Des de febrer de 2016 fins ara ha estat gerent de la Fundació Institut Guttmann i, anteriorment, va ser secretària general del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (des del 30 de desembre del 2010 al 14 de gener del 2016). Abans del seu pas pel Departament de Salut, Roser Fernàndez ja va estar al capdavant de la Direcció General de La Unió, entre febrer de 2008 i desembre del 2010. La nova directora general de La Unió ha desenvolupat la seva activitat professional en el sector públic i en el sector sanitari, bàsicament en els àmbits de direcció i de gestió economicofinancera, planificació estratègica i gestió de projectes de canvi. Roser Fernández va iniciar la seva trajectòria professional a l'Institut Català de la Salut el 1987 i, des del 1991, va desenvolupar la seva tasca professional al Servei Català de la Salut (CatSalut) com a cap de Gabinet de la Direcció del CatSalut i com a gerent de Planificació Econòmica. Des de juliol de 2004 fins a gener del 2007 va ser directora d'Estratègia i Anàlisi Econòmica de la Regió Sanitària Barcelona (RSB). En aquesta newsletter podeu llegir una entrevista a Roser Fernández, en la qual la nova directora general explica com planteja la seva tornada a La Unió, així com els seus objectius en el càrrec i el seu punt de vista sobre quina situació viu actualment el sector salut i social. D'altra banda, també podeu consultar una entrevista a Helena Ris, on valora l'arribada de la nova directora i resumeix la tasca feta en els anys que ha estat al capdavant de La Unió. |
Amb il·lusió i energies renovades. Fa 10 anys que m'hi vaig incorporar per primera vegada i, ben segur, la realitat del moment no és la mateixa. Però els valors que representa La Unió, i amb els quals m'hi sento plenament identificada, són els mateixos: el professionalisme, l'excel·lència, la diversitat i el compromís social.
Fer el relleu a l'Helena és per a mi un honor. Fer el relleu vol dir donar/rebre el testimoni per continuar avançant, i aquest és el sentiment que tinc, que formem part d'un mateix equip i que compartim estima i compromís amb el nostre sistema de salut i social.
Una de les coses que aprens amb els anys és primer escoltar i pensar, compartir plantejaments, i, després, actuar. I, allò que funciona, no tocar-ho. Per tant, necessito un temps per fer aquest exercici i traslladar la reflexió i les propostes d'acció a la Junta Directiva per debatre-les i prioritzar-les.
El que sí que m'agradaria és potenciar la visió holística de les organitzacions: la propietat i el govern, la direcció i la gestió, el professionalisme i la interacció amb l'entorn comunitari, posant en valor la identitat pròpia dels centres, públics o privats, i el seu compromís amb les polítiques públiques. I, per tant, La Unió ha de promoure el debat i l'acció en tots aquests àmbits.
Com a reptes més immediats, en un primer moment apuntaria els següents:
Hem d'estar plenament convençuts que el sector sanitari i social és un sector estratègic d'un país que vol ser de progrés econòmic i social, i, per tant, ha d'estar dins l'agenda prioritària del nou govern.
El model sanitari i social que tenim és un model singular, fruït de la realitat històrica i de la idiosincràsia del país i està avalat per resultats. Cal recuperar la governança de les institucions del país i afrontar amb debats propis i responsables els principals reptes del seu futur.
En aquests moments hi ha dues febleses importants que hem d'afrontar: la millora del finançament, per millorar les retribucions dels professionals i les inversions necessàries, i la de frenar la involució en les capacitats de gestió de les organitzacions per fer front als canvis transformacionals de les noves polítiques de salut.
I això requereix del compromís col·lectiu de tots des d'un debat serè i responsable, no manipulat per interessos corporatius, ni particulars ni partidistes.
Molt positivament. Marxo tranquil·la, sabent que La Unió queda en bones mans. Crec que la Roser Fernandez serà un molt bon relleu. La seva experiència al sector li aporta un gran coneixement de com funciona el sistema sanitari i social català, així com de la importància del model d'atenció a la salut i social del nostre país. El seu pas pel Departament de Salut i, anys abans, per l'ICS i el CatSalut, la fan coneixedora de l'Administració. Aquesta part es complementa amb la responsabilitat que ha ocupat durant dos anys com a gerent de la Fundació Institut Guttmann, que li aporta la visió de les entitats prestadores de serveis.
Evidentment. Això és molt important perquè ja coneix “la casa”, sap com funciona, coneix els associats, etc. Algunes de les iniciatives que avui desenvolupem amb èxit van sorgir a proposta seva, com el Fòrum d'Associats Col·laboradors, per exemple. També cal destacar que, des que va marxar, ha mantingut el vincle amb l'entitat. Ja sigui des del Departament, com des de l'Institut Guttmann, que és associat i integrant de la Junta Directiva de La Unió. I això és remarcable, li dona el punt de vista de les entitats que es relacionen amb La Unió, ha viscut en primera persona com ens veuen des de fora, fet que aporta un gran valor afegit.
Ha sigut un honor finalitzar el meu recorregut professional a La Unió. I una sort. Tanmateix, han estat anys difícils, en els quals la crisi econòmica ha passat factura i hem viscut situacions que ens han obligat a replantejar el que hi havia establert fins aleshores. Però, malgrat la situació econòmica desfavorable, s'ha pogut tirar endavant. En aquest temps, s'han assolit fites clau, com la signatura del I Conveni col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental concertats amb el Servei Català de la Salut; i s'ha treballat molt intensament per afrontar els endarreriments en el pagament de l'acció concertada, la disminució de tarifes o alguns canvis normatius del sector públic. Així mateix, s'ha dut a terme una àmplia activitat per defensar i posar en valor el model sanitari català.
A nivell intern de La Unió, entre altres coses, cal subratllar la política desenvolupada de la mà de la International Hospital Federation per potenciar la internacionalització, que ha culminat amb l'atorgament de la seu del Congrés Mundial d'Hospitals a Barcelona per al 2020!
També m'agrada ressaltar la tasca realitzada al voltant de la responsabilitat Social Corporativa i tot allò que fa referència a l'impuls de les aliances estratègiques. Igualment, destaca la posada en marxa del Projecte +Futur, un exercici de prospectiva que ha de permetre adaptar els serveis als elements de l'entorn i influir en l'adequació de l'organització del sistema sanitari i social.
Així mateix, hem proposat dues reflexions més, una sobre el sistema sanitari: “Repensant el model sanitari català” , i una segona sobre l'atenció a les persones amb dependència: “Repensant el model d'atenció a les persones amb dependència”. A totes dues fem propostes des de La Unió de revisió i actualització del model.
En l'àmbit que fa referència als associats, destaca la feina feta per ampliar la participació i la transversalitat. En aquest sentit, s'han potenciat les jornades i sessions com espais de trobada per compartir coneixement, s'han posat en marxa els plenaris i s'han obert nous espais de benchmarking. En aquests anys també s'han consolidat els Premis La Unió a la Innovació en Gestió, com a reconeixement de les organitzacions i la tasca que desenvolupen.
Vull destacar que valoro molt positivament l'equip amb el qual he treballat tot aquest temps. Tant pel que fa a la Junta Directiva i els seus òrgans delegats, com a l'equip tècnic de La Unió, que demostra sempre un gran compromís i dedicació.
He estat amb dos presidents fantàstics, dels quals he aprés molt. Cinc anys amb el Manel Jovells i dos amb l'Enric Mangas, persones de gran prestigi en el sector i que han dut a terme la seva tasca, sovint difícil, amb dedicació, passió i bon humor.
No em digueu que no ha sigut un honor i una sort haver treballat aquests set anys a La Unió!