D'altra banda, Roser Fernández va presentar la Memòria d'activitats de l'exercici 2017 tot agraint la feina feta per l'anterior direcció general, els òrgans de govern i de participació i de tot l'equip tècnic. El documen recull com a accions més destacades el Projecte + Futur i l'organització del Congrés Mundial d'Hospitals 2020. Aquestes dues iniciatives posicionen La Unió en els pròxims anys i també la situen a nivell internacional per tal d'esdevenir una entitat de referència en la transformació del sistema sanitari i social del país.
Roser Fernández també es va referir a l'exposició itinerant 'Un model de tots per a l'atenció sanitària i social per a tothom' i va indicar el seu calendari més proper. Després de l'Hospital de El Vendrell, que l'acull fins a finals de juliol, viatjarà al Parc Sanitari Sant Joan de Déu (agost-octubre 2018) i a Althaia (desembre 2018-febrer 2019). mega moolah
Josep Fusté va presentar també l'informe economicofinancer, que va ser aprovat, i posteriorment, Josep M. Bosch, assessor jurídic, va explicar la proposta de lema i visió del Pla Estratègic 2016-2020, que es va aprovar. El primer és "El valor social de la pluralitat" i la visió: "ser l'associació d'entitats referent en la transformació del sistema sanitari i social per la millora de la salut i la qualitat de la vida de les persones". Tal com va dir, en l'exposició del moviment d'associats, que va ser aprovat, actualment, La Unió compta amb un total de 112 associats i 29 associats col·laboradors. També va explicar l'enquesta a l'associat 2016-2017.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que es va fer a l'Assemblea:
Enric Mangas va iniciar el seu discurs recordant què és La Unió i quina és la seva finalitat. En aquest sentit, va incidir en l'objectiu de l'actual pla estratègic de la institució, que és ser l'associació d'entitats referent en la transformació del sistema sanitari i social per a la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones. També va assegurar que el fet de tenir centres associats de característiques tant diverses permet disposar d'un teixit associatiu transversal que afavoreix un treball en comú, que resulta fonamental a l'hora d'abordar reptes complexos i difícils des de la sectorització: la transformació de les polítiques de salut i socials.
A continuació, el president de La Unió va analitzar els 5 reptes que el sector té actualment i que s'hauran d'abordar a curt termini: la sostenibilitat de les institucions, el marc normatiu de contractació dels serveis d'atenció a les persones i l'enfortiment dels instruments de governança i gestió, la transformació de les polítiques de salut i socials per donar resposta al nou perfil i necessitats de la ciutadania, el compromís ètic i social de les organitzacions que formen part de La Unió i la voluntat de ser protagonistes d'un repte de país que vol ser referent de progrés econòmic i social.
Pel que fa a la sostenibilitat de les institucions, va demanar, entre d'altres coses, que s'estableixi un escenari econòmic plurianual que permeti un increment de tarifes per fer front a la recuperació de les condicions laborals dels professionals, al finançament de les noves inversions i a la reposició de les existents. Igualment, en l'àmbit social, va voler reafirmar-se en el Manifest signat per patronals i sindicats de la gent gran, en el qual es demanava l'aportació de 300 milions d'euros en tres anys per situar les tarifes al nivell necessari per dignificar el sector, especialment en les qüestions relacionades amb la dependència.
Quant al marc normatiu de contractació dels serveis, va suggerir recuperar les diverses iniciatives legislatives que es van quedar aturades durant la darrera legislatura i que tenien com a objectiu resoldre la controvèrsia de la titularitat de les entitats del SISCAT en l'àmbit sanitari i social, així com una nova llei de contractació de serveis d'atenció a les persones i una altra sobre l'economia social.
Mangas es va referir també a la necessitat de transformar les polítiques de salut i socials per donar resposta al nou perfil d'usuari i a la demanda de la ciutadania. En aquest aspecte, va considerar que els avenços tecnològics i organitzatius resultaran claus. Per aconseguir-ho, va dir, caldrà el compromís de tots els agents implicats. En aquest sentit, va oferir el Projecte +Futur i tota la feina de prospecció que s'ha fet per treballar conjuntament. https://www.purednp.com
Finalment, va mostrar la voluntat i el compromís de La Unió per contribuir des de l'àmbit sanitari i social al progrés del país des de la lleialtat institucional. Per últim, va citar Henry Ford, quan deia que "arribar junts és el principi, mantenir-se junts és el progrés, treballar junts és l'èxit”.
Per ampliar la informació, podeu descarregar el text en PDF amb el discurs complet del president de La Unió.
D'altra banda, va considerar que des de l'Administració i els centres s'ha de garantir els drets de les persones. Fent especial àmfasi, en els col·lectius més vulnerables, com la gent gran, els nens i les dones. Igualment, va constatar que s'han de mirar quines necessitats de futur té el sector per definir bé les línies de treball i respondre a les demandes de tots els actors que configuren el sistema sanitari català: professionals, organitzacions, usuaris, empreses.