L'acte va ser inaugurat per Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió; Montserrat Pareja, de la Secretaria Tècnica d'Atenció a la Dependència de La Unió; i Joan Solà, vocal-president del Consell de Sector d'Atenció a la Dependència de La Unió. Solà va assegurar que "estem en un moment trascendental per al sector de la dependència perquè s'estan movent coses i, en els propers anys, hi haurà canvis. Per la qual cosa és el moment en que els que hi treballem expressem la nostra opinió". Montserrat Pareja, per la seva banda, va agrair la presència dels assistents i la feina de tots els professionals que han presentat el seu treball per optar a donar-lo a conèixer durant la sessió. Així mateix, va aprofitar per anunciar que aquest 2018 posarà punt final a la seva carrera professional, a la que ha dedicat la major part de la seva vida, i es retirarà. La cloenda de la sessió també va córrer a càrrec de Joan Solà i Montserrat Pareja. Després d'escoltar totes les experiències, Solà va considerar que "els centres són espais de vida i necessiten un canvi d'orientació. Per això, tenim molts reptes per endavant". Finalment, Pareja va explicar que els projectes es presentaran individualment com a píndola formativa en les reunions mensuals del Consell de Sector d'Atenció a la Dependència. En aquesta newsletter trobareu un resum de la sessió, així com les presentacions que es van fer a l'acte. |
Anna Roset, de la Residència Onze de Setembre, i Santiago Álvarez, director tècnic de la Farmàcia de Dalt, encarregats de donar a conèixer el projecte, van explicar que es tracta de proporcionar la dosi correcta del medicament correcte, administrada al pacient correcte a través de la via correcta, en el moment correcte. Aquest projecte el realitzen mitjançant una aplicació i van assegurar que, tot i que encara queden alguns aspectes per millorar, els resultats són positius; ja que durant els primers 7 mesos de funcionament, el ràtio d'errada ha estat de 0.0174%. here
Al document adjunt, es pot consultar els detalls del funcionament de l'5Cs-FARMA.
Per treballar aquesta autodeterminació, s'ha introduït una nova activitat individualitzada i lúdica terapèutica dins l'oferta psico-educativa del centre, la principal característica de la qual és que el pacient esdevé un agent actiu. Aquesta activitat utilitza l'aplicació SITPLUS, que ofereix noves formes d'intervenció basades en la visió artificial i la veu per produir un resultat en forma d'imatge i so.
La presentació adjunta permet conèixer el projecte més a fons.
La sala multisensorial és una habitació on hi ha una estimulació de les sensacions controlada i manipulada que pot produir interacció passiva o activa, provocar la percepció de motivacions i interessos i aconseguir una relaxació de forma terapèutica o lúdica. D'aquesta manera, mitjançant l'execució d'activitats, es redueix l'estrès que genera el tancament en el pacient i la seva estigmatització.
Com a mètode d'intervenció, la sala multisensorial s'utilitza a demanda abans que el pacient entri en una fase de conducta problemàtica per baixar el nivell d'ansietat, reduir la possibilitat d'heteroagressions i el nombre d'estereotípies que estiguin interaccionant en el desenvolupament del seu dia a dia.
La informació sobre aquest treball es por ampliar en el següent document.
Tot i que encara resta temps per concloure el treball, ja s'han observat resultats positius. Així, es produeix una disminució del nivell d'estrès subjectiu en més d'un punt (x inicial=2,84; x final=1,61), una desceleració de l'activitat fisiològica en ppm (inicial=78,35; x final=74,22) i hi ha una tendència a disminuir el nombre d'ingressos a HTI degut a la pèrdua de control emocional.
Per aprofundir en el projecte, es pot consultar la següent presentació.
La pràctica de SOM-HI, que es dirigeix als usuaris, familiars, ambient residencial i comunitat, requereix una feina d'equip perquè aposta pel tractament de les persones amb discapacitat intel·lectual des de la multidisciplinarietat i treballa des de la confiança amb especialització i transversalitat.
Es pot profunditzar en el funcionament d'aquest pla d'activitats assistencials mitjançant el document adjunt.
El resultat del treball va ser 100% positiu en les persones amb un defecte cognitiu greu i molt greu. Bruguera va considerar que aquesta eina ajuda a explicar a les famílies què passarà amb el seu familiar i, per tant, es pot preveure com actuar i quina decisió prendre quan arribi el moment. Així, es millora la qualitat de les cures i l'assistència, es facilita una millor ubicació de la persona quan pateix una complicació i permet disminuir la derivació a altres recursos en les situacions de final de vida.
Al document adjunt, es pot trobar tota la informació d'aquest treball.
Les sessions, amb una capacitat per a 20 famílies, van tenir una mitjana d'entre 15 i 17 assistents. Aquesta bona resposta va fer que, l'any passat, aquest projecte s'ampliés als usuaris i al personal dels centres.
Els detalls del projecte es poden trobar en el següent document.
L'aplicació d'aquesta tècnica ha permès que els usuaris millorin el seu benestar subjectiu i ha potenciat el sentiment d'autonomia personal. Alhora, ha fet que les vivències d'una persona influeixin positivament en d'altres i ha permès establir vincles per aplicar dinàmiques de grup en moments puntuals que han contribuït a resoldre conflictes.
Als següents documents, hi ha la informació ampliada del projecte.