Durant la inauguració, la directora general, Helena Ris, va destacar la importància de dur a terme posades en comú com aquesta perquè "proporcionen una visió més global i ens fan partícips de problemàtiques que es donen, tot i que moltes vegades, no en siguem conscients perquè no es produeixen a la nostra zona d'influència". Posteriorment, la directora de Participació Associativa de La Unió, Anna Riera, va presentar els projectes. Finalment, a la cloenda de la jornada, Montserrat Pareja, de la Secretaria Tècnica d'Atenció a la Depèndència, va explicar que s'havien rebut més de 30 projectes per ser presentats a la sessió. Així mateix, va emplaçar els assistents a repetir l'experiència a la propera edició de la Sessió, que tindrà lloc el 16 de novembre. |
Els primers resultats del projecte són positius, ja que s'ha aconseguit dur a terme una intervenció integral en continuïtat assistencial social i sanitària en el 40% dels casos atesos. Es pot concloure que 1 de cada 3 pacients presenta una problemàtica de risc i necessitats complexes.
Per a més informació, podeu consultar la presentació que va fer Eva Vidal:
En col·laboració amb el Consell Comarcal d'Osona, s'ofereix la possibilitat de disposar d'un SAD després de l'alta domiciliària, que s'activa en un termini de 48-72 hores. Aquest servei, que pot tenir un caràcter transitori o preventiu, té una durada d'entre 3 i 6 mesos, es pot fer servir fins a 3 hores diàries de dilluns a diumenge i compta amb un finançament d'un 66%, amb la qual cosa l'usuari fa una aportació diària de 7 euros.
Fins l'any passat, s'han tramitat 82 casos amb un promig d'atenció de 4,2 setmanes. A més, el SAD transitori dona un suport intensiu als pacients que surten de l'hospital, el promig d'atenció a domicili és de 5'14 hores a la setmana.
En el document adjunt, es poden trobar els detalls del projecte i dels seus resultats:
Des de l'inici de la seva tasca, s'han pogut detectar necessitats i casos que a l'Atenció Primària havien passat per alt, així com millorar la gestió i la qualitat. Els gestors SSAD no informen ni assessoren, només avaluen.
Podeu consultar la presentació adjunta per ampliar la informació.
A més, gran part dels pacients geriàtrics disposen d'un cuidador personal, que acostuma a ser una dona de l'entorn familiar. El 43% disposa d'ajuda per tenir cura del malalt (unes 3 hores diàries) i el 60% no té cap tipus d'ajuda econòmica de la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència (LAPAD), tot i haver-la tramitat. En aquest marc, el projecte de l'Hospital Universitari Santa Maria ofereix al cuidador suport emocional i reorganització del temps.
Núria Barberà va acabar la seva exposició afirmant que la coordinació d'aquests serveis és senzilla, però que l'accés a la immediatesa resulta un gran problema. Segons va dir, això fa que cada vegada hi hagi més distància entre els pacients i la gestió dels serveis socials, fets pels quals va demanar l'agilització del tràmits.
Per conèixer els detalls del projecte, podeu veure la presentació adjunta:
Aquest projecte té com a objectiu principal promoure el benestar i la qualitat de vida de les persones, especialment davant de qualsevol contingència que posi en qüestió la seva autonomia personal i familiar derivada de situacions vinculades a problemes de salut i/o socials. Així, està basat en l'atenció integral al metge i la seva família, la prevenció en l'aparició de situacions de risc psicosocial, el coneixement de la sociologia de la professió mèdica i el funcionament de les xarxes. Els eixos d'acció del projecte són:
Per a més informació, podeu descarregar la presentació al document adjunt:
Aquest projecte, que va començar a principis de 2015, està finançat per l'Obra Social La Caixa i té com a objectiu promoure i millorar el nivell d'autonomia personal del pacient en el seu domicili. Fins al moment, s'ha aplicat en 18 usuaris i ha permès obtenir una millora en els hàbits saludables d'alimentació, la higiene personal, l'organització de les tasques de la llar, la gestió del temps lliure, l'acompanyament en les gestions personals i la integració als recursos comunitaris.
Podeu trobar més detalls sobre aquesta experiència a la presentació adjunta:
Per aconseguir aquest objectiu, es realitza una intervenció a nivell individual mitjançant una entrevista personal amb els familiars més propers i una intervenció a nivell grupal amb la participació dels membres de la família en grups socioeducatius. D'altra banda, s'ha elaborat un document que està disponible al web de la institució i resumeix la informació més destacada i necessària, i que s'envia mensualment a les famílies.
Aquest projecte fa un any que es va posar en funcionament i es preveu fer-lo arribar, també, als familiars de pacients amb deteriorament moderat i avançat. El primer està ja molt evolucionat.
Podeu trobar més informació al document adjunt:
La iniciativa sorgeix a partir del moment en què hi ha una manca de voluntariat i és necessari buscar noves vies per cercar voluntaris. Així, es comença una cerca entre les diferents entitats i projectes existents a la ciutat de Manresa on es pot contactar amb futurs voluntaris propis.
Un d'aquests projectes és ‘Entre Tothom', creat amb l'objectiu de poder oferir espais de col·laboració i participació des d'una visió comunitària. S'entén el treball comunitari com una eina a través de la qual es poden vehicular alguns casos o complementar-ne d'altres, segons el pla de treball establert amb les persones usuàries dels Serveis Socials. Després de fer la presentació del projecte, el 9 de setembre de 2015 es va signar el document d'adhesió de l'entitat a la iniciativa.
Per conèixer més detalls del projecte, podeu descarregar el document adjunt:
Els principals reptes d'aquest programa són la inclusió de l'atenció al dol com a part de la intervenció integral hospitalària; generar en els equips assistencials una cultura d'atenció al dol incorporada de manera transversal per tots els serveis (UCP, Oncologia, Hematologia); l'atenció continuada a les persones en dol de pacients tractats a l'ICO Hospitalet; la identificació, prevenció i tractament de la població en risc de dol complicat, evitant la prolongació del processos –funció preventiva i de tractament–; i atenció psicosocial especialitzada en dol en el context de la sanitat pública.
El programa, iniciat al 2015, disposa, actualment, de dos grups actius: per la desaparició de la parella o del pare/mare i es realitza una intervenció individual/familiar i una altra grupal.
Els detalls d'aquest projecte es troben recollits al document adjunt: