'Implicació dels professionals, a càrrec de Jordi Pujol, gerent de l'Hospital Plató, de transparència, a càrrec de Manel Jovells, director general d'Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa i de responsabilitat sostenible, a càrrec de Jaume Duran, director general de la Fundació Sanitària de Mollet En aquesta presentació podeu accedir als vídeos i presentacion de Josep M. Lloreda i de Manel Giraldo així com a la resta de presentacions i materials presentats. | |
"Una persona motivada no té límits"
Lloreda també va destacar els exemples d'accions de responsabilitat a l'entitat. El president va remarcar la importància de confiar en la gestió del temps individual i la potenció de conciliar la vida personal i laboral subratllant la importància de trobar l'equilibri. En aquest sentit, va ressaltar com a exemple El Niu, la guardaria de l'empresa. “Un servei que ha estat tot un èxit”, va assegurar. A més a més, també va afegir que aposten pel treball en equip. (Recupera el vídeo aquí) A tall d'exemple, va explicar que el Pla Estratègic de l'empresa ha estat fet “entre tots. Amb més o menys intensitat, però tothom hi ha col·laborat. D'aquesta forma impliquem a tots els treballadors”. (Recupera el vídeo aquí). Una empresa que aposta també per la innovació marcant com a objectiu que el producte no passi per les mans de cap treballador. De fet, “ningú toca res amb les mans a nivell operatiu”, va reblar i afegint que s'aposta pel producte i tecnologia de proximitat "totes les tecnologies utilitzades per l'empres són fetes a casa nostra, ja que es pensa amb l'entorn més proper a l'empresa"
En termes generals, va assegurar que a la seva companyia han passat “de la RSC de l'empresa a l'empresa responsable. I és que la RSC està sent un avantatge competitiu, responsable i sostenible”, a afirmar. També va senyalar que el diàleg amb l'entorn és un factor clau de col·laboració per tal de contribuir al desenvolupament sostenible de l'entorn.
També va explicar que la seva estratègia compartida amb l'equip se centra en les persones, l'aigua i la ciutat. D'aquesta forma, s'acosten al valor compartit amb l'entorn, fins al punt que dels grups d'interès en diuen grups de relació. “Volem anar cap a un model socialment equitatiu, econòmicament viable i ambientalment suportable”, va assegurar el director de desenvolupament d'Aigües de Barcelona. (Recupera el vídeo aquí)
“Els recursos són escassos, i per tant, cal treballar de forma col·laborativa cap al desenvolupament sostenible i responsable de la societat”, va assegurar Giraldo. Precisament, dins l'estratègia de Desenvolupament Sostenible, hi ha el projecte Aigües 2020, que pretén sensibilitzar i actuar sobre la dificultat d'accés a l'aigua de col·lectius vulnerables de la comunitat de l'àrea metropolitana. Alhora també va parlar del Fons de Solidaritat i la Tarifa Social, dues iniciatives aplicades que beneficien a unes 16.000 famílies. (Recupera el vídeo aquí)
Productes i sistemes inspirats en la naturalesa
Podeu consultar la presentació d'Institut Guttmann a continuació:
El director general d'Althaia va explicar que el Portal ha estat una feina transversal i multidisciplinar de l'organització impulsat per l'equip directiu, amb el suport del comitè executiu i un suport extern. Es tracta, segons va defensar, d'una eina dinàmica que requereix actualització de la informació i la incorporació de nova i per aquest motiu és útil la comissió de seguiment d'aquest projecte.
El Portal de la Transparència de l'entitat va ser aprovat a la Junta del Patronat el 17 de juny de 2015 i es va fer públic l'1 de juliol. Fent balanç d'aquesta experiència, Manel Jovells va asseverar que la transparència, la participació i el retiment de comptes va més enllà del Portal i que a nivell intern també es treballen aspectes de millora en aquest àmbit com l'enquesta de clima laboral, els lideratges, els sistemes d'informació, els contractes de gestió, entre altres que contribueixen i a nivell extern actuacions com el projecte "hotel d'entitats" pel qual cedeixen espais a associacions de malalts o altres entitats del seu entorn, el projecte Alhaia Escolta o la creació d'una unitat de mecenatge.