Més d'un centenar d'experts van participar el passat 23 de gener a la jornada “El paper de les TIC en el Pla de Salut 2011-2015”, impulsada pel Consell Tècnic Assessor en Tecnologies de la Informació de La Unió i que va tenir lloc al Parc Sanitari Pere Virgili. L'acte es va organitzar amb la finalitat d'identificar aquells projectes que, per iniciativa de les entitats o impulsats des de l'Administració sanitària, ja estan avançant de la mà de les TIC, amb la intenció de conèixer-los, compartir-los i generar coneixement en aquest àmbit. Anna Riera, directora assistencial, d'anàlisi sectorial i de participació de La Unió, i Joan Farré, gerent del Parc Sanitari Pere Virgili (PSPV), van inaugurar la sessió. Anna Riera va destacar el paper de les TIC com a “motor de canvi dels serveis assistencials” i va remarcar la necessitat que des del sistema sanitari se'n potenciï el desenvolupament. En aquest sentit, va assenyalar que aquesta és una de les prioritats que es contemplen el Pla de Salut 2011-2015 del Departament de Salut, amb l'objectiu de conscienciar sobre les capacitats i la funcionalitat de les TIC per donar una millor atenció sanitària. Per la seva banda, Joan Farré també va defensar la importància de les TIC destacant l'experiència positiva de l'aplicació del programa Argos al PSPV, que permet accedir a les dades del pacient allà on sigui atès. El gerent va finalitzar la seva intervenció fent una crida a estimular l'entrada d'altres entitats que no pertanyen a l'ICS per tal d'ampliar la xarxa. |
Cuyàs va destacar la importància del Pla de Salut per assolir els nous reptes del sistema sanitari català i va posar èmfasi en l'alt impacte de les TIC, “una eina per potenciar el canvi”, en l'assoliment dels objectius del Pla. En aquest sentit, el director va posar com a exemple la certificació digital de la recepta electrònica. Cuyàs també va assenyalar que, actualment, una de les principals línies que es volen potenciar és la integració d'eines assistencials a la Salut Pública, especialment en la promoció de la salut, el desenvolupament de models d'atenció no presencial (integrar eines de telecomunicació i telemonitorització), la implantació de la Plataforma Compartida de Dades o la difusió de consells de salut, entre altres projectes.
D'altra banda, Cuyàs va destacar la creació de la figura única del “coordinador general de les TIC” (abans aquesta funció es combinava amb el càrrec de conseller delegat de l'AIAQS) i la consideració de la Fundació TicSalut com a interlocutor i agent dinamitzador per apropar les TIC a tot el sistema del sector sanitari. El ponent també va situar el projecte de la Història Clínica Compartida de Catalunya (HC3) com a projecte de país que esdevé prioritari pel Departament. Si fins ara era una eina estàtica on la persona havia d'anar a buscar allò que li interessava, Cuyàs va indicar que ara es treballa per la proactivitat de la HC3, a partir de la implicació de pacients, professionals i proveïdors. En aquest sentit, el coordinador va fer una crida a la necessitat de potenciar aquesta eina a nivell funcional i de concebre-la com un projecte d'inclusió i transparència de dades que ofereixi una visió de 360º del ciutadà.
Davant d'aquesta era de canvi dels serveis d'informació, Cuyàs va remarcar que cal posar “seny” i passar d'un model diversificat a un model estructurat i unificat. En aquest sentit, el ponent va explicar que, si fins ara el CatSalut estava molt orientat a proveir, ara calia definir i monitoritzar, entre tots, els requisits pels quals una nova eina pot incorporar-se al sector sanitari (intercomunicada, interoperable, etc.). Segons Cuyàs, això obliga, entre altres aspectes, a fer un reaprofitament de plataformes territorials ja existents, a iniciar un procés d'integració de dades estructurades per afavorir la continuïtat assistencial (amb prioritat per a l'àrea de crònics) i, també, dels processos assistencials. Tot això, amb l'objectiu final que el pacient estigui connectat i se senti igual o millor amb l'ajuda de les TICs.
Podeu accedir a la presentació de Francesc García Cuyàs, director de la Fundació TIC Salut i coordinador general de les TIC al Departament de Salut.
Podeu accedir a la presentació del projecte Argos, a càrrec de Carles Guasch, cap de Tecnologies de la Informació i la Comunicació del Parc Sanitari Pere Virgili.
Podeu accedir a la presentació del projecte Hospital Líquid, a càrrec de Carles Fàbrega, coordinador de Telemedicina de l'Hospital Sant Joan de Déu.
Actualment, està pendent la publicació a HC3 des d'eCAP, la conciliació dels CIPs dels pacients que no són dels ABSs d'Althaia, així com la implantació de peticions electròniques i la incorporació d'agendes personals, entre altres.
Podeu accedir a la presentació del projecte eCAP, feta per Pere Guerrero, director de SI i TIC d'Althaia. Xarxa Assistencial Manresa.
L'ús de les TIC en aquest projecte ha permès acumular el coneixement dels experts en un sistema que, davant d'un nou cas, permet al terapeuta disposar d'informació sobre les opcions de tractament que han tingut el millor resultat en pacients semblants (predicció terapèutica). De la mateixa manera, el nou coneixement que l'expert introdueixi quedarà registrat al sistema per a futurs casos. Des de la seva implantació, 1.000 pacients han seguit un programa de rehabilitació cognitiva, dels quals un 62% ha mostrat una millora de les seves funcions.
Podeu accedir a la presentació del projecte projecte Telerehabilitació cognitiva. Guttmann Neuropersonal Trainer, a càrrec de Josep Maria Tormos, coordinador de Recerca de l'Institut Guttmann.
El proper pas de Mútua Terrassa serà dur a terme un projecte pilot en els tres CAPs de Sant Cugat amb 2.000 pacients crònics, 1.000 atesos a través de la plataforma i 1.000 a Atenció Primària, fer un contrast dels resultats i analitzar-ne les diferències.
Podeu accedir a la presentació del projecte APROP, a càrrec de Jordi Jiménez, director del CAP de Valldoreix i coordinador del Projecte APROP, i Manel Martínez, director dels serveis Informàtics i Tecnologies d'Informació de Mútua Terrassa.